e892a1b47238866896ddb8af293cfaee
e892a1b47238866896ddb8af293cfaee

Dr. SELVER ŠABANOVIĆ: Noćne erekcije su dobre za muškarce

13.02.2018.

10 PITANJA KOJA STE ŽELJELI POSTAVITI UROLOGU, A NISTE SMJELI… Odlasci urologu ili ginekologu u današnjoj BiH najčešće su obavijeni velom misterije. Stoga su problemi koji se javljaju pretežno strogo čuvana tajna a većina mladih ljudi koji imaju ginekološke ili urološke probleme ne smiju tražiti pomoć. Urolog Selver Šabanović govorio je za Interview.ba o problemima s kojim se suočavaju muškarci u svim dobnim skupinama i načinu kako da se ti problemi riješe.

VELIČINA JE BITNA? “Ima upita, ali ništa previše. Više slučajeva je zabilježeno da imaju deformacije, recimo iskrivljenja penisa, a najčešće to nastaje kao posljedica oboljenja induracije penis. Bolest se javlja kod muškaraca srednjih godina, ali i kod mlađih muškaraca. Ima slučajeva gdje se žale na veličinu polnog organa, međutim, nešto je to manje u odnosu na deformacije.” 

INTERVIEW.BA: Kada kod muškaraca ne može doći do nabreknuća spolnog uda govorimo o erektilnoj disfunkciji. Kada se potrebno obratiti ljekaru?

ŠABANOVIĆ: Svakako se treba obratiti ljekaru u tom slučaju. Sve je više muškaraca koji imaju taj problem. Procjenjuje se da danas u svijetu više od 150 miliona pacijenata imaju taj problem, koji može biti psihogene prirode ili zbog vaskularnih oštećenja. Najčešći rizikofaktori su pušenje, dijabetes, hipertenzija, povećan krvni pritisak, povećane masnoće u tijelu. To su oboljenja koja dovode do vaskularnih bolesti, a time i do oštećenja krvnih sudova, te oštećenja na svim organima, pa između ostalog i kod penisa. Pacijenti pretežno uzimaju lijekove, ali to je trenutno. Najbolja je ako se radi o vaskularnom oboljenju tzv. Šok terapija.   

INTERVIEW.BA: Da li muškarci smiju konzumirati Uvin H čaj prilikom urinarnih infekcija, pošto vladaju stereotipi da njega koriste samo žene?

ŠABANOVIĆ: Naravno da smiju, zavisno od nalaza urina. Ne treba se koristiti duži period i u prevelikim količinama, ali uglavnom funkcioniše isto kao i kod osoba drugog spola. 

INTERVIEW.BA: Da li je zdravije za muškarce da budu obrezani ili ne? 

ŠABANOVIĆ: Ako muškarci nisu obrezani najčešće dolazi do upalnih procesa. Ako su muškarci obrezani nema tog viška kožice tako da su upale rjeđe. Česte upale i suženja mogu dovesti do karcinoma i najčešće nastaju kod onih muškaraca koji nisu obrezani. Veoma rijetki su slučajevi, skoro nikako, ako su obrezani. Normalno da može doći do karcinoma i kod osoba koje su obrezane ako dođe do neke ranice ili nekog oštećenja, koje se ne liječi adekvatno.  

INTERVIEW.BA: Da li noćne polucije ili tzv. mokri snovi imaju neko značenje?

ŠABANOVIĆ: Obično se to dešava kod mlađih muškaraca. Ako se javljaju te noćne erekcije u neku ruku to je dobro za muškarce. Ako nema tih noćnih erekcija znači već da je u nekom slučaju dolazi do te erektilne disfunkcije ili da nije u redu potencija. Nekad to može biti i psihogeno, recimo povezano s nekim snovima. Uglavnom, nije to ništa štetno.

INTERVIEW.BA: Koliko Vam često muškarci dolaze s upitima za povećanje penisa?

ŠABANOVIĆ: Ima upita, ali ništa previše. Više slučajeva je zabilježeno da imaju deformacije, recimo iskrivljenja penisa, a najčešće to nastaje kao posljedica oboljenja induracije penis. Bolest se javlja kod muškaraca srednjih godina, ali i kod mlađih muškaraca. Ima slučajeva gdje se žale na veličinu polnog organa, međutim, nešto je to manje u odnosu na deformacije.

INTERVIEW.BA: Šta znači drugačija boja sperme kod muškaraca, da li se trebaju zabrinuti?

ŠABANOVIĆ: Drugačija boja sperme može biti uzrokovana iz više razloga. Može biti upala kada je u pitanju žuta ili smeđa boja, krvarenje u spermi, čak se može raditi i o upali prostate ili eventualno mokraćne cijevi. U nekim slučajevima iznad 45-50 godina mora se posumnjati da nije rak prostate. 

INTERVIEW.BA: Zbog čega se javljaju nepokretne spermije?

ŠABANOVIĆ: Postoji niz spektara koji to mogu prouzrokovati. U sjemenu postoje određene vrijednosti, postoji volumen hemena, broj spermija, ukupna pokretljivost, vitalnost, progresivno pokretne spermije i tako dalje. Razni toksični faktori od pušenja, alkohola, zatim nekih genetski i hormonski faktori mogu utjecati na pokretljivost. Upalni procesi u prostati i mokraćnim kanalima, spolno prenosive bolesti, kao i bolest varikokela mogu biti neki od faktora. Potrebno je vidjeti i hormonski status muškaraca. Ima puno faktora koji mogu utjecati da se pojave nepokretne spermije.

INTERVIEW.BA: Kako liječiti odgođenu ejakulaciju tj. nemogućnost svršavanja?

ŠABANOVIĆ: Imate tzv. prijevremenu ejakulaciju. Prije se mislilo da je to više psihogeno, ali u zadnje vrijeme postoje lijekovi koje  dajem za prijevremenu ejakulaciju. Što se tiče odgođene ejakulacije postoje preparati i za to. Više je pacijenata s problemom prijevremene ejakulacije.

INTERVIEW.BA: Kako prepoznati upalu prostate i kako je liječiti?

ŠABANOVIĆ: Postoje određeni simptomi, a to su pretežno bol u donjem dijelu trbuha, u predjelu mokraćnog mjehura, bol ispod testisa, tegobe u mokrenju, učestalije mokrenje i peckanje, temperatura, te pojava krvi. Ako se neadekvatno liječi upala prostate može preći u hronično oboljenje. Upala prostate je malo češća kod mlađih muškaraca, iako se ona javlja u svim dobnim skupinama. Upale mogu kasnije dovesti do kamenaca, a to zahtijeva jedno ozbiljnije i dugotrajnije liječenje. Za upalu prostate obično se daje terapija u vidu antibiotika koja može trajati od deset dana do nekoliko sedmica. 

INTERVIEW.BA: Koliko je važno raditi urološke preglede?

ŠABANOVIĆ: Veoma je bitno raditi preventive urološke preglede i to u svim dobnim skupinama. Kod muškaraca do 20 godine može doći to torzije testisa. Kod muškaraca od 20 do 40 godina može doći do tumora testisa. Dalje od 40. godine dolazi do povećanja prostate, koje zahtijeva liječenje. Kod starijih muškaraca od 50 godina već može doći do raka prostate. Tako da su veoma bitni ti preventivni urološki pregledi. Svaki muškarac od 40 godine pa nadalje trebao bi barem jednom imati prvi urološki pregled.

Idi naVrh

Don't Miss