ISTOČNO NOVO SARAJEVO: Hoće li carinski terminal biti otvoren na zemljištu bivšeg funkcionera DNS-a Mladena Lučića?

29.07.2024.

Carinski terminal i budući milionski prihodi na izuzetno vrijednom zemljištu povjereni su skoro osnovanoj firmi sa niskim prihodima, bez radnika, čiji je direktor bivši funkcioner DNS-a

Piše: Sanja VASKOVIĆ

Skupština Grada Istočno Sarajevo usvojila je Informaciju o uspostavljanju nove carinske ispostave i terminala u Istočnom Sarajevu na zahtjev preduzeća “Sigma L” DOO Istočno Sarajevo.

Carinski terminal i budući milionski prihodi na izuzetno vrijednom zemljištu povjereni su skoro osnovanoj firmi sa niskim prihodima, bez radnika, čiji je direktor bivši funkcioner DNS-a Mladen Lučić. Prethodni direktori bili su sadašnji v.d. direktora FIPA-e i aktuelni odbornik u Skupštini Grada Marko Kubatlija, te bivši DNS-ov, a sada nezavisni odbornik u SO Istočna Ilidža Srđan Lazić.

Štapišeu Pismu namjere?

Na osnovu Pisma namjere koje je preduzeće “SIGMA L” doo Istočno Sarajevo dostavilo Gradu namjera je da se predloži uspostavljanje carinske ispostave i carinskog terminala u Istočnom Novom Sarajevu koji će predstavljati centralnu tačku njihovog  poslovnog logističkog kompleksa.

Na osnovu dopisa privatne firme i konsultacija sa Upravom za indirektno oporezivanje pred odbornicima Skupštine Grada Istočno Sarajevo našla se Informacija u kojoj se navodi  da bi carinska ispostava i terminal u Istočnom Novom Sarajevu preuzeo dio poslova koji su do sada obavljali uvoznici u Sarajevu, jer postojeći terminali u Rajlovcu i Halilovićima nemaju adekvatan prostor za rast i razvoj.

I te kako bi uticalo i na više privrednih subjekata koji bi se registrovali u Gradu i ostvarivali svoju dobit i imali bi privredne subjekte koji bi pravili carinska skladišta, koji bi plaćali prihod po osnovu poreza na nepokretnosti opštini INS, imali bi novi broj zaposlenih radnika koji bi značio nove prihode po osnovu poreza na dohodak. Prema tome, nešto što bi sigurno, uvažavajući podatak da 60% robe koja uđe u BiH trenutno se carini u Halilovićima, otvaranje u IS novog organizacionog dijela znači sigurno nova zapošljavanja – naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Najava tihog gašenja terminala u Sokocu?

Prije glasanja za predloženu tačku odbornici sa Sokoca zatražili su informaciju od gradonačelnika da li otvaranje novog carinskog terminala u Istočnom Novom Sarajevu znači gašenje onog na Sokocu. Pri čemu je gradonačelnik vrlo vješto objasnio da bi isto uradio na njihovom mjestu da dolazi sa Sokoca, tj. da ne bi glasao za ovu Informaciju, no ponudio je par egzaktnih podataka UIO koji pokazuju lošije poslovanje ovog terminala.

Ukupna vrijednost ocarinjene robe sa pripadajućim dažbinama je u 2023. godini iznosila 80.073.458 KM. Carinsku ispostavu Sokolac koristilo je 167 privrednih subjekata – navedeno je.

 Nakon kratke pauze, odbornici su našli zajedničko rješenje.

Gradonačelnik je izjavio da ga je skupština zadužila da pred UIO pokrene postupak jačanja kapaciteta postojeće carinske ispostave Istočno Sarajevo, ispostave Sokolac, dodavanjem  novog organizacionog dijela terminala koji bi bio u Istočnom Novom Sarajevu uvažavajući specifičnosti Grada Istočno Sarajevo kao Grada koji u svom sastavu ima više opština.

No, postavlja se pitanje koji privredni subjekti bi pored terminala u istočnom Novom Sarajevu koristili onaj na Sokocu.

Gradonačelnik ne zna čije je vlasništvo zemljište RAOP-a, ne čita akte

U pismu namjere koje je gradonačelniku dostavila firma “SIGMA L”  DOO Istočno Sarajevo navodi se da je riječ o lokaciji bivšeg giganta RAOP-a, površine 140.000 metara kvadratnih.

U istom aktu stoji: “Obraćamo se ovim inicijalnim pismom namjere kako bi iskazali volju za međusobni interes vezano za zemljište u vlasništvu naše kompanije”.

Pismo namjere potpisao je direktor Mladen Lučić, bivši funkioner DNS-a i vlasnik firme “LEGEND” doo, ujedno i brat bivšeg ministra za ljudska prava Miloša Lučića optuženog za zloupotrebu položaja i pronevjeru.

No, na konferenciji za medije gradonačelnik Ljubiša Ćosić nije znao ko je vlasnik zemljišta, niti je pomenuo direktora kompanije.

SPIN Info: “U čijem je vlasništvu (zemljište)?

Ćosić: “Ne znam vjerujte, Sanja”.

SPIN Info: “Kako ste donijeli zaključak, a ne znate ko je vlasnik toga?

Čosić: “Nama se obratilo privredno preduzeće “Sigma L ” doo dostaviću Vam na uvid pismo namjere, ja u njemu ne vidim podatke o vlasniku, imam samo potpis direktora”.

SPIN Info: “Jeste li se raspitali?”

Ćosić: “Ne, nije moj posao da se raspitujem”.

Nakon prevara sa imovinom RAOP-a o čemu je za Capital svjedočio Rus Dmitri Kuznecov koji je tvrdio da je rasprodajom i na druge načine iz preduzeća „Energoinvest – Rasklopna oprema” (E-RAOP) iz Istočnog Sarajeva „izvučeno“ više od 280 miliona maraka koje su između sebe podijelili ljudi u Republici Srpskoj i ruski investitori, 2013. ovaj gigant je i zvanično prestao je sa radom.

Kao što je već pomenuto ovaj izuzetno vrijedan kompleksa trenutno je u vlasništvu firme “SIGMA L” Istočno Sarajevo . Zanimljivo je da je riječ o skoro osnovanoj firmi koja je u prošloj godini imala prihod od svega 7.276 KM i bez ijednog radnika.

Prethodni direktori bili su sadašnji odbornik u Skupštini Grada koji je bio prisutan na skupštini kada se glasalo za firmu čiji je bio direktor, Marko Kubatlija za kojim je SIPA svojevremeno tragala zbog sumnje na kupovinu glasova za DNS. Drugi direktor bio je takođe tada DNS-ov, a više ne, odbornik u SO Istočna Ilidža Srđan Lazić osuđivan za proizvodnju i promet droga.

(Spin. info)

Idi naVrh

Don't Miss