do pazarica
do pazarica

ANALIZA: Mi vozom do Pazarića, a ljudi lete na Mjesec!

11.08.2021.

Ovo je zemlja u kojoj ratni zločinac može pobjeći od suđenja jer je dobio “mig” od nekog iz Tužiteljstva,  u kojoj se diplome dobijaju preko noći, voz do Pazarića proglašava senzacijom, Alija Izetbegović naziva “kraljem mudrosti”

Piše: Senka KURT

Ovo je zemlja u kojoj nema “sezone kiselih krastavaca”. U kojoj nikad nije dosadno. Nema dana bez stresa. Bez razočarenja.

Ovo je zemlja njihovih snova, ostvarenih preko noći. U kojoj se diplome dobijaju nakon par sastanaka s dekanom sumnjivog privatnog univerziteta.

U kojoj ratni zločinac može pobjeći od suđenja jer je dobio “mig” od nekog iz Tužiteljstva.

U kojem može u glavnom gradu tokom nezapamćenog avgusta nestati voda na 33 sata, a da niko ne leti iz fotelje.

U kojoj član Predsjedništva svako malo najavi otcjepljenje, pa ipak svakog prvog virne je li mu na račun došla plaća sa sve isplaćenim doprinosima.

U kojoj kad nema vakcina kukamo i letimo u Srbiju da se spasimo od epidemije, a kad ih ima medicinsko osoblje besposleno sjedi jer samo rijetki navrate “na bocu”.

Zemlja u kojoj besane noći roditelja Davida Dragičevića i Dženana Memića ovise o tome koja je politička struktura na vlasti.

Zemlja u kojoj nam se i s mrtvih slova na papiru smiju pravo i pravda.

Zemlja u kojoj ni mrtvi ni živi nemaju mira.

A vozovi idu danju, noću kroz Pazarić

Ovo je zemlja u kojoj se svečano i radno proslavlja uspostavljanje brzog voza od Pazarića do Željezničke stanice. I obratno. Razdaljina otprilike pola sata automobilom. Ko nema automobil, eto sada može i vozom. Na veliku radost žitelja tih naselja kod Sarajeva.

No, više su se od njih obradovali raznorazni funkcioneri Vlade Kantona Sarajevo. Pa predvođeni premijerom Fortom sjeli u voz. Da se slikaju, malo proćaskaju, pa vrate mnogobrojnim obavezama, koje im se samo slijevaju na agende.

Puno komentara, još više kritika što su takvu vijest najavili kao da su sletjeli na Mars. No, dužnosnici “trojke” ne vole kritike. Čuj ne vole, ne dopuštaju ih. Pa, kako reče jedan od lidera koalicije, a lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, oni jesu glasni i temperamentni. To valjda da opravda reakciju kolege, načelnika Ilidže Nermina Muzura, što je sve kritičare nazvao “šminko gradska”, kompleksašima, te tobože uvredljivim nadimkom FGR.

U sarajevskom slengu FGR skraćenica je za finu, gradsku, raju. Što bi po nekom automatizmu značilo pristojan, obrazovan, ljubazan, manirima sklon svijet. Sad što to Muzur koristi kao uvredu posebno je pitanje. On, kako me sjećanje služi, a seže još od prije rata, kad smo dežurale ispred “Estrade”ili “Olomana”, čekajući pravu FGR, nije nikada bio dio tog kluba.

Uostalom, mnogo su bili brutalno iskreni, pa Muzura upozorili da su ga upravo ovi iz FGR doveli na vlast. Posredno. Jer su FGR -ovci uglavnom glasači ljevice, opozicije, dakle partnera iz SDP-a i naročito Naše stranke, koja voli i fino i gradsko. Za raju nisam sigurna.

Vječiti odvjetnik svih NiP-ovca na Planeti Dino Konaković ima opravdanje za svaku nervozu svojih članova. Uostalom, konstatira on, voz je baš velika prilika za sve (Ko je govorio o vozu? Ko je pominjao prijevoz?). Konaković zna da kritike na račun vlasti što se vozikaju vozom i kite tuđim perjem izriču oni “koji se voze automobilima s klimom”.

Konaković: Advokat svih NiP-ovaca s Planete

Sad, teza mu je malo nategnuta. Da Bog da da u Sarajevu (a i šire) ima toliko automobila bez klime. Što će reći da Muzura i Vladu KS kritikuje većina.

