Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

SVE U KRUGU „PORODICE“ SNSD-ov gradonačelnik Doboja i Uprava plaćaju za reklamu 115.000 KM firmi ATV-a

22.03.2024.

Vlasnička struktura krovne firme, ATV-a, u javnosti se dovodi u vezu s porodicom Dodikom. Početkom 2022. godine SAD su uvele sankcije Dodiku i ATV-u. Američko Ministarstvo finansija navelo je tada da je ATV u vlasništvu kompanije blisko povezane s Dodikovom porodicom, kao i da sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ovom medijskom kućom

Piše: Maja BJELAJAC

Gradska uprava Grada Doboja dodijelila je posao vrijedan 115.000 KM (s PDV-om) firmi A Media d.o.o. Banjaluka, odranije poznatoj kao kćerki ATV-a i kompaniji koju vlasti Republike Srpske favorizuju pri dodjeli tendera, a za „medijsko praćenje gradonačelnika (Borisa Jerinića, op.a.), predstavnika Gradske uprave Doboj i promociju lokalne zajednice“.

Ugovor je zaključen na godinu dana, 27. februara.

Situacija je prilično jasnija ako se uzmu u obzir brojni napisi medija o tome da je A Media kćerka banjalučke Alternativne televizije (ATV) – iste one koja je posljednjih nekoliko godina u vlasništvu struktura direktno povezanih sa vladajućim SNSD-om. Ne treba zaboraviti da su gradonačelnik Doboja Jerinić, kao i skupštinska većina, takođe iz ove stranke.

Foto: akta.ba

A Media locirana je na istoj adresi kao Alternativna televizija, a kao njen direktor navodi se Drahmi Miskin, koji