Tanja Topić o blokadama u vlasti: Naši političari kompromis vide kao slabost, jer su klasičan tip „macho“ političke kulture

02.07.2019.

„Hello darkness my old friend. I’ve come to talk with you again“,  početak je pjesme „The Sound of Silence“ Simona i Garfunkela, koji bi mogao djelomično opisati situaciju na političkoj sceni Bosne i Hercegovine kada su u pitanju blokade u vlasti kojima redovno svjedočimo. Mnogi stručnjaci smatraju da je od tih blokada puno opasnija činjenica što su one postale dio habitusa bosanskohercegovačkih građana, koji uljujkano posmatraju zagušen prostora nacionalizmom i nedostatkomk osnovnih ljudskih prava. Politička analitičarka Tanja Topić za Interview.ba govorila je o tome kako su građani privolili blokade, ko su glavni bh. machosi, ali i o tome kako deblokirati BiH i da li uopće postoji kritična masa koja bi to mogla učiniti.

SVE JE LAŽ:  „Mnogo obećanja, mnogo obmana, a onda se postavlja pitanje, šta se dešava s nama prosječnim građanima kada svaki put nasjednemo na isti prototip manipulacije?“. 

INTERVIEW.BA: Posljednja blokada kojoj svjedočimo je u Parlamentu Bosne i Hercegovine, koju forsira SNSD zbog toga što novi sastav Vijeća ministara još uvijek nije počeo s radom. Građani naše države su u jednoj konstantnoj blokadi. Kako je došlo do toga da je privole i prihvate?

TOPIĆ: Imamo jednu vrstu stalnog negodovanja dijela građana stanjem, lošom situacijom i političkim neprilikama, ali isto tako ne bismo smjeli amnestirati odgovornost građana, jer oni većinom odlučuju u izbornom procesu da imamo na vlasti iste političke aktere već deset-dvadeset godina. Onaj dio koji je neposredno vezan za sistem, koji ga stalno potvrđuje. Postoji jedan dio onih koji posmatraju politiku prljavom djelatnošću, tako da su i oni odgovorni za ovakvo stanje. Vrteći se u začaranom krugu posljednjih 20 godina smo došli u tu situaciju da građani svoje stanje letargije, apatičnosti i nezadovoljstva rješavaju na najgori mogući način pakujući kofere i napuštajući BiH.

INTERVIEW.BA: Interesi političara koji predvode glavne partije, ujedno i odgovorne za ovakvo stanje u BiH, su prema brojnim stručnjacima najbitniji onima koji obnašaju odlučujuće pozicije u BiH. Kako naši političari koriste bh. sistem u svrhu ostvarivanja sopstvenih interesa?

TOPIĆ: Politika je prevashodno postala zanimanje zarad ostvarivanja ličnih interesa. Imamo vrlo loše političko-kulturno nasljeđe na ovim balkanskim prostorima gdje se razgovor i kompromis smatraju slabošću.Naše političke elite ne umiju međusobno da razgovaraju.Kod nas se koristi autoritarni način komuniciranja. Kompromis se doživljava kao slabost, kao nešto što nije primjerno balkanskom “macho” tipu političke kulture i to je ono što smo jasno vidjeli pogotovo nakon oktobarskih izbora. Svi drže monologe, a dijalog je nešto što tek trebaju da nauče.

INTERVIEW.BA: Ko su bosanskohercegovački “machosi”?

TOPIĆ: Dominante pozicije zauzimaju muškarci. Žene nisu na vladajućim pozicijama ili su tu samo kada to muškarac odluči. To je onaj patrijarhalni okvir u kojem se mi krećemo. Tražimo onog političara koji će lupiti šakom od sto, koji će biti snažan vođa, koji bi nas trebao da vodi. U takvoj konstelaciji odnosna mi jednostavno ne znamo graditi sistem funkcionalnih institucija. Dajemo prednost političarima kojeg obožavamo do idolopoklonstva, jedan od takvih jeste svakako i Milorad Dodik.

INTERVIEW.BA: Sažaljevaju se nas as iz regiona, pa zatim iz Evrope, pa i Svijeta. Je li to slika koju BiH šalje?

TOPIĆ: Šaljemo jednu ružnu poruku, ali očito da se oni koji šalju takvu poruku, ne uzbuđuju zbog takvog stanja. Oni će vam uvijek kao izgovor naći ono na zapadu što ne valja i onda to bude reper ili tačka poređenja.Oni ne uzimaju one vrijednosti koje su civilizacijske da bi se s njima poredili, već se traže oni loši primjeri kako bi na neki način našli opravdanje za svoje postupke i svoje ponašanje.

INTERVIEW.BA: Koje je to glavno oružje naših političara kada su u pitanju blokade?

TOPIĆ: Oni se koriste ucjenama i manipulacijama. Sredstvo na osnovu kojeg se godinama vlada jeste strah jednih od drugih, od unutrašnjih neprijatelja… Ljudima ovdje se vrlo često prodaje šarena laža, projekat u koji bi trebali da vjeruju, a onda se ispostavi da se taj projekat nikada ne ostvari. Mnogo lažnih obećanja, mnogo obmana, a onda se postavlja pitanje, šta se dešava s nama prosječnim građanima kada svaki put nasjednemo na isti prototip obmane i manipulacije? 

INTERVIEW.BA: Kako deblokirati Bosnu i Hercegovinu?

TOPIĆ: Teško. Prevashodno proces osvješćivanja je dugotrajan. Naš nivo političke prosvijećenosti je na niskoj razini. Svi bi se trebali bazirati na osnovnoj percepciji koja bi trebala da znači da smo mi građani, poreski obveznici, kojima izabrani funkcionieri trebaju da budu servis i kojima treba da polažu račune. Neophodna je ta neka vrsta resetovanja cjelokupnog društva, odnosno prosvjećivanja da se ove teze o kojim sam govorila o pitanju odgovornosti i odnosu građana prema vlasti zapravo sistemski promijeni. Sad me strah kada postavljamo to pitanje da li postoji kritična masa u BiH koja može izazvati tu promjenu. Potrebna su nam nova lica u politici BiH s jasnim vizijama.

Idi naVrh

Don't Miss