491b2b09bdd54772610b19365cacb831
491b2b09bdd54772610b19365cacb831

Lejla Hairlahović: Ako se velika dugovanja ne riješe, Rukometni savez BiH neće ni postojati

08.06.2018.

Rukometni savez BiH je već odavno u problemima. Čak i oni koji ne prate rukometna dešavanja već su dobro upućeni u priču o famoznom ID broju zbog kojeg se RSBiH nalazi pred gašenjem. Račun je blokiran, a tako će biti dok god RSBiH nosi postojeći ID broj “starog” Saveza. Dugovanja rastu iz dana u dan, a konačni epilog se ne nazire. O svim problemima sa kojima se „novi“ Savez susreće za Interview.ba govori Lejla Hairlahović, generalna sekretarka Saveza.

NEMAMO VIŠE VREMENA ZA ČEKANJE „Ako se problemi ne riješe, onda zaista nema potrebe da postoji Rukometni savez. Ukoliko se ne riješi problem ID broja, odnosno prohodnost transakcijskog računa, mi nemamo apsolutno nikakav način da krenemo u novu sezonu. Moramo se svi uključiti u rješavanje ovih problema, mora i država da stane na stranu Rukometnog saveza i da pomogne, ako joj je to u cilju. Mi zaista nemamo više vremena za čekanje.“

INTERVIEW.BA: Rukometni savez u proteklom periodu imao je dosta problema. U junu 2017. godine osnovan je „novi“ Rukometni savez, no problemi starog su ostali. Zbog dugovanja, Porezna uprava nije izdala ID broj pa savez faktički ne može funkcionisati. Vidite li svjetlo na kraju tunela?

HAIRLAHOVIĆ: Pravna zavrzlama oko toga i dan danas traje. Godine 2003. izdat je porezni broj Rukometnom savezu koji uopće nije bio u registru udruženja, odnosno imao je samo potvrdu o registraciji. Zakon o sportu nalaže da Rukometni savez mora biti sačinjen od dva entitetska saveza. Zbog toga je 2017. godine formiran Federalni Rukometni savez, a Rukometni savez Republike Srpske je već bio formiran.  Nakon toga donesena je odluka da se ova dva Saveza udruže u jedan krovni Rukometni savez i da preregistruju već postojeći Savez, koji je bio zaveden u Poreznoj upravi. Međutim, postojeći Rukometni savez,odnosno „stari“ Savez  nije bio u registru Udruženja i tim je prekršen Zakon o udruženjima i fondacijama i Zakon o sportu. Zbog toga, nije se mogla uraditi preregistracija, nego se  morao  nanovo osnovati Rukometni savez, to je urađeno u junu 2017. godine.

Ali tada počinje pravna borba i pravna zavrzlama jer Porezna uprava FBiH odbija izdati porezni broj, kako kažu, ovo je „stari“savez koji postoji pod istim imenom u njihovom registru. S druge strane u Ministarstvu pravde tvde da je jedini postojeći savez onaj koji je formiran u junu 2017. godine, jer se  niti jedan drugi ne vodi u registru Udruženja.

Jedna od  mogućnosti da bi zaživio Rukometni savez, jeste da se sjedište prebaci u Republiku Srpsku, ali za to treba podrška Skupštine Saveza. Sjednica je bila zakazana za 9. juni i na njoj se trebalo raspravljalo o mogućnosti prebacivanja sjedišta Rukometnog Saveza u RS. Članovi Saveza nisu se uspjeli usaglasiti ali očekujemo sjednicu što prije. Počinje nova sezona takmičenja, a tu je također i Evropsko prvenstvo. Imamo jako puno posla i nadam da će se ovo riješiti, te da će Skupština shvatiti kao obavezu da riješi ovaj problem u narednim danima.

INTERVIEW.BA: Ko je odgovoran za dugovanja koja ima  Rukometni Savez za protekli period?

