HOMOLOGIZACIJA VOZILA: Ministarstvu nije sporno što je dio konzorcija firma sa crne liste

21.08.2024.

Banjalučka firma Siriusu 2010. sankcinisana stavljanjem na američku crnu listu. S obzirom na to, računi ove firme u banci više nisu aktivni tako da prošli mjesec nisu mogli platiti ni porez. Iz ovoga proizilazi da Sirius 2010. ne ispunjava uslove iz Pravilnika za homologaciju vozila koji kaže da ove poslove mogu obavljati organizacije koje nisu pod stečajem ili nisu predmet stečajnog postupka, te nemaju dospjelih neizmirenih obaveza po osnovu direktnih i indirektnih poreza

Piše: Z. ĐELILOVIĆ

Šta je još potrebno da bi Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine raskinulo ugovore iz 2022. godine za poslove homologacije i certifikacije vozila, te raspisalo novi konkurs? Očito nije dovoljno što su revizori početkom godine uočili brojne nepravilnosti i propuste prilikom dodjele ovih poslova, formirani predmet u Tužilaštvu BiH, niti što se firma Sirius 2010., koja je u sastavu konzorcija kojem su dodijeljeni ovi poslovi, u junu ove godine našla na crnoj listi. 

Pitali smo Ministarstvo šta su konkretno uradili po ovom pitanju, ali konkretan odgovor nismo dobili. Uglavnom, iz Ministarstva kažu da cijene sve aktivnosti Ureda za reviziju institucija BiH, te da su zaprimili izvještaj o provedenoj reviziji učinka u prvom mjesecu tekuće godine.

Poslove u oblasti homologacije vozila, dijelova uređaja i opreme vozila obavlja konzorcij na osnovu Ugovora o obavljanju administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila, dijelova uređaja i opreme vozila od 4.8.2022. godine. Navedeni ugovor zaključen je na osnovu presude Suda Bosne i Hercegovine od 13.06.2022. godine (kojom je poništeno rješenje Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine od 27.7.2021. i rješenja Žalbenog vijeća pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine od 8.7.2022. Nadalje, presudom Suda BiH od 07.02.2024. godine, odbijena je tužba tužitelja u pogledu izbora administrativnog tijela za obavljanje administrativnih poslova u oblasti homologacija vozila – informisali su nas iz Ministarstva, a što je Žurnal već objavio u seriji tekstova.

Status quo

Revizorski izvještaj je bio povod saslušanja pred Parlamentom BiH, nakon kojeg je ministar Edin Forto oformio Komisije za praćenje izvršenja ugovora o obavljanju administrativnih poslova u oblasti homologacije vozila, dijelova i uređaja i opreme i ugovora o obavljanju administrativnih i tehničkih poslova u oblasti certifikovanja vozila. Šta su Komisije utvrdile nije poznato, barem ne zvanično. Međutim, izvori Žurnala navode da je na jednoj od sjednica donesena odluka da ostane “status quo”, odnosno da se zadrži konzorcij s kojim je ugovor sklopio bivši ministar Vojin Mitrović. Zvaničnu potvrdu ove informacije nismo dobili. 

Konzorcij kojem su dodijeljeni poslovi homologacije činili su Centar za automobilsko inženjerstvo d.o.o. Banja Luka, Centar motor d.o.o. Široki Brijeg, Sirius 2020. d.o.o. Banja Luka, te Centar za cestovni promet d.o.o. Sarajevo.

Sirius pod američkim sankcijama

Podsjetimo da je odlukom Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD, banjalučka firma Sirius 2010. sankcinisana stavljanjem na američku crnu listu. S obzirom na to, računi ove firme u banci više nisu aktivni tako da prošli mjesec nisu mogli platiti ni porez. Iz ovoga proizilazi da Sirius 2010. ne ispunjava uslove iz Pravilnika za homologaciju vozila koji kaže da ove poslove mogu obavljati organizacije koje nisu pod stečajem ili nisu predmet stečajnog postupka, te nemaju dospjelih neizmirenih obaveza po osnovu direktnih i indirektnih poreza. 

U međuvremenu, Sirius 2010. postaje Nimbus Innovations, odnosno pokrenut je postupak spajanja ova dva društva. Međutim, vlasnička struktura ostaje ista. 

