Benjamin Burić: Budućnost “zmajeva” zavisi od plasmana na EP

06.03.2019.

Njegova rukometna karijera je išla postepeno. Do 23 godine igrao je u BiH gdje je nosio dresove Maglaja, Izviđača i Borca nakon čega odlazi u Sloveniju gdje je u Gorenju dodatno “pekao zanat” za izazove u Njemačkoj. Nakon dvije odlične sezone u Veclaru stigao je poziv rukometnog velikana najjače lige svijeta Flensburga. Sa 28 godina reprezentativac BiH Benjamin Burić jedan je od najboljih golmana svijeta, a tim sa sjevera Njemačke u dosadašnja 22 kola Bundeslige na zna za drugo osim za pobjede. Odlično im ide u Evropi. U razgovoru za interview.ba golman “zmajeva” i jedan od najzaslužnijih za renesansu Flensburga govorio je o klupskoj sezoni i ciljevima u istoj, stanju u bh. rukometu i budućnosti reprezentacije.

VRHUNSKI IGRAČI I UKLAPANJE U TIM “Mogu reći da sam se u Flensburgu od početka uklopio jako dobro. Mnogo mi je lakše bilo jer sam prethodne dvije sezone bio u Veclaru pa sam Njemački jezik koliko toliko savladao što je olakotna okolnost. Sa vrhunskim igračima to malo brže ide nego sa prosječnima tako da smo se od početka pronašli. Imali smo dobre pripreme. Trener je sve jako dobro posložio taktički tako da mogu da budem jako zadovoljan svime.”

INTERVIEW.BA: Koje su još razlike u odnosu na Veclar?

BURIĆ: Razlikuje se broj utakmica, medijski prostor koji nam se posvećuje, druženja sa sponzorima i navijačima, Liga prvaka gdje dolaze i vanjemačke medijske kuće. To su osnovne razlike iako je i Veclar vrhunski klub. Flensburg je ipak stepenica više.

INTERWIEW.BA: Flensburg je bez poraza u Bundesligi u 22 odigrana kola, protivnike prosječno pobjeđujete sa impresivnih 5,9 golova razlike. Šta je razlog ovog odličnog skora?

BURIĆ: Kada se ekipa na početku mijenjala otišle su mnoge legende koje su ovdje igrale deset i više godina. Umjesto njih su došli neki novi klinci. Tu smatram dvojicu Norvežana, jednog Danca i mene. Iako mladi sve su to vrhunski igrači o čemu dovoljno govori podatak da je osam igrača iz moje ekipe igralo finale Svjetskog prvenstva ove godine.  Skauting u klubu je takođe odličan. Spojeno je iskustvo sa mladim igračima i onim koji su u najboljim godinama. To je bio pun pogodak. Imamo tri do četiri mlada igrača, četiri do pet u top godinama i tri do četiri iskusna koji sve to drže na okupu. Kada se sve to spoji to izgleda vrhunski.

INTERWIEW.BA: Vidite li vašu ekipu kao buduće prvake Njemačke?

BURIĆ: Teško je reći, igra još 12 kola do kraja prvenstva. Imamo još tri do četiri teška gostovanja. Psihološki smo ispred ekipa Kila i Rajn Nekar Levena jer smo na plus šest i osam bodova bez poraza. Kada idemo na gostovanje ekipa protiv koje igramo zna da smo  22 kola bez poraza.  Zato stalno imamo psihološku prednost koja nam daje vjetar u leđa. Ako ostanemo svi zdravi i na zemlji mislim da bi trebali osvojiti Bundesligu.

INTERWIEW.BA: Koje ekipe smatrate glavnim rivalima za titulu?

BURIĆ: To su Kil i Leven. Svake godine je isto u Njemačkoj, borba između tri ili četiri ista kluba. Ništa nas ne može iznenaditi, znamo da su oni tu u krugu sa nama. Iza su Magdeburg i Fuhse Berlin koji vrebaju naše kikseve.

INTERVIEW.BA: U prvom meču osmine finala Lige šampiona 20. marta gostujete Meškovu. Koju ekipu vidite kao favorita i šta može da odluči dvomeč?

BURIĆ: Sa trećim mjestom u grupnoj fazi smo dobili to da revanš meč igramo kao domaćini. To nam je velika prednost. Meškov nije lak protivnik. Spoj igrača sa Balkana sa dijelovima ruske i bjeloruske škole, trener je Španac. Treba im malo vremena dok usvoje taj njegov sistem. Stvarno dobra i iskusna ekipa, neće nam biti lako. Imamo svoje šanse pa ćemo vidjeti.

INTERVIEW.BA: Kakvi su ciljevi do kraja sezone u Ligi šampiona, da li imate pritisak da se plasirate na Fajnal-for?

BURIĆ: Imali smo cilj da prođemo među 16 najboljih što smo već postigli. Sada je u nokaut sistemu na dvije utakmice sve moguće. Jedan loš dan i pred ispadanjem si. Idemo od utakmice pa ćemo vidjeti. Glavni cilj je ostvaren. Nemamo pritisaka u klubu ni da budemo prvaci Njemačke, a posebno ne da igramo Fajnal-for. Prije sezone smo bili treća četvrta ekipa u NjEmačkoj pa se to vremenom mijenjalo.