HAIRLAHOVIĆ: Federalna Uprava policije je izuzela dokumentaciju vezanu za Poslovanje Saveza sve do 2017. godine, tako da oni vode postupak u vezi dugovanja i traže odgovorne. U dokumentaciji za poslovanje Saveza su sva dugovanja od proteklih godina, a najviše ih je bilo 2013. godine za vrijeme Svjetskog prvenstva ali i 2016. godine.

INTERVIEW.BA: Da li se vlast oglasila povodom vaših problema i da li su ponudili neko konkretno rješenje?

HAIRLAHOVIĆ: Već svi znamo da sport nije u fokusu vlasti u BiH. Ništa osim čestitke od njih nismo dobili. Imali smo moralnu podršku prije samog turnira i okupljanja, međutim oni su rekli da ne mogu nikakvu veću podršku pružiti dok ne budemo imali novi račun.

INTERVIEW.BA: Šta ste vi uradili kako bi se poboljšala situacija ili kako bi se riješio ovaj problem? Da li mislite da će se u skorijoj budućnosti riješiti ovi problemi i da će Rukometni Savez napredovati kako bi mogle i bh. reprezentacije dobile sve potrebno za dobre treninge, odlazak na takmičenja, a naravno i najbolje plasmane?

HAIRLAHOVIĆ: Ako se problemi ne riješe, onda zaista nema potrebe da postoji Rukometni savez. Ako se ne ne riješi problem ID broja, odnosno prohodnost transakcijskog računa, mi nemamo apsolutno nikakav način da krenemo u novu sezonu. Moramo se svi uključiti u rješavanje ovih problema, mora i država da stane na stranu Rukometnog saveza i da pomogne, ako joj je to u cilju. Mi zaista nemamo više vremena.

INTERVIEW.BA: Da li je moguće da Ženska juniorska rukometna reprezentacija BiH ima svoj transakcijski račun, na koji se mogu uplatiti novčana sredstva, jer koliko znamo da su na volonterskoj bazi otišle na takmičenje u Tuzlu?

HAIRLAHOVIĆ: Dogovoreno je da bude na volonterskoj osnovi po pitanju novčanih primanja rukovodstva Rukometne reprezentacije. Moram zaista pohvaliti ljude koji su nesebično radili u sklopu Rukometne reprezentacije, koji su željeli da se održi ovo takmičenje. Zoran Trlin i Nedim Musić i još neki ljudi su napravili vrhunske uvjete za djevojke koje su išle na takmičenje u Tuzlu. Djevojke nisu imale nikakvih troškova, plaćeni su im putni troškovi, objezbijeđene su pripreme u Grudama i Lukavcu i uložen je veliki napor za  veličanstven turnir u Tuzli.

INTERVIEW.BA: Ženska juniorska rukometna reprezentacija BiH, nije postojala do unazad dva mjeseca. Zašto?

HAIRLAHOVIĆ: Rukometni savez je pokrenuo projekat oživljavanja ženskog rukometa i raditi na ovom projektu je bio jedan od mojih prioriteta kada sam došla u januaru na ovu dužnost. Aplikacija za “IHF/EHF Woman’s Trophy 2018” je bila u januar, tako da smo tada počeli raditi na prikupljanju prijava. Zašto prije nije bilo ženske juniorske rukometne reprezentacije BiH, ja zaista ne znam. Koliko znam okupljale su se prije  neke reprezentacije ad hoc, ali nikad ništa konkretno nije bilo.

INTERVIEW.BA: Nakon osvajanja zlata bh. rukometašica, hoće li Rukometni savez pomoći da zaživi ženska juniorska rukometna reprezentacija?

HAIRLAHOVIĆ: Mi sad zaista želimo napraviti sistem u kojem će sve funkcionisati u najboljem redu i gdje ćemo imati žensku juniorsku rukometnu reprezentaciju i koja će imati uslove za napredak. Zaista imamo kvalitetne igrače i igračice. Želimo da zaživi ženski rukomet, kao i bh. ženska rukometna juniorska reprezentacija.

 

Idi naVrh

Don't Miss