Lokalni izbori u BiH 2024: Izbori koji nisu nikog iznenadili

22.10.2024.

Nema značajnih promjena. Etnonacionalističke stranke (SDA, HDZ, SNDS…) i dalje dominiraju u BiH, HDZ u općinama gdje su Hrvati većina, SDA gdje su Bošnjaci (osim sarajevskih općina), SNSD u većini gradova i općina u Republici Srpskoj osim u Banjaluci

Piše: Dženana ALAĐUZ

Za ovogodišnje Lokalne izbore u BiH bilo je ovjereno čak 26.089 kandidatura pojedinaca_ki, 296 političkih subjekata od toga 110 političkih partija, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i devet lista nezavisnih kandidata. I pored ovoliko opcija, izbor glasača_ica je ostao isti.

Brojevi su jasni

Osim u Velikoj Kladuši, gdje su po prvi put vlast izgubio Fikret Abdić i njegova porodica, nema značajnih promjena na političkoj sceni. Etnonacionalističke stranke (SDA, HDZ, SNDS…) i dalje dominiraju u BiH, HDZ u općinama gdje su Hrvati većina, SDA gdje su Bošnjaci (osim sarajevskih općina), SNSD u većini gradova i općina u Republici Srpskoj osim u Banjaluci.

Prema preliminarnim i nepotvrđenim podacima SNSD je pobjednik u čak 47, SDA u 33, HDZ 20, SDS 11, SDP 7, NiP tri zajednice, dok niti jedna od preostalih stranaka nema više od dvije načelničke pozicije.

SDA je u poređenju s izborima od prije četiri godine dobila osam novih načelničkih pozicija, dok je izgubila sve gradske u Sarajevu. Njihovi kandidati preuzeli su četiri gradonačelničke pozicije koje su tradicionalno bile SDP-ove: Gračanica, Maglaj, Ključ i Gradačac.

Kandidati SNSD-a pobijedili su u 45 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i u dvije u Federaciji BiH – Glamoču i Drvaru. HDZ je osvojio načelnička mjesta u 20 općina i gradova, uključujući Mostar.

Interaktivna mapa N1

Što se tiče nezavisnih kandidata_kinja, u Velikoj Kladuši je pobijedio nezavisni kandidat probosanskih stranaka Boris Horvat, u Foči FBiH Mujo Sofradžija, a u Bosanskom Grahovu mandat je osvojila nezavisna kandidatkinja Smiljka Radlova, inače prva načelnica u istoriji ovog grada. 

“Slatki” pad na izborima

Najveći gubitnici ovih izbora su NiP, SDP i DF dok je Naša stranka ostala u svom sarajevskom krugu, u općini Centar. Kandidati koji su na spisku ispred Trojke osvojili su 5 načelničke/gradonačelničke pozicije (Srebrenik, Ilijaš, Ilidža, Bugojno i Novo Sarajevo), dvojka NS i SDP u Općini Centar i SDP samostalno u općini Stari grad.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić poručio je da nije zadovoljan zbog gubitka nekih načelničkih i gradonačelničkih pozicija do čega je došlo jer su kako kažemožda bili malo previše samouvjereni u tim sredinama gdje SDP tradicionalno pobjeđuje.”  

Prema trenutnim preliminarnim podacima CIK-a, na nivou sarajevskih gradskih općina NiP više nije vodeća, već druga, treća a negdje i četvrta stranka po snazi, osim općine Ilidža, gdje je NiP-ov Nermin Muzur osvojio još jedan načelnički mandati. Iako imaju još 2 načelnika (ukupno tri) najveći pad je NIP zabilježio u broju vijećnika_ica. Prema trenutnim procjenama, NiP će izgubiti minimalno 15 vijećnika u općinskim vijećima u Kantonu Sarajevo

Za pad NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik stranke smatra da su najviše krive – poplave.

Ovo je najteža kampanja Naroda i pravde zbog poplava koje su zadesile naše građane, mi ne slavimo, a imamo razloga, jer je naš Nermin Muzur pobijedio i Amara Devadžija je pobijedio – izjavio je Konaković nakon prvih preliminarnih izbora.

DF nije osvojio niti jednu načelničku/gradonačelničku poziciju.

Izbori u općinama pogođenim poplavama

Lokalni izbori u općinama koje su pogođene poplavama (Konjicu, Kiseljaku, Fojnici i Kreševu) bili su održani 20.10.2024. osim u Jablanici gdje su zakazani za 3.11.2024.

U Konjicu je Osman Ćatić (SDA) dobio 5.440 glasova (60,02 posto).

U Kreševu jedini kandidat i budući načelnik Boris Marić (HDZ BiH) osvojio je 1.648 glasa (100 posto).  

U Fojnici je Sabahudin Klisura (SDA) osvojio  1.933 glasa (46,61 posto) a u Kiseljaku Mladen Mišurić Ramljak (HDZ BiH) pobjednik je sa 4.143 glasa (63,84 posto).

Kurioziteti ovih izbora

Kao ni do sad, mladi i mlađi nisu osvojili birače_ice. Tek su tri kandidata bila mlađa od 30 godina, ali nisu osvojili nijedan načelnički ili gradonačelnički mandat.

Prema preliminarnim rezultatima, novi/stari načelnik Općine Trnovo je Ibro Berilo koji je kampanju vodio iz pritvora. Kandidat SDA, Berilo, osvojio je 1.312 glasova, skoro 70% više od suparnika Bajre Lindova iz SDP-a.

I prije zatvaranja birališta 11 općina i gradova već su znali ko su budući (grado)načelnici obzirom da je su imali samo po jednog kandidata .

HDZ BiH je u Ljubuškom, gdje je Vedran Markotić iz HDZ BiH bio načelnik, opet dobio povjerenje. Stranački kolega Ante Begić reizabran je u Posušju, a Dragan Jurković u Neumu. Kandidat HDZ-a BiH Andrija Šimunović također je dobio mandat u Ravnom, a u Kupresu je Darko Jurić izabran po prvi put. Jedini kadndidat u Kreševu bio je opet Boris Matić.

SDA je i bez brojanja mogla potvrditi izbor tri kandidata jer nisu imali protukandidata: Mersudin Nanić je potvrdio mandat u Bužimu, Tajib Muminović u Teočaku, te u Olovu Đemal Memagić.

U istoj poziciji je i SNSD, koji je jedini imao kandidate za načelnike Istočnog Novog Sarajeva (Jovan Katić), Trnova (Miroslav Bjelica) i Laktaša (Miroslav Bojić).

Za lokalne izbore prijavilo se više od 26.000 kandidata/kandidatkinja

Na ovim izbori svega četiri su načelnice (tri u Federaciji Bosne i Hercegovine i jedna u Republici Srpskoj). Drugim riječima, procenat izabranih načelnica u Bosni i Hercegovini iznosi 2,8 posto.

Idi naVrh

Don't Miss