b6fe41b72b6635811c45f6419b87752b
b6fe41b72b6635811c45f6419b87752b

Esad Bajtal: Dajemo ad hoc rješenja da zakrpimo aktuelnu rupu

24.05.2018.

Predstavnici Venecijanska komisija borave već dva dana u BiH, a rješenja još uvijek ni na pomolu. Čini se da je Izborni zakon BiH previše komplikovan čak i za međunarodnu zajednicu. Nakon jučerašnjeg sastanka s Komisijom, neki od bh. lidera su kazali kako tragaju za ad hoc rješenjem, koje će poslužiti samo za izbore koji slijede. Međutim, šta dalje? Hoćemo li svake dvije godine upadati u isti krizu? Mijenjati članove Izbornog zakona BiH i slati Ustavnom sudu zahtjeve koji ukazuju na diskriminatorne odredbe? Na ova, ali i na ostala pitanja za Interview.ba govorio je profesor Esad Bajtal.

ISTI PROBLEMI, SAMO DRUGAČIJE UPAKOVANI: „Mi svake dvije godine imamo istu muku, jer imamo opšte, pa lokalne izbore. Stalno smo u izborima i predizbornim kampanjama. Stalno sijemo krompir i ostavljamo klicu za njegovo sljedeće sijanje, za sljedeću sezonu. Dakle, dajmo sad ad hoc rješenje da zakrpimo aktuelnu rupu, a sam problem će ostati netaknut, pa ćemo ga ponovo rješavati na isti način, beskonačno se sastajući i manipulirajući mogućnostima, tj. obmanjujući narode i građane BiH. Sve to spada u stratešku igru ovdašnjih vlastodržaca“.

INTERVIEW.BA: Predstavnici Venecijanske komisije stigli su u BiH prije dva dana i razgovaraju s predstavnicima bh. stranaka. Da li će sastanci s ovim savjetodavnim tijelom uroditi plodom? 

BAJTAL: Kad će šta uroditi plodom to se u BiH nikad ne zna. Samo dva primjera: Ni nakon 23 godine od potpisivanja nije urodio Dayton, čiji je glavni strateški cilj bio reintegracija zemlje. Imate Aneks 7 koji se odnosi na vraćanje povratnika, ni to nije urodilo očekivanim plodom. U BiH nismo imali ratnog pobjednika, a imali smo sudski potvrđenu agresiju s dvije strane, koja se svijetu i javnosti uporno prodaje kao priča o odbrana svojih naroda. S obzirom na idejno-propagandne manipulacije koje su se događale od 1992. do 1995. godine, u okviru kojih se kasniju u Haagu tvrdi da Sarajevo nije bilo u opsadi, „da nije ni ogrebano“; da genocida nije bilo; da smo mi sebe bombardovali (Markale, Sarajevo, Kapija Tuzla), šta u kontekstu takvog političkog licemjera možete očekivati da učini jedna Venecijanska komisija?

INTERVIEW.BA: Predstavnici bh. stranaka su prvo pokušali među sobom da se usaglase oko promjena Izbornog zakona BiH, zatim s Evropskom unijom i Amerikom, da bi došla Venecijanska komisija i rekla da se problem može riješiti u Parlamentu FBiH. Koliko nam ovo govori o tome da za unutardržavne probleme ne trebamo tražiti rješenja međunarodne zajednice, niti bliskih komšija, već u nama samima?

BAJTAL: Parlament FBiH je davno derogiran. On postoji samo kao jedna zavjesa, kao kvazi-demokratski ukras i ništa više. Mi već 20 i više godina svjedočimo činjenici da se problemi bh društva i države, rješavaju po Kafanama, izletištima i privatnim stranačkim sijelima. Rade to partije i njihove vođe, a zaobilazeći parlament. Parlament i parlamentarci su tu da svijet i Evropa vidi da ih imamo. Oni su tu samo zato da ne donese nikakve odluka, da budu dobro plaćeni, i da ništa ne rade. Tokom 2016. Ili 2017. godine Parlament FBiH nije radio osam mjeseci, pri tome su parlamentarci sve svoje prinadležnosti uredno naplatili. Zadaću Parlamenta u BiH su preuzele etno-stranke i igraju se nama građanima, našim pravima i našim dostojanstvom. Svojim ponašanjem i neradom su nas doveli do toga da smo građani s najmanjom platežnom moći u Evropi, o demokratiji i da ne pričamo, te da smo na vrhu liste u svijetu kada je u pitanju korupcija. Da smo normalno društvo ničija pomoć se ne bi morala tražiti, ali s obzirom na to da onima koji vode državu nije u interesu da rade na životnim problemima građana i njihovih prava, nama, nažalost, ostaje samo to da se nadamo da će svijet što prije pokušati da stvari  ovdje dovede u red, tačno onako kako je to uradio kod sebe.
Evropa koja nas zove sebi, te u koju se tvrdi da idemo, ima obavezu da ovaj prostor uredi evropski, a jer etno-stranke to ne žele, iako, verbalno tvrde da „hoće u Evropu“. Međutim, realno gledajući, za njih je Evropa pravno uređen prostor koga se oni boje. U pravno uređenom prostoru, za razliku od BiH gdje se odvija život kontrolisanog haosa, polažu se računi za rad i nerad. A to ovdašnji vlastodršci ne žele. Zato nam je, nažalost, nužna pomoć demokratskog svijeta.