Dalje… kako Konaković zna ko kritikuje vlast koja evo nikako da mrdne dalje od olajavanja SDA, prikazivanja privatnih sms i viber poruka, mahalanja, smještanja podobnih na odabrana mjesta? Pa šta predlaže? Da se solidariziramo i svi na plus 35 ugasimo klime, e da bi znali kako je kad nema voza do Pazarića.

30 u hladu, ljeto je u gradu

Da ne treba puno ulaziti u ulogu pokazalo se prošle sedmice kad su dijelovi grada umjesto par sati bez vode bili puna 33 sata. Šturo objašnjenje iz VIK-a nije uspjelo rashladiti užarene FGR-ovce… Iste one što se voze u autima s klimom, pa slijedom toga vjerovatno imaju i poneki rezervoar u podrumima stanova. Mnogobrojnih stanova, što su u amanet dobili višekratnim ženidbama s dobrosituiranim izabranicama.

No, da nije (sve) najgore u trojci, svjedoče i mnogobrojne zaludne aktivnosti Stranke demokratske akcije, potpomognute brigadama botova, njihovih sluga i unutrašnjih neprijatelja.

A niko ne zna naškoditi sebi kao SDA, čija je Asocijacija mladih u posljednjih nekoliko godina na političku scenu nanijela nemali broj političkih neznalica, neznalica opće prakse, kolone uhljeba.

Tako je ova Asocijacija, zajedno s Fondacijom “Alija Izetbegović” održala online konferenciju pod nazivom “Alija Izetbegović kralj mudrosti”.

Da se vrli autor baš potrudio da prvog predsjednika BiH izvrgne ruglu teško bi uspio. No, ovaj naslov bio je pun pogodak. FGR-ovcima je nabačena još jedna lopta. Na stranu što su mladi SDA povodom Izetbegovićevog rođenja, da su htjeli, da su znali, za govornike mogli pozvati i relevantnije goste. Relevantije od smutljivog generala Fikreta Muslimovića  i ratnog komandanta 4. muslimanske, mirnodopskog imama Nezima Halilovića Muderisa.

Ne šećeri sitno, bolja ti je kocka

I upravo je govornik Muderis zakucao na konferenciji, kad je online prenio ovo važno sjećanje na prvog predsjednika države.

Kahva je bila gorka, kažem Bakiru daj malo šećera, a on kaže već dva mjeseca u kući nemamo šećera, jer babo ne želi da živi drugačije nego što žive građani Bosne i Hercegovine, odnosno ako Bošnjaci nemaju šećera, onda ni predsjednik države ne može u svojoj kući imati šećera. U tom trenutku sam bio veoma sretan što na čelu države imamo takvog čovjeka koji saosjeća sa svojim narodom i koji se ni u čemu ne želi razlikovati od njih – rekao je Muderis.

Što bi rekao Konaković, u ovome će zloću naći samo oni koji piju kafu sa šećerom.

No, to nije kraj SDA poigravanja, što sa povijesti, što sa društvom, što sa državom. Eto, Muzej “Alija Izetbegović”, kojim, ne bi vi meni vjerovali, rukovodi upravo unuka Alije Izetbegovića (koja nije uspjela u politici jer nije u Starom gradu osvojila dovoljno glasova), organizira uskoro Ljetnju školu diplomatije. Za studentice i studente, od kojih će najvrijedniji dobiti posebna iznenađenja, poklone i nagrade!

Diplomatija bez dnevnog reda

Neka akademije, nikad znanja dosta, diplomatija nam nikad nije bila jača strana. No, problem je, a to je novi autogol SDA, dedine unuke i raznorazne svite što se među predavačima (čast izuzecima) nalaze domaće diplomate – uhljebi bez karijere (Elvira Dilberović, na silu ubačena za ambasadoricu u Švedskoj i Elvir Resić, generalni konzul u Čikagu, inače poznatiji kao preprodavač glasova), ambasadori Palestine, Turske, Islamske republike Pakistan, Iran, otpravnik poslova Libije.

Zar među predavačima  – diplomatama, nije mogao biti niti jedan iz neke europske, nemuslimanske zemlje  – pita me kolegica, vrsna novinarka što je svoj život nastavila daleko od BiH.

Ne znam kako da joj odgovorim.

Osim…Ovo je zemlja u kojoj nema “sezone kiselih krastavaca”…

Idi naVrh

Don't Miss