Bh. povorka podnosi krivične prijave protiv Dodika i Stanivukovića

Policija i političari poslali jasnu poruku: Da huligani imaju pravo da napadaju i straše određene grupe, poručili iz Bh. povorke ponosa

Članovi Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa na današnjoj konferenciji za novinare detaljno su analizirali i opisali šta se dogodilo u subotu u Banja Luci, kada su huligani napali novinare i aktiviste.

Ovo je bila prilika i da se najave i naredne aktivnosti kako brutalni napad ne bi prošao nekažnjeno.

Imamo svjedoke da je policajac rekao da nas ne može zaštititi, istjerao vani i isporučio nasilnicima –  kazala je Lejla Huremović iz “Bh. povorke ponosa”.

Huškanje i zeleno svijetlo nasilnicima

Dodala je da svemu prethodilo huškanje i davanje zelenog svijetla nasilnicima.

Treba uključiti i instituciju ombudsmena, te podnijeti krivične prijave protiv Milorada Dodika (predsjednik RS) i Draška Stanivukovića (gradonačelnik Banje Luke) zbog huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima da izađu na ulicu – kazala je Huremović.

Član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa Mirza Halilčević ponovio je da u Banja Luci nije bila planirana šetnja već su novinari i aktivisti napadnuti nakon što su izašli iz privatnih prostorijaTransparency Internationala.

Trebali smo se sastati u prostorijama Transparency Internationala (TI). To je bila tajna lokacija. To nije bilo javno okupljanje. To je bukvalno trebao biti neformalni susret članova i članica našeg odbora. Policija je znala za adresu. Policija je oko 18:20 izvela članove odbora iz privatnog prostora TI-a na mali plato ispred zgrade i saopštila im da nisu sigurni ni tu, niti u svojim smještajima i da se vrate odakle su došli. Rekli su nam da se vratimo u Sarajevo, što je simptomatično,  jer dobar dio kolega i kolegica nije uopšte iz Sarajeva. Kolege iz Banjaluke su postavile legitimno pitanje – kako će se osigurati njihova sigurnost? Policija je rekla da ne može garantovati sigurnosti nikome od nas niti na jednoj lokaciji u RS – ispričao je Halilčević.

“Treba vas pobiti”

Nakon toga uslijedio je napad huligana u kojem su povrijeđene tri osobe.

Zato Halilčević naglašava:

Ponavljam, napad se desio na očigled policije. Bitni su i uzvici skandirani tokom napada, od kojih je jedan “treba vas pobiti’”.

Krivični postupak je pokrenut. Trenutno je kvalificiran kao “nasilni čin”. No članovi Odbora će insistirati da se okvalificira kao “zločin iz mržnje”.

Nakon davanja izjava u policiji, a što je trajalo pet ili šest sati, kako kaže Halilčević “doslovno su evakuisani iz Banjaluke. Čak i oni koji žive u Banja Luci

Huremović je kazala da su svjesni rizika kojem su izložene LGBTIQ osobe u Banjoj Luci i RS.

Šta je prethodilo napadu?

Istaknula je da organizirani napad traje od 8. marta.

– Od tog trenutka primili smo stotine prijetnji na društvenim mrežama. Sve smo dokumentovali i prijavili policiji, te napravili krivičnu prijavu. Policija i tužilaštvo imaju imena i prezimena ljudi koji su prijetili i koje trebaju uhapsiti. To je prethodilo napadu – kazala je Huremović.

Članica Odbora Dina Bajraktarević zato ističe kako policija nije ništa učinila tokom napada.

– Policija je mirno stajala sa strane. Rečeno nam je da nas ne mogu zaštititi i da napustimo Banju Luku – rekla.

Dodala je kako je LGBTIQ zajednica u Banjoj Luci je u velikom strahu, jer su političari i policija dali zeleno svjetlo da nas huligani napadaju”.

LGBTIQ zajednica sastavni je dio svakog društva. Strah ih je da vode autentičan život, jer se pokazalo da su izloženi i da im se stavlja meta na čelo – poručila je Bajraktarević.

Drugostepena žalba

Iz Bh. povorke pravde poručuju kako ovaj slučaj neće ostati nedorečen i najavljuju naredne korake.

Uložit ćemo drugostepenu žalbu na Odluku Ministarstva unutrašnjih poslova RS kojim se zabranjuje događaj. Pokrenut ćemo i zahtijevati interni postupak unutar policije, kako bi se odgovorna policijska lica sankcionisala, jer postoji više od 15 svjedoka ispred Transparency Internationala, koji mogu svjedočiti da je policijski službenik izjavio da ‘on nas ne može zaštititi’ i koji nas je isporučio nasilnicima. Uključit ćemo i institucije Ombudsmana za ljudska prava. Pokrenut ćemo i krivične prijave protiv predsjednika RS Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke ‘zbog huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima’. Pozivamo sve institucije da ozbiljno pristupe ovome – poručila je Huremović.

Prethodna vijest

UPOZORAVAMO/UZNEMIRUJUĆI SNIMAK: Nećete hodati po našem gradu, hoćete da vam glave pootkidamo…

Naredna vijest

Suspended investigation into the failed Chinese project in Zenica: Millions spent and nothing for anyone!