INTERVIEW.BA: Problem ostaje isti, a odnosi se na popunjavanje delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. Bosanskohercegovčki lideri poručuju da će naći rješenje ako ništa do sastanka u junu. Koliko njima savjeta i sastanaka treba?

BAJTAL:. Ako pogledamo unazad 20 godina ima tu raznih sastanaka i satančenja uprazno. Oni stalno nešto sastanče, a rezultata tih sastanaka nema nigdje! Zašto?  Zato što se radi o lažnim problemima koji treba da zasjene stvarne, životne probleme građana BiH. Izmišljaju se lažni (islamizacija, otcjepljenje, unitarizacija …), da bi se prikrili stvarni problemi. Naš ključni problem je to što smo društvo ispalo iz ideologije. A tamo gdje nema ideologije i borbe ideja, postoje samo interesne borbe. Etno-politike  sceni su, zapravo, interesne grupacije, koje se lažno predstavljaju kao interesne stranke. Stalno zagovarani nacionalni interes u praksi završava kao interesni nacionalizam. Isplati se biti etno-nacionalista. Od toga se najbolje živi. Umjesto za naciju, kako stalno pričaju, etnonacionalisti žive – od nacije. I na račun nacije i nacija.

INTERVIEW.BA: Tokom jučerašnjih razgovora bh. lidera i predstavnika Venecijanske komisije tragalo se za ad hoc rješenjem, koje će biti značajno samo za predstojeće izbore. Kako to komentarišete?

BAJTAL: Mi svake dvije godine imamo istu muku, jer imamo opšte, pa lokalne izbore. Stalno smo u izborima i predizbornim kampanjama. Stalno sijemo krompir i ostavljamo klicu za njegovo sljedeće sijanje, za sljedeću sezonu. Dakle, dajmo sad ad hoc rješenje da zakrpimo aktuelnu rupu, a sam problem će ostati netaknut, pa ćemo ga ponovo rješavati na isti način, beskonačno se sastajući i manipulirajući mogućnostima, tj. obmanjujući narode i građane BiH. Sve to spada u stratešku igru ovdašnjih vlastodržaca. Naši političari, kao samozvani čuvari vitalnog nacionalnog interesa, vidimo a kako ga čuvaju. O tome najbolje govori činjenica da se iz ove države bježi. Bježi glavom bez obzira. Od koga to građani bježe? Od ovih čuvara vitalnih nacionalnih interesa. Idu tamo gdje njih nema, jer im je bez njih bolje i sigurnije živjeti. Niko se ne vraća iz Amerike, Kanade, Njemačke itd. Tamo im je sasvim fino, žive slobodno i u skladu sa zakonima. Istovremeno, samozvani nacionalni čuvari u BiH kontinuirano, smišljeno, produkuju strah, tenzije, i psihozu rata, s čim se više građani ne mogu psihološki nositi. I sve što im preostaje kao izlaz, jeste uzeti najlon kesicu, pasoš u ruke i bježati odavde. Što dalje to bolje.

INTERVIEW.BA: Venecijanska komisija je poručila da bi jedno od rješenja mogao biti prijedlog SDP-a i DF-a o izmjenama Izbornog zakona BiH. Predstavnici HDZ-a ne prihvataju nijedno od mogućih rješenja. Hoće li istrajati do te mjere i dovesti BiH u krizu zvanu „mostarski scenarij“?

BAJTAL: Njima je to osnovni cilj. Oni će dovesti do tog scenarija ako međunarodna zajednica dozvoli da bude po njihovom. Ako odluči da diplomatskim ili nekim drugim sredstvima odluči da obesnaže takvu mogućnost, stvari će se ovdje početi da se odvijaju onako kako se uređuju i odvijaju u modernom demokratskom svijetu. Kako će međunarodna zajednica postupiti ja ne znam, jer i ona tu licemjernu, politikantsku, b-h-s etno-igru, prati i procjenjuje s pozicija vlastitog interesa. Ovdje se ništa neće rješavati ni riješiti sve dok svijetu, na bilo koji način, odgovara da bude tako kako sada jeste. Konačno, kao što vidimo, samozvani etno-čuvari svoje mentore imaju izvan Bosne i Hercegovine, kako one u regionu, tako i one izvan njega. Oni se samo poslušni irgati Velikih Majstora, baš kao što su to bili i devedesetih godina.

Idi naVrh

Don't Miss