Uvidom u Akta.ba, vlasnik Nimbus Innovations jeste Nemanja Reljin koji je bio i u vlasničkoj strukturi Sirius 2010., a i direktorica je ostala ista, Radmila Bojanić. Akta.ba piše i da je Reljin nedavno postao i suvlasnik u novoosnovanoj kompaniji Invictus Technology group, a partneri su mu još Radmila Bojanić, te direktor Infinity grupe Bojan Vujić i direktor Prointera Vladimir Perišić

Izvor: Akta

Osim firme Sirius 2010. sankcije su, podsjetimo, uvedene i firmama “Prointer ITSS”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Company”, “Una World” i “Kaldera Company” jer, prema saopćenju Ministarstva finansija SAD-a, osiguravaju značajne izvore prihoda porodici ranije sankcioniranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ubrzo nakon što su stavljene na crne liste, počinje likvidacija starih i otvaranje novih firmi. 

Žurnal je ranije pisao i o tome da nakon što je banjalučki Prointer izgubio partnerstva sa IBM-om, Microsoftom i SAP-om, na tržište u BiH prošle godine je ušao beogradski Prointer sistem. 

Podsjetimo i na to da su iz Ambasade SAD-a u BiH ranije za medije izjavili da preregistracija kompanije kako bi se izbjegle ili zaobišle sankcije nije dozvoljena.

Spomenimo i to da je firma Sirius 2010. bila u konzorciju koji je dobio projekat nabavke opreme za digitalizaciju javnih RTV servisa u BiH, nakon sumnjivo provedenog tendera, o čemu je Fokus izvještavao u nekoliko navrata. U međuvremenu su istupili iz ovog projekta. 

Posao firmi koja nema radnike sa traženim kvalifikacijama

Nosioci konzorcija kojima je dodijeljen posao homologacije vozila su Centar za automobilsko inženjerstvo iz Banje Luke, vlasništvo Aleksandra Milašinovića koji je ujedno i dekan Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci, te Centar motor d.o.o. Široki Brijeg, vlasništvo Mile Ševo. Ona je majka biznismena Ivana Ševe čije firme u FBiH, iako se u većini njih njegovo ime ne spominje, godinama već posluju pod zaštitom HDZ-a BiH. 

Za Milašinovića mediji već odavno pišu da je blizak SNSD-u i da je prijatelj premijera RS Radovana Viškovića.

Direktor Centra za cestovni promet Sarajevo (CCP), koja se također nalazi u sastavu ovog konzorcija, jeste Mirzo Selimić. On je ujedno i direktor Centra za poslovne studije Kiseljak, čija je vlasnica također Mila Ševo. CCP je u prošloj godini, prema podacima sa Akta.ba, imao sedam uposlenih.

Zanimljivo je da je prilikom konkursa za poslove homologacije od prije nekoliko godina u bodovnoj listi, koju je Žurnal dobio na uvid, stajalo da CCP nema nijednog zaposlenog sa traženih kvalifikacijama.

Dalje, Centar za cestovni promet je osnivač firme Porta d.o.o., čija je djelatnost tehničko ispitivanje i analize. U prošloj godini su, prema podacima sa Akta.ba, sa jednim radnikom ostvarili prihod od 801.473 KM. Kao vlasnik ove firme navodi se, također, Mirzo Selimić. Prema istim podacima, obje firme se nalaze na istoj adresi u Džemala Bijedića 39. 

Prostorije ovih firmi trebale bi biti u poslovnoj zgradi u sarajevskom naselju Otoka. Na istoj adresi svojevremeno je bilo smješteno i Central osiguranje d.d. Sarajevo čiji su, prema registru vrijednosnih papira, osnivači bili vlasnici CEPS Kiseljak i Centar gradnja Široki Brijeg, a u obje ove firme vlasnik je Mila Ševo.

Pisali smo i o izvještaju Ureda za reviju BiH koji je otkrio brojne nepravilnosti u procesu dodjele ovih poslova. U revizorskom izvještaju je taksativno navedeno šta se sve dešavalo još od raspisivanja prvog konkursa za ove poslove davne 2009., pa do onog iz 2021. godine. Tako je utvrđeno da je Ministarstvo onemogućilo ostalim firmama na tržištu da se duži vremenski period nadmeću za obavljanje poslova homologacije i certificiranja.

Poslovi homologacije i certifikacije vozila su još od 2011. godine u rukama privatnih firmi povezanih sa finansijerima SNSD-a i HDZ-a.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss