APEL VIJEĆA RODITELJA KS: Ova situacija izaziva strah i nesigurnost

14.10.2024.

Policija tvrdi da su identificirali dvije osobe, a prijetnje nastavljene. Roditelji traže podršku, pomoć, edukacije. Ministrica Hota Mumunović: Neshvatljivo da se „ova negativna pojava“ odvija u našem društvu.

Od početka školske godine, a prošao je već mjesec i pol na adrese sarajevskih (osnovnih i srednjih) škola dolaze dojave o postavljenim bombama.

Na sreću, ispostavlja se da su lažne, ali i učenici i nastavnici i roditelji su u strahu.

Identificirane osobe, dojave nastavile

Bez obzira što policija Kantona Sarajevo u posljednjih nekoliko dana ustvrdila da su Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), iz Odjeljenja za borbu protiv terorizma, uspješno identificirali dvije osobe dvije osobe koje su slale prijeteće poruke školama putem e-mail korisničkog računa.

Psiholog Aleksandar Milić rekao je medijima da razumije strah jer se nikada ne zna da li su prijetnje stvarne ili lažne i strah se obavezno ispoljava kod svih.

Naglašava da organi koji to provjeravaju treba vrlo brzo da reaguju da se strah ne doživljava duže vrijeme.

Što trauma duže traje veće se posljedice, stvara se stanje stresa kod onih koji to proživljavaju – kazao je Milić za Nezavisne i dodao da je društvo sve učestalije izloženo ovakvim prijetnjama, koje mogu izazvati osjećaj nesigurnosti i negativno uticati na fizičko i mentalno zdravlje.

Nema adekvatne reakcije

Vladimir Vasić, sociolog, naveo je da u posljednjih nekoliko slučajeva za dojave o bombama nema adekvatne reakcije nadležnih i institucija koje se bave time.

Potrebno je da se pronađu odgovorna lica, da budu kažnjena i da kazne služe kao primjer, kao i obrazac ponašanja nekim eventualnim pokušajima – kazao je Vasić.

Dodao je da mi kao društvo uglavnom liječimo posljedice umjesto da se bavimo uzrocima.

Pitanje je vremena kada ovakve stvari mogu da izazovu ozbiljne posljedice, ali mi se očito ne bavimo uzrocima jer uzrok je taj neko ko to radi, a posljedica mora da bude kazna. Ipak, kazne nema, adekvatne reakcije društva nema i jednostavno se na taj način djeluje stimulativno na osobe koje to čine – kazao je Vasić.

Zaključio je da je potrebno reagovanje nadležnih jer će se desiti momenat kada to više ne bude lažna dojava, niti nečija igra.

Dodatni protokoli i psihološka podrška

A toga se upravo boje u Vijeću roditelja Kantona Sarajevo koji su i danas, kada je ponovo stigla dojava o bombi u školama, uputili pismo ministrici za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naidi Hoti Muminović u kojem izražavaju zabrinutost zbog sigurnosti učenika i potreba za stalnim procesom.

Apeliramo na Ministarstvo za odgoj i obrazovanje da hitno reaguje i donese jasne smjernice i organizacione mjere, koje će osigurati kontinuitet nastave i minimalizirati poremećaje u obrazovnom procesu. Smatramo da je neophodno uvesti dodatne protokole za hitne situcije, te da se, u slučaju potrebe, učenicima i roditeljima pruži adekvatna psihološka podrška kako bi se smanjio nivo stresa i anksioznosti – navedeno je iz Vijeća roditelja KS.

Pismo Vijeća roditelja KS

Oni dalje predlažu i organiziranje edukativnih aktivnosti za učenike, kjoje će ih pripremiti za pravilno reagovanje u ovakvim situacijama, kako bi se smanjila panika i osiguralo njihovo sigurno ponašanje.

Dodatno, molimo Ministarstvo da, u okviru svojih nadležnosti i zajedno s ostalim resornim ministarstvima, učini sve što je u njihovoj moći kako bi se situacija stavila pod kontrolu i osiguralo da se ovakvi incidenti više ne ponavljaju – istaknuto je.

Konkretni koraci i rješenja

Uz to, traži se da se u suradnji sa sigurnosnim institucijama uvedu dodatne mjere kako bi se oni koji dojavljuju bombe pronašli i sankcionirali.

Vijeće roditelja nada se da će sutra imati sastanak s nadležnima u Ministarstvuza odgoj i obrazovanje, na kojem će otvoriti pitanje sigurnosti u školama i tražiti konkretne korake i rješenja za ovaj gorući problem.

Pozivamo sve roditelje, učenike i građane da ostanu mirni i da svoje povjerenje ulože u rad nadležnih službi, ali istovremeno očekujemo brze i konkretne korake koji će nam svima vratiti osjećaj sigurnosti. Naša djeca zaslužuju bezbrižno školovanje u sigurnom okruženju, i za to smo svi zajedno odgovorni – navedeno je.

Ministrica: Škole imaju smjernice

Ministrica Hota Muminović prije nekoliko dana na Facebooku je napisala da Vlada KS treba da hitno zatraži informacije nadležnih uprava policije, tužilaštava i sudova o ishodima istraga i poduzetih radnji u svim slučajevima.

Hota Muminović: Vlada KS treba da hitno zatraži informacije nadležnih

Navela je i kako je za nju nesvhatljivo da se „ova negativna pojava“ odvija u našem društvu.

Škole, istakla je, imaju jasne smjernice o postupanju.

Iskustva učenika, nastavnika i roditelja to baš ne bi potvrdila.

Idi naVrh

Don't Miss