d83a0c2afa1917b31161a6e1a652c23c
d83a0c2afa1917b31161a6e1a652c23c

Emir Dilaver: Trebam pomoć Saveza da bih mogao igrati za BiH

07.03.2019.

Stoper zagrebačkog Dinama Emir Dilaver pružio je kvalitetnim igrama veliki doprinos podvigu prvaka Hrvatske, koji se plasirao u osminu finala Evropske lige, gdje će igrati protiv dvostrukog evropskog prvaka Benfice. Defanzivac koji je rođen u Tomislavgradu pouzdan je u odbrani ekipe sa Maksimira, a bio je i strijelac pogotka u trijumfu nad češkom Viktorijom sa 3:0 u revanšu šesnaestine finala najmasovnijeg evropskog klupskog takmičenja. Navijače bh. reprezentacije zanima da li će 27-godišnji prvotimac Dinama, koji je ranije igrao za mlade selekcije Austrije steći pravo nastupa za naš državni tim, a za to je potrebno da dobije bh. državljanstvo. Selektor BiH Robert Prosinečki prati igre Dilavera, koji je istakao da mu je neophodna pomoć Nogometnog saveza BiH u rješavanju papirologije da bi zaigrao za našu selekciju. U dosadašnjoj karijeri Dilaver je nastupao i za Wienerberg, bečku Austriju, sa kojem je bio prvak ove zemlje 2013, Ferencvaros (osvojio titulu prvaka Mađarske 2016, te tri naslova Kupa, 2015, 2016. i 2017. godine), te Lech. Za interview.ba Dilaver je govorio o želji da zaigra za BiH i šansama da se ona plasira na EP 2020, izgledima Dinama protiv Benfice, autoritetu trenera Modrih Nenada Bjelice.

DINAMO NIJE BEZ ŠANSE: „Možda nismo favoriti u utakmicama protiv Benfice, ali nisu u pravu oni koji smatraju kako nemamo šanse. Izvanrednim predstavama na evropskoj sceni, dokazali smo kvalitet koji daje nadu da možemo parirati i najjačim.“

INTERVIEW.BA: Plasman Dinama među 16 u Evropskoj ligi veliki je uspjeh zagrebačkog kluba, koji ga je zabilježio ubjedljivom pobjedom protiv češke Viktorije sa 3:0 kod kuće u revanšu šesnaestine finala. Šta je bilo presudno za podvig u Evropi?

DILAVER: Ako je kvaliteta momčadi neka osnova oko koje se gradi cijela priča, odmah nakon toga bih stavio karakter koji Dinamo posjeduje u svlačionici, vrhunskog stručnjaka na klupi i njegov stožer te atmosferu koja se stvorila u Zagrebu. Nakon Svjetskog prvenstva, na kojem je Hrvatska bila srebrna, ta navijačka energija se nastavila na Dinamo i puno nam pomogla u svemu što smo napravili u ovoj sezoni.

INTERVIEW.BA: Kakav ste osjećaj imali nakon postizanja gola za najtrofejniju hrvatsku ekipu u utakmici sa Viktorijom?

DILAVER: Teško da se riječima može opisati osjećaj kada zabiješ pogodak, pogotovo u ovakvoj utakmici koju su naši navijači i mediji nazvali povijesnom. Ponosan sam što sam zabio taj gol, ali jednako bih bio ponosan i sretan da ga je zabio netko od mojih suigrača.

INTERVIEW.BA: Prije Dinama, igrali ste u Austriji i poljskom Lechu, gdje vam je takođe trener bio Nenad Bjelica. Šta možete reći o načinu rada trenera aktuelnog osvajača duple krune u Hrvatskoj Bjelice?

DILAVER: O svakom treneru govore njegovi rezultati i način na koji te svlačionica doživljava. Bjelica ima velike rezultate, a činjenica je da ga svlačionica slijedi bez iznimke. To potvrđuje njegov autoritet koji je izgradio na znanju i relaciji s igračima.

INTERVIEW.BA: Kako ocjenjujete izglede Dinama protiv Benfice u osmini finala Evropske lige?

DILAVER: Igrama u ovoj sezoni pokazali smo da znamo i možemo. Hoće li to biti dovoljno za prolaz Benfice, vidjet ćemo nakon dvije utakmice, ali mi moramo biti na visokoj razini i tada je sve moguće, pa i naš prolaz u četvrtfinale.

INTERVIEW.BA: Mogu li Modri iznenaditi u četvrtak slavni portugalski tim uz podršku navijača u prvoj utakmici na Maksimiru?

DILAVER: Mislim da uz pun Maksimir i podršku kakvu smo imali u ovoj sezoni možemo iznenaditi apsolutno svaku momčad s kojom igramo. Bez izuzetka.

INTERVIEW.BA: Nadate li se nastupu za reprezentaciju BiH, jer ste rođeni u Tomislavgradu, a njen selektor Robert Prosinečki izjavio je da ste vrlo zanimljiv igrač?

DILAVER: U svaku utakmicu ulazim sa željom da je odigram najbolje do sada. Nekada uspijem, nekada ne, ali moje je da dam sve od sebe. Veseli me što su to primijetili u BiH, u kojoj sam rođen, ali i selektor Prosinečki. U slučaju da odluči pozvati me u reprezentaciju, bio bih izuzetno ponosan.

INTERVIEW.BA: Da li je bilo kontakta sa Nogometnim savezom BiH u vezi rješavanja neophodne papirologije da biste stekli pravo nastupa za bh. selekciju?

DILAVER: Nismo imali nikakav kontakt. Volio bih da mogu otići i sam srediti sve papire, no tu bih trebao pomoć Saveza. Gledajte, pa ne očekujete da uzmem telefon u ruku i nazovem u Sarajevo i pitam da li netko računa na mene, pa da počnem sređivati papire? Ili možda to tako funkcionira pa ja ne znam? U svakom slučaju, bilo bi mi malo neugodno se raspitivati: Hej, računate li vi na mene u reprezentaciji?

INTERVIEW.BA: Ima li BiH dobre izglede da se plasira na Euro u grupi J sa Italijom, Grčkom, Armenijom, Finskom i Lihtenštajnom?

DILAVER: BiH ima velike izglede plasirati se na Euro ne zbog imena protivnika u grupi, već zbog toga što imamo sjajne igrače koji su u stanju pobijediti svakoga protivnika. To je naša najveća snaga u kvalifikacijama za Euro.

INTERVIEW.BA: Vjerujete li da će Dinamo odbraniti naslov prvaka Hrvatske, pošto ima ogromnu prednost nad pratiocima?

DILAVER: Ne samo da vjerujem, nego sam siguran da će biti tako. Osim što imamo veliku prednost, jasno je da imamo kvalitetu u svlačionici koja nam garantira mirnu završnicu prvenstva. Međutim, to ne znači da se smijemo opustiti. Idemo probati dobiti sve utakmice do kraja sezone.

INTERVIEW.BA: Kakav je kvalitet 1. Hrvatske nogometne lige u poređenju sa austrijskom, mađarskom i poljskom ligom, gdje ste ranije igrali?

DILAVER: Velika prednost nabrojanih liga je infrastruktura. Svi imaju odlične stadione i puno se ulaže u ovaj sport, dok je u Hrvatskoj to na niskom nivou. I jako sam iznenađen da zemlja viceprvaka svijeta nema pravi nogometni stadion. Vjerujem da će i uspjesi Dinama pridonijeti tome da ga Hrvatska dobije.

Idi naVrh

Don't Miss