Uposlenica DZ Velika Kladuša strahuje za život nakon što je govorila o aferi u zdravstvu USK

28.05.2024.

Centru za rani rast i razvoj djece dodijeljene nedavno dvije tranše novca iako odavno ne radi. Mirzeta Purić zbog ukazivanja na tu činjenicu prošla je golgotu

Piše: Amra Brkić-Čekić

Mirzeta Purić, magistrica psihologije u Domu zdravlja Velika Kladuša doživjela je pravu golgotu od kako je prije nekoliko dana govorila za InfoRadar i iznijela svoja saznanja u vezi Centra za rani rast i razvoj djece čija je bila uposlenica u periodu 2013. – 2017.

Naime, Purić je kazala da je tek nedavno saznala da su Centru dodijeljene dvije tranše novca iako on odavno ne radi. Ona i još nekoliko sagovornika su naveli da je Dom zdravlja u razmaku od nekoliko mjeseci, od Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, dobio oko 260.000 KM. Novac je dobijen za Centar u Velikoj Kladuši koji je, usljed nedostatka sredstava, zatvoren još 2018. godine.

Purić: Zbog pritisaka otišla na bolovanje

Purić je nakon objave teksta na našem portalu bila izložena pritiscima zbog čega je bila prisiljena da ode na bolovanje 13. maja.

Dobila sam Naredbu od direktorice Doma zdravlja Evrese Okanović da oformim centar koji će biti nastavak rada starog centra koji je radio u tajnosti. Kazala sam da ne želim ništa da radim dok ne bude primopredaja centra. Odbila sam da primim tu Naredbu jer smatram da moraju biti potpisi korisnika, popisne aktivnosti, osobe koje su to radile…Oni (menadžment) imaju nešto što je, vjerovatno, isfrizirano. Jer, direktorici nije problem otključati naše prostorije, uzeti naše protokole i prepisati imena djece, dijagnoze…Čak mislim da je tako nešto i urađeno, i da je sve izmišljeno. Direktorica je tražila da ja preuzmem Centar u jednom selu pored Kladuše, gdje se nalazi stara ambulanta potpuno devastirana. Htjela je da tamo napravim Centar, kao da je to kolač. Odbila sam to da primim i po cijenu otkaza– naglašava Purić koja dodaje da se “boji za svoj život“.

Pojašnjava da su napadni na nju počeli još od “najobičnijeg komentara koji je ostavila na Facebook stranici lokalnog radija”.

To nije bio napad ni na koga. Napisala sam samo da Centar ne postoji  i to je zaista tako. Tada nisam ni znala da je novac stizao. Kasnije sam saznala da je javna informacija da je novac mjesecima stizao, da je ta vijest dostupna svima…Od tada je počeo pritisak na mene. Ali, ja sam rekla istinu. Meni se u posljednjih nekoliko dana javilo mnogo roditelja koji su spremni reći i potvrditi da Centar ne radi od 2018. godine – dodaje Purić i ističe da je “cilj svega bio da se novac uzme i potroši u tišini“.

Pojašnjava da je i prije nekoliko godina imala nesuglasice sa sadašnjom direktoricom Okanović, koju je nakon toga, najčešće izbjegavala.

U Domu zdravlja Velika Kladuša prijetnje, otkazi…

Sve se, zapravo, otkrilo nakon što je Naša stranka bezazlenom inicijativom da se ponovo otvori Centar pogodila metu i ne znajući šta gađaju. Svi smo bodrili tu unicijativu jer je to nešto što treba Kladuši. Tada su čelnici Doma zdravlja izašli sa tvrdnjom da Centar radi i da je radio cijelo vrijeme, što nikako nije tačno – ističe Purić.

Njene riječi je ranije potvrdila i majka četverogodišnjaka koja je kazala da sina vodi u Cazin i Karlovac kako bi mu bila pružena adekvatna ljekarska pomoć.

Nekadašnji direktor Centra, a sadašnji uposlenik Senad Okanović također tvrdi da proteklih godina Centar ne radi, te ističe da je “menadžment Doma zdravlja” svo vrijeme znao za to, ali da se “niko nije bunio što novac liježe na račun Doma zdravlja”.

Gdje je taj novac otišao i da li je i na šta potrošen, trebalo bi nadležni organi da utvrde – pojašnjava on.

Prema saznanjima InfoRadara, 12. maja u Domu zdravlja vladao je potpuni haos. Iz nepoznatih razloga šefica pedijatrije u ovom periodu je dala otkaz.

Nekoliko uposlenika, sa kojima smo razgovarali a koji nisu željeli da im se ime objavi, su kazali da su razlog otkaza pritisci u vezi nepostojećeg Centra.

Podsjetimo da nam je, ranije, direktorica Doma zdravlja Evresa Okanović u telefonskom razgovoru kazala da “pojedine osobe šire dezinformacije o nepostojanju Centra”, te da ona o svemu posjeduje validnu dokumentaciju.

(Inforadar)

Idi naVrh

Don't Miss