INTERVIEW.BA: Ove sezone u Ligi šampiona ste za rivala imali brata blizanca Senjamina koji igra za Zagreb. Kakav je bio osjećaj vidjeti ga na protivničkoj strani obzirom da ste u većini klubova tokom karijere igrali zajedno?

BURIĆ: Malo glup osjećaj, moram priznati (smijeh). Gledaš brata, bori se na crti sa mojim glavnim igračima u odbrani. Ne znam da li bi volio da primi ili da ne primi loptu (smijeh). Emocionalna vezanost ili poslovna, velika je dilema. Ali dobro, jednom je on dobio, drugi put ja. Obojica smo prošli dalje iz grupe i ostvarili zacrtani cilj. Teško i malo neugodno jeste kada igrate protiv brata blizanca. Tako su nam se karte ukrstile i to je to.

Foto: Facebook

Ove sezone prvi put u karijeri igrao protiv brata blizanca Senjamina

INTERVIEW.BA: Da li smatrate da je njegov odlazak iz Nanta gdje je prethodne sezone doživio tešku povredu u Zagreb pravi potez?

BURIĆ: Bio je van terena osam do devet mjeseci i kako to ide u sportu brzo se zaboravi sve što si napravio. Ne živiš od prošlosti kada si igrač. Trebao mu je  klub koji igra Evropu da opet izađe na veliku scenu tako da mislim da mu je Zagreb pravi potez. Odigrao je vrhunski i vratio se na svoj nivo. Sljedeće godine se opet vraća u Francusku. Mislim da je zbog svega toga Zagreb bio pravi potez.

INTERVIEW.BA: Pratite li rukomet u BiH gdje ste igrali za Maglaj, Izviđač i Borac?

BURIĆ: Pratim Maglaj jer naš stariji brat i jedan prijatelj rade u klubu. Non-stop pratim to pošto sam na vezi sa obojicom. Ovo ostalo pratim kroz vijesti koje pročitam na portalima, Izviđač pratim u SEHA ligi kada stignem. Ne znam koji je smisao danas osvojiti Premijer ligu BiH. Niko neće da igra Evropu, nema se novca, jedino što se piše titula. Volio bih da se uključe mladi igrači i igraju tu ligu, a ne da odlaze sa 18 godina u Mađarsku i Rumunjsku ligu pa izgube i školu i sve.

INTERVIEW.BA: Kakvu budućnost možemo da očekujemo od reprezentacije BiH?

BURIĆ: Ona će uveliko zavisiti od sljedeće dvije utakmice protiv Finske jer sa te dvije pobjede bi trebalo da idemo na Evropsko prvenstvo. Ako se tamo plasiramo to je neki put gdje se otvaraju novi ciljevi što je jako dobro. Ako se mi ne plasiramo na Evropsko prvenstvo koje je sada proširilo broj učesnika tu će da nastanu velika sranja. Nema se za šta više ni igrati ako ne možeš da prođeš među 24 ekipe u Evropi i nemaš neke nove mlade igrače. Nama od ove dvije utakmice sve zavisi. Da se plasiramo, nađemo neke sponzore, da nam država pomogne sa ID brojem saveza i svim problemima. Mogla bi se napraviti lijepa priča, ali bez nekog velikog takmičenja mislim da ćemo ostati tu gdje jesmo. To je realno dno dna. I Kosovo igra kvalifikacije, to može svako.

INTERVIEW.BA: Koji je osnovni problem, da li ekipa sa Markom Panićem, Dejanom Malinovićem, Ivanom Karačićem, vašim bratom i vama ima potencijal da redovno igra na Svjetskim i Evropskim prvenstvima?

BURIĆ: Navest ću primjer. Sada ste nabrojali pet igrača. U reprezentacijama koje redovno nastupaju na SP i EP se nabroji 17 igrača tog kvaliteta. Od njih 17 14 ide na prvenstvo, a trojica mladih koji predstavljaju budućnost se uigravaju. Mi imamo pet i to je to. Dvojica igraju u Bundesligi, u Francuskoj mislim da nemamo nijednog. U Ligi prvaka ukupno imamo četiri, u EHF Kupu dva i to je to. Uporedimo to sa Slovenijom koja ima 20 vrhunskih igrača koji igraju Ligu prvaka. Kod nas u reprezentaciji nikog ne potcjenjujem, ali ako hoćeš nešto da napraviš ti moraš da imaš igrače na vrhunskom nivou. Sve to ide i od infrastrukture i saveza. Poslije Mirsada Terzića i Nikole Prcea znate li još jednog lijevog beka da je igrao za BiH? Nema ga. To je razlika. Oni su u poznim igračkim godinama, a mi već deset godina nemamo beka koji može da ih zamijeni. U proizvodnji igrača u čemu smo bili najbolji smo stali i to je sada veliki problem. 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss