fb55a49ad5c245a48ee02c75f1555add
fb55a49ad5c245a48ee02c75f1555add

Damir Nikšić o novcu od Titinog stana: Stranke na vlasti će to između sebe podijeliti

07.06.2018.

Stan bivše Jugoslavije, koji se nalazio u New Yorku prodat je za 12 miliona američkih dolara, a državama sukcesorima bivše republike pripalo je parče pizze. Naime, prvobitna cijena stana iznosila je 20 miliona američkih dolara, međutim, balkanskim političarima se očigledno žurilo, tako da su se usuglasili da se stan proda za osam miliona manje. Društvene mreže bruje o tome gdje će 1,3 miliona dolara koliko je BiH dobila od ovoga stana utrošiti. Za Interview.ba Damir Nikšić je govorio o tome gdje bi ovaj novac na kraju mogao završiti, kao i o tome šta bi nama naši političari mogli ostaviti za 38 godina.

ZAJEDNO ĆEMO KADA MALINE TREBA DIJELITI! „Priča oko ovog raspadanja BiH i dovođenja u pitanje države, zapravo je nastavak raspada Jugoslavije. Taj stan koji se prodaje u New Yorku je dokaz da smo u stanju raspada Jugoslavije. Još uvijek postoji Jugoslavija kada treba da se sastanu i raskrčme i podijele te pare, a ovamo foliraju i glume da su nezavisni i suvereni, a uopće nisu“.

INTERVIEW.BA: BiH je dobila 1,3 miliona dolara od prodaje rezidencijalnog stana Tite, odnosno biše Jugoslavije. Šta mislite, gdje će taj novac biti utrošen?

NIKŠIĆ: Mislim da bismo trebali pitati ove iz partija. Sjećate li se kad su naišli na one velike pare što su bile za Elektrodistribuciju, odnosno održavanje dalekovoda. Našli su nekih 150 miliona, a možda i više. To se akumulacijom rješavalo, a bilo je namijenjeno za amortizacije. Onda su se političari brzo usuglasili. Sreli se i dogovorili se da podijele između sebe. Možda će ovaj novac otići i na finansiranje partija, ko zna.

INTERVIEW.BA: Stan je trebao biti prodan za 20 miliona dolara, ali su države sukcesori htjele da ubrzaju proces, pa su pristale na iznos od 8 miliona dolara manje. Šta nam ovo govori?

NIKŠIĆ: Žuri im se. Nije njihovo. Složna braća kuću grade, a kad otac umre ili se nešto desi, onda požure da sve raskrčme, da se to proda, razdruži i da ide svako svojim putem.

INTERVIEW.BA: Nakon 38 godine od Titine smrti BiH dobija novac od njega. Šta će nama naši političari ostaviti nakon 30 godina?

NIKŠIĆ: Neće nam ostaviti ni to od stana. Ta sredstva su akumulirana i sad to treba sve od bivše države raščerupati. Dugo to traje. Priča oko ovog raspadanja BiH i dovođenja u pitanje države, zapravo je nastavak raspada Jugoslavije. Taj stan koji se prodaje u New Yorku je dokaz da smo u stanju raspada Jugoslavije. Još uvijek postoji Jugoslavija kada treba da se sastanu i raskrčme i podijele te pare, a ovamo foliraju i glume da su nezavisni i suvereni, a uopće nisu.

INTERVIEW.BA: Ako bi Vam neko dao mogućnost da utrošite taj novac, gdje bi to bilo?

NIKŠIĆ: U principu ja bih najviše volio na kulturu i obrazovanje, ali ne ovo tradicionalnu kulturu – folklor i to, već na novu kulturu i progresivno obrazovanje, da se djeca uče da misle svojom glavom, da budu lideri, a ne sljedbenici. Uložio bi u neku školicu, dom građana ili dom omladine, koji će zaista vršiti svoju funkciju. Volio bih tih 1,3 miliona uložiti u spomen-park Vraca. Ograditi ga i urediti, pa da imamo gore koncerte za mlade. Recimo to je najbolja investicija. On je taman na granici između dva entiteta tako da se mogu djeca družiti i sretati, ko hoće i ko je pismen. Ako hoće na neke koncerte, recitacije i izložbe, taman da se druže.

INTERVIEW.BA: Šta mislite što našim političarima nije u cilju da ulažu u kulturu?

NIKŠIĆ: Nisu to samo naši političari, to je neoliberalni sistem i neoliberalna ideologija. Oni ne ulažu u kulturu, oni se vole pozivati na kulturnu tradiciju,a najviše vole ulagati u biznis i to po mogućnosti u privatni biznis koji je u koprodukciji privatne države s privatnim biznisom. Italijanski ministar je rekao da se od kulture ne jede, te da nema para od kulture. Čovjek koji je ministar ne može da shvati da godišnje zaradi milijardu na turistima samo zbog italijanske kulture, koji dolaze samo da vide sve što Italija znači. Imate ljude koji su potpuno slijepi i glupi na kulturno bogatstvo.

INTERVIEW.BA: Hoćemo li onda pretpostaviti da će ovaj dobijeni novac biti u potpunosti utrošen u privatne biznise u BiH?

NIKŠIĆ: Pa neće direktno…ne mogu oni tako direktno uzeti, ali bit će neki poticaji, mislim da će izbiti nešto! Smatram da će partije koje su na vlasti podijeliti to za finansiranje partija. Milion i pol nije puno. Kad skontaš, samo kad bi Vraca malo renovirao, ogradio ogradicom i stavio nešto nekih malo sijalica to ti je milion i pol. Nema tu nešto puno para.

INTERVIEW.BA: Kad bi se vršila raspodjela novca po strankama, koja bi stranka najviše dobila? 

NIKŠIĆ: Mislim da bi oni to morali podjednako (smijeh). U tom i jest tragedija ovih velikih stranaka u odnosu na stranke koje predstavljaju manje narode. Mislim kada se oni dijele da oni sve to hoće podjednako. Neko ima tezu ili teoriju da 16 posto Hrvata, ne može da dobije trećinu 30 posto, ali, hej, s druge strane, ako sam manjina ne znači da nisam trećina.

Idi naVrh

Don't Miss