REVIZORI POTVRDILI: Imenovanje osuđenog penzionera za šefa Nešićevog kabineta nije bilo po zakonu!

08.07.2024.

Mlađan Božović, punac ministrovog brata, imenovan je mjesec nakon što je osuđen, a godinu nakon što je stekao uslove za penziju

Piše: A. DUČIĆ

Prema nalazima Ureda za reviziju institucija BiH poslove sekretara Ministarstva sigurnosti BiH, funkcije koja je već duže upražnjena, obavlja osoba koja je putem ugovora o radu na određeno vrijeme angažirana kao šef kabineta-savjetnik ministra Nenada Nešića.

Ta osoba je Mlađan Božović, punac ministrovog brata Predraga Nešića, te bivši direktor Fonda za povratak BiH. Božović je, kako su naveli državni revizori u izvještaju o radu Ministarstva sigurnosti BiH za 2023. godinu, za šefa Nešićevog kabineta imenovan u januaru 2023., no u 2022. godini je stekao uslove za penziiju, te mu je isplaćena i otpremnina.

Ministrovo rješenje

Nešić je, kaže se u izvještaju revizora, donio rješenja o imenovanju Božovića pozivajući se na odredbe članka 22. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH koji definira opće uvjete za postavljenje državnog službenika.

Da bi osoba bila postavljena na mjesto državnog službenika, između ostalih zadanih uvjeta, mora ispunjavati i uvjet da nije navršila zakonski propisanu starosnu dob za umirovljenje i da nije ostvarila pravo na osobnu mirovinu po bilo kojem osnovu (članak 22. tačka e) Zakona o državnoj službi u institucijama BiH). Iako savjetnici ministra nemaju status državnog službenika prema Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH, člankom 5. ovog Zakona je definirano koji članovi istog se primjenjuju na savjetnike prilikom njihovog upošljavanja, odnosno uspostavljanja radno pravnog statusa.

Nenad Nešić i Mlađan Božović (Foto: DNS)

Navedeno ukazuje da postavljenje šefa kabineta-savjetnika ministra nije izvršeno u skladu s relevantnim odredbama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH – konstatovali su revizori koji su osporili i činjenicu da je Božović, usput, i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

No, to nije sve. Božović je u decembru 2022. presudom Općinskog suda u Sarajevu, kako je tada saopćeno iz Tužilaštva KS pravosnažno osuđen zbog nasilničkog ponašanja na kaznu zatvora od 10 mjeseci u napomenu da se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od pravosnažnosti ne učini novo krivično djelo. Presuđen je za krivično djelo počinjeno u prostorijama Fonda za povratak bIH u maju 2015. godine.

Bio i kandidat za ministra

On je krajem 2019. godine bio Nešićev (DNS-ov) kandidat za državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, tokom prestruktuiranja Vijeća ministara BiH. No, zbog protivljenja SDA, predsjednik DNS-a Nenad Nešić napravio je izmjene i za ministra je imenovan Miloš Lučić, brat Nešićevog kuma Mladena Lučića i tadašnjeg odbornika DNS-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža.

Nakon ovog neuspjeha, Božovića je Nešić u maju 2020. još dok je bio na čelu Puteva RS postavio za finansijskog direktora ovog entitetskog javnog preduzeća.

Miloša Lučića, kao što je poznato, SIPA je uhapsila u decembru 2022. Trenutno mu se sudi u Sudu BiH zbog zloupotrebe položaja i pronevjere. Tereti se da je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva, kao i za malverzacije oko nabavke goriva za službeno vozilo. Između ostalo je prisvojio i tablet Ministarstva.

Idi naVrh

Don't Miss