ČUDO U TK: Privatluk, biznis, stranačke igre s onkološkim pacijentima

03.10.2024.

Prvo je UKC Tuzla objavio da je tender završen i da će aparat stići za nekoliko mjeseci. A dan ranije saznajemo – u Živinicama se gradi klinika koja će imati dva linearna akceleratora. Gle čuda, dozvola je izdata baš u februaru prošle godine kada su stali aparati UKC-a Tuzla

Piše: Anisa MAHMUTOVIĆ

Nakon što smo u nedjelju objavili tekst o utjecaju politike na nabavku aparata za onkološke pacijente Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla i nakon što su i najavljeni protesti građana za 5. oktobar, dešavanja su krenula da se nižu kao na traci.

Nenadano je nakon dugo, dugo neizvjesnosti Univerzitetski klinički centar u Tuzli baš jučer objavio kako su “pristupili nabavci linearnog akceleratora i pratećih uređaja koji se koriste u procesu radioterapije onkoloških pacijenata”. Sve to nakon četvrtog tendera i nakon što je Komisija za javnu nabavku odbacila žalbu kompanije MSG d.o.o. Tuzla.

U okviru posljednjeg tendera koji se odnosio na nabavku linearnog akceleratora, CT simulatora, sistema za planiranje u radioterapiji i fantoma tenderska komisija Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli izabrala je najpovoljnijeg ponuđača – saopćeno je iz UKC Tuzla.

Izabran (opet) Inel – Med

A najpovoljniji ponuđač je kompanija Inel-Med d.o.o. Mostar, dok je firma MSG d.o.o. Tuzla uložila žalbu. Ipak, žalba je ocijenjena kao neosnovana, pa je odlučeno da se ide u daljnju proceduru vezanu za tender.

Mostarski Inel-Med je u svim prethodnim tenderima bila najpovoljniji ponuđač. Vrijednost nabavke opreme sa 10 miliona opala je za čak 1,5 miliona KM. Posljednji put vrijednost tendera kretala se oko 8,5 miliona KM.

Inače, Inel – Med je bila najpovoljnija i prije dvije godine na tenderu Kliničkog centra u Sarajevu. Žurnal je objavio da je početna vrijednost tendera i ovoga puta bila je bila 10 miliona iako je tender bio raspisan 2022. godine. Podsjetimo, tada je direktorica KCUS-a bila smijenjena Sebija Izetbegović.

Kompanija koju UKC Tuzla konstantno bira na tenderu za nabavku aparata koji liječi oboljele od raka poslovala je i sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS-a, Ministarstvom zdravlja RS. Tako je 19. jula 2012. godine potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu za projektovanje, izgradnju, opremanje, održavanje, upravljanje i korištenje Dijaliznog centra u Foči i Trebinju . Međutim, prema pisanju Capitala o ovome nije bilo obaviješteno ni Vlada RS-a, ni Pravobranilaštvo RS-a.

Je li saga završena?

No, eto, tu je priči kraj. Na radost i zadovoljstvo menadžmenta tuzlanskog UKC sve je gotovo i uskoro će biti potpisan ugovor sa Inel-Med d.o.o. Mostar. Nakon potpisa slijedi demontiranje stare opreme. Sve to se mora završiti za najviše 6 mjeseci. Onda slijedi edukacija na novim aparatima. I tu je, eto, saga, koja je onkološkim pacijentima iz ovog kantona bila ponekad teža od same bolesti, završena.

V.d. direktora UKC Šekib Umihanić istakao je da je Komisija za ovu nabavku radila pod konstantnim pritiskom, kako odgovornosti prema pacijentima tako i medijskog pritiska javnosti, ali i samih ponuđača. Pozvao je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona da pregleda dokumentaciju i utvrdi da li je bilo neregularnosti.

A iz advokatske kancelarije koja je zastupala prvo kompaniju Simens, a onda MSG Tuzla nam prilažu odgovore JZU UKC Tuzla na njihovu žalbu. U odgovoru stoji da se žalba odbija kao neuredna zbog toga što: „Žalba ne sadrži dokaz o plaćenoj naknadi za pokretanje žalbenog postupka, na osnovu kojeg se može nesumnjivo utvrditi da je transakcija izvršena… U konkretnom slučaju, ovo tijelo je utvrdilo da je Žalitelj uz žalbu dostavio „Nalog za plaćanje“, iz koga se ne može očitati podatak da je transakcija izvršena, odnosno da je iznos prebačen na račun primaoca.“

U odgovoru advokata Sanela Nezirića našoj redakciji rečeno je da su u slučajevima Simensovih žalbi uplatnice priznavane kao dokazi i od strane UKC Tuzla, ali i Ureda za žalbe BiH i priložene su ranije uplatnice.

Slavodobitna najava iz Živinica

No, ovdje priča tek počinje biti zanimljiva. Dan ranije kompanija Medicol Salinea, registrovana u avgustu ove godine, a smještena na Magistralnom putu u Živinicama, plaćenim medijskim oglasima slavodobitno je najavila kupovinu dva najmodernija linearna akceleratora.

