PREMIJERKA HNK:Zatražila sam dokumentaciju u vezi s kamenolomom

07.10.2024.

Ova Vlada zasigurno nije izdala nikakvu koncesiju za kamenolom niti imamo evidentirane prihode od koncesijske naknade za taj kamenolom, kazala Buhač

Premijerka Hercegovačko neretvanskog kantona Marija Buhač kazala je danas zatražila da joj se dostavi sva dokumentacija vezana za kamenolom, koji se dovodi u vezu sa katastrofom koja je zadesila područje Donje Jablanice.

Ova Vlada zasigurno nije izdala nikakvu koncesiju za kamenolom niti imamo evidentirane prihode od koncesijske naknade za taj kamenolom, ali sam zadužila Ministarstvo da izvuče svu dokumentaciju iz arhive za to poduzeće i da mi do kraja dana sačine izvještaj, nakon čega ću moći dati više informacija – navela je Buhač.

Podsjećamo da je premijer Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić u subotu na konferenciji za novinare kazao su bujica, poplava, voda mogli da utiču da bude žrtava kao u Buturović Polju, ali “ne bi bilo ovako da nije bilo kamenoloma”.

– Ministrica nas je informisala, a dobila je informaciju i od kantonalnog ministarstva, da je ta firma formirana 2001. godine, ali da nikada nije izdata nikakva dokumentacija o koncesiji i odobrenju za eksploataciju – istakao je Nikšić.

Dodao je da je nejasno je li kamenolom eksploatisan u posljednjih 10 godina. – Vlasnik je navodno porodica Honđo. Evidentno je i ne treba biti istražitelj da se na ove žrtve koje su poginule, obrušilo brdo i zbrisalo s lica zemlje naselje. U Buturović Polju je bila bujična poplava, ali ovdje ne bi bila ovakva katastrofa. Čije je odgovornost to treba ispitati. Ministrica me informisala da u evidenciji federalnog ministarstva ne postoji podatak u funkcionisanju tog kamenoloma – rekao je Nikšić.

Idi naVrh

Don't Miss