JA TI PIŠEM PISMO STARI PRIJATELJU MOJ Hoće li Sebija Izetbegović danas preuzeti obavijest o smjeni?

14.11.2023.

Danas bi trebalo biti poznato da li je Sebija Izetbegović preuzela ponovo joj poslanu obavijest jer je u pošti čeka obavještenje o odluci Upravnog odbora. Ako nije, prema Zakonu o upravnom postupku, nakon svega, računa se da joj je pošiljka uručena 

Piše: S.K.

Je li pri kraju saga koju već dvije sedmice plete Sebija Izetbegović u nadi da će kako tako (nekim  čudom?!) izbjeći smjenu i kraj mandata dočekati kao direktorica Kliničkog Univerzitetskog centra u Sarajevu?

Podsjećamo da je nedavno imenovani Upravni odbor na čelu sa dr. Benjaminom Kulovcem 30. oktobra pokrenuo smjenu dosadašnje generalne direktorice.

Navedeno je, između ostaloga da Izetbegović ne ispunjava uvjete propisane Statutom KCUS – a za obavljanje te pozicije. Prije svega, nema akademske titule niti profesorsko mjesto na Medicinskom fakultetu. Oduzete su joj odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu.

Nakon toga trebala je u roku od osam dana pismeno se izjasniti o ovoj odluci Upravnoga odbora.

Policija na kapiji

I sve je trebalo biti gotovo za kratko vrijeme.

No, malo je onih koji su zaista vjerovali u ovakav scenarij. Da će nakon što preporučenom poštom dobiti odluku Sebija Izetbegović uraditi što treba.

Pa je baš bilo tako. Najprije je odbila da preuzme poštu.  Pa je, prema dobro obaviještenim izvorima, kuriru zaprijećeno da joj nikako ne dolazi na vrata. Pa su onda kad su i došli do kuće Izetbegovića spriječeni.

Na kapiji su ih dočekali policajci Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH. Pa se stvorila još jedna afera. Jer se saznalo da Bakira Izetbegovića, umirovljenog zastupnika, predsjednika SDA godinama čuvaju policajci DKPT-a. Za što svi zajedno izdvajamo više od pola miliona godišnje.

U posljednjih pola godine nije imao pravo na zaštitu, ali je imao „svoje ljude“ na pravom mjestu, pa je bio pod budnim očima sve do prije sedam dana.

Ali, vratimo se sad na Klinički centar. Danas bi trebalo biti poznato da li je Sebija Izetbegović preuzela ponovo joj poslanu obavijest da je u pošti čeka obavještenje o odluci Upravnog obora.

Novih osam dana

Danas bi trebalo biti poznato da li je Sebija Izetbegović preuzela ponovo joj poslanu obavijest da je u pošti čeka obavještenje o odluci Upravnog odbora.

Ako nije, prema Zakonu o upravnom postupku, nakon svega, računa se da joj je pošiljka uručena  – kaže nam sugovornik koji vodi računa o proceduri.

On dodaje da prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutu KCUS-a Sebija Izetbegović ima mogućnost izjašnjenja o odluci, pismeno ili osobno.

To znači da može također i donijeti dokumentaciju kojom bi dokazala akademske titule. No, gotovo je izvjesno da se to neće dogoditi. Zato se pomalo čudim i tom insistiranju da ne preuzme poštu ili vrati kurire. Kako god odlučila, od danas ima još osam dana da se izjasni. I to je mislim – to – dodaje naš sugovornik.

Dakle, novih osam dana za o(p)stanak na čelu KCUS-a kako ga zamišlja Sebija Izetbegović počelo je otkucavati.

Valjda je, što bi rekao naš sugovornik to je – to. Vrijeme da KCUS počne ići dalje.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss