6a7cda088cd675018e1b441b952e5392
6a7cda088cd675018e1b441b952e5392

Lucy Meyer: Djeca s poteškoćama u razvoju i djeca bez poteškoća trebaju biti u istom sportskom timu

19.09.2018.

Delegacija Evropske unije u BiH i UNICEF u BiH danas su dodijelili specijalna priznanja „Šampioni inkluzije“, onima koji doprinose da se djeca u njihovoj okolini razviju do svog punog potencijala, rastu u boljem okruženju i imaju bolji život. Priznanje je dodijeljeno istaknutim pojedincima i organizacijama koji su svojim radom dali doprinos inkluziji djece s poteškoćama u razvoju u BIH, a koje su građani mogli kandidovati do 15. septembra putem platforme šampioni.sretnodjetinjstvo.ba. Dodjeli priznanja prisustvovala je i petostruka osvajačica zlatnih medalja plivačkih takmičenja na Specijalnoj olimpijadi Lucy Meyer, koja je glasnogovornica partnerstva UNICEF-a USA, Specijalne olimpijade i glasnogovornica za djecu s poteškoćama u razvoju UNICEF-a USA. Meyer je promoterka prava djece s invaliditetom i aktivistkinja koja je do sada pomogla prikupljanje više od 500.000 USD za različite programe UNICEF-a namijenjene djeci s poteškoćama u razvoju. Za Interview.ba ispričala je kako se počela baviti plivanjem i kakve su reakcije bila u njenom okruženju na uspjeh koji je ostvarila. Također, ukazala je koliko je važno insistirati na pravičnosti unutar sistema kada su djeca s poteškoćama i pitanju, kao i na socijalnoj inkluziji ove djece.

JEDNAK PRISTUP SVOJ DJECI! „Sva djeca trebaju imati priliku da rade ono što žele, da se igraju kako žele, druže kako žele i s kim žele bez obzira kakvo je njihovo stanje, te da li imaju neku poteškoću ili nemaju“.

INTERVIEW.BA: Petostruka ste osvajačica zlatnih medalja na Specijalnoj olimpijadi. Kako je sve krenulo, otkud želja za plivanjem?

MEYER: Ovako je počelo kada sam imala osam godina, a sada imam 19. Shvatila sam da su svi moji prijatelji uključeni u neke sportske klubove. Ja nisam mogla biti uključena ni u jedan zbog poteškoća koje sam imala i to me činilo jako tužnom jer su se moji prijatelji hvalili s raznim pobjedama i rezultatima, a ja nisam imala čime da se pohvalim. Specijalna olimpijada mi je pružila priliku da osjetim taj prekrasan osjećaj pobjeđivanja i dala mi priliku da se i sama pohvalim nečim, te da budem jednaka sa svim mojim prijateljima…u tom trenutku između nas nije postojala nikakva razlika.

INTERVIEW.BA: Kakve su bile reakcije okruženja kada ste napravili tako značajan uspjeh?

MEYER: Moja porodica, moji roditelji, prijatelji, kao i ja bili smo izuzetno sretni zbog ovog mog ostvarenja, jer sam i ja, a oni uvidjeli da mogu uraditi sve jednako kao moji vršnjaci i moji ostali prijatelji. Ja sam zapravo prava sportašica, treniram, hranim se zdravo i  pazim da pijem dosta vode­. Imam jako puno prijatelja kroz sportsku aktivnost i što je najbitnije sada imam iskustvo i znam kako se osjećaju svi ostali koji mogu uraditi nešto jednako kao i ja, a to je izuzetan osjećaj! Nadam se da se tako osjećaju i moji prijatelji.

INTERVIEW.BA: Promoterka ste prava djece s poteškoćama u razvoju. Koliko je važno konstantno insistirati na pravičnosti unutar sistema kada su djeca s poteškoćama u razvoju u pitanju?

MEYER: Mislim da je izuzetno važno pomoći svoj djeci, a naročito djeci s poteškoćama. Mogućnosti koje djeca imaju u današnje vrijeme su velike. Djeca s poteškoćama ne mogu još uvijek sve to mogućnosti da iskoriste. Njihovi roditelji se plaše, ne izlaze iz kuće, drže njih u kući. Ja se trudim da postignem to da djeca s poteškoćama uživaju ista prava i iste mogućnosti kao i sva druga djeca. To želim sebi i svim svojim prijateljima.

INTERVIEW.BA: U nekim državama, konkretno u Bosni i Hercegovini, možemo govoriti o nedostatku socijalne inkluzije kada su u pitanju djeca s poteškoćama u razvoju. Koliko je važno raditi na tome da se takvo stanje promijeni?

MEYER: Inkluzija je jedna od najvažnijih stvari, naročito kada govorimo o djeci s poteškoćama u razvoju, ali i kada mislimo na djecu bez poteškoća. Mislim da je važno da djeca s poteškoćama u razvoju i djeca bez poteškoća budu u istom sportskom timu, da jedni druge uče inkluziji, da se nauče poštovanju, da jedni drugima pomažu, a u svemu tome stječu nove prijatelje.

INTERVIEW.BA: Glasnogovornica ste partnerstva UNICEF-a USA i Specijalne olimpijade, kao i glasnogovornica za djecu s poteškoćama u razvoju UNICEF-a USA. Čime ste se vodili u životu i čemu dugujete zahvalnost zbog Vašeg uspjeha?

MEYER: Prevashodno mislim da je to jako važno. Sva djeca trebaju imati priliku da rade ono što žele, da se igraju kako žele, druže kako žele i s kim žele bez obzira kakvo je njihovo stanje imaju li neku poteškoću ili nemaju. Želim još dodati da imamo jako veliki broj prijatelja s poteškoćama, jednako kao i prijatelja bez poteškoća koji mi pomažu jako mnogo svaki dan. Nekim mojim najboljim prijatelji s poteškoćama nekad želim pomoći i nekad mi dopuste, a nekad mi kažu hvala ne treba pomoć. Nekad oni meni pomognu i to međusobno pomaganje djece je predivan osjećaj, čini me jako sretnom i mislim da je to jako bitno da djeca jedni druge podrže.

Idi naVrh

Don't Miss