Moći će se sprovoditi sve radioterapijske tehnike, uključujući i radiohirurgiju. Sve ove tehnike zračenja nikada do sada nisu bile dostupne onkološkim pacijentima u Tuzlanskom kantonu i šire, a predstavljaju standard u radioterapiji – istakli su.

Naselje Maline, Živinice: Ovdje se gradi nova klinika (Foto: A. Mahmutović)

I eto nas na Magistralnom putu u naselju Maline. Objekat se zaista gradi, a u blizini Mercedesovog salona. Zastupnik za luksuznih vozila u Bosnu i Hercegovinu je i suvlasnik kompanije Medicol Salinea Isak Đug. Mladi biznismen iz Živinica Đug u partnerstvu se pridružio Ivanu Rajkoviću iz Hrvatske, koji Medikol Grupu ima registriranu u Zagrebu na adresi Dragutina Mandla 7,10000 Zagreb.

O Isaku Đugu malo se zna. Živiničani će reći da je iz imućne porodice, koja osim zastupništva Mercedesa ima i građevinsku kompaniju i bavi se uzgojem stoke.

Đug i Rajković složno grade

Isak je sin preminulog poduzetnika Smaila za koga nam nekadašnji načelnik, a sadašnji kandidat za gradonačelnika Živinica Asim Aljić kazao da Đug zvanično nije bio u politici, ali je imao dobre odnose s načelnicima. Te dobre odnose njeguje i sin Isak kome su i nekadašnji načelnici Samir Kamenjaković i sadašnji Began Muhić dodjeljivali Plaketu za jednu od deset najuspješnijih kompanija u Gradu Živinice.

Ivan Rajković nije nepoznat hrvatskoj javnosti. Do septembra prošle godine njegovoj kompaniji Medikol Hrvatski zavod zdravstvenog osiguranja za deset godina uplatio je 87 miliona eura za PET/CT dijagnostiku. Prema izvještaju kolega emisije Provjereno ilegalno je gradio na obali Čiova, poslovno već bio bankrotirao, pa završio u predstečajnoj nagodbi, a sve zbog dugova državi i dobavljačima.

Cijelo to vrijeme milijunski posao s HZZO-om nikada nije došao u pitanje, a Rajkovićevu onkološku bolnicu Vlada Hrvatske je proglasila strateškim projektom. Za nelegalni objekat na obali mora državni inspektorat u Hrvatskoj izdao je nalog za rušenje, ali do toga do izrade priče novinara Provjerenog nije došlo. Čak su bračni par Ivana i Ivanku Trstenjak Rajković zatekli na ljetovanju u kontejneru na ilegalnom gradilištu.

Kad je izdata saglasnost?

Vršioca dužnosti direktora JZU UKC Tuzla Umihanića pitali smo da li je bio upoznat sa gradnjom Medicol Salinee u Živinicama, te da li će ova privatna zdravstvena institucija biti Kliničkom centru konkurencija. U prevodu, svaki put kad su velike gužve u UKC ili ne radi neki aparat hoće li pacijenti biti upućivani u privatnu kliniku i puniti džepove privatnika?

Odgovor nismo dobili.

Ipak, da su vlasti znali da investitor Đug i Rajković grade radiološko-onkološku kliniku u Živinicama potvrđuju saglasnosti koje su izdavane u ministarstvima Vlade Tuzlanskog kantona, čiji datumi datiraju još iz februara 2023.godine.

Slučajno baš u tome mjesecu i te godine stali su aparati UKC-a Tuzla. I od tada pala su tri tendera.

Politika, biznis i životi pacijenata

Federalna zastupnica Elzina Pirić odavno je tvrdila da ima informaciju da bi vlasnici kompanije koja uvozi luksuzne automobile mogli biti i budući vlasnici klinike za radioterapiju.

Prateći korake više od godine dana put nas je vodio od UKC-a Tuzla do Živinica i funkcionera Stranke demokratske akcije. Njihovi politički oponenti iz NiP-a i SDP-a nisu željeli javno progovoriti o ovoj “slučajnosti”.

U Našoj stranci u Tuzlanskom kantonu nisu toliko šutljivi. Predsjednik kantonalnog odbora Jasmin Kadić za Interwiev.ba kaže:

Iza ovoga stoji politika, koja imenuje UO, direktore. Mi smo i ranije imali nezvanične informacije o SDA lobiju, odnosno tajkunima koji finansiraju tu stranku. Odgovorno mogu tvrditi da se radi o tome da su pacijenti umirali dok su oni pokušavali namjestiti tender firmi, čiji je vlasnik blizak Čoviću. A otvaranje privatne klinike zasigurno je profit na bolesnima i mi smo na to upozoravali. Tu se radi o jednoj sprezi – navodi Kadić.

Da li je politika u kombinaciji sa biznisom odnijela stotine života oboljelih od raka u Tuzlanskom kantonu pitanje je na čiji odgovor ćemo čekati iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona gdje još traje istraga.

Idi naVrh

Don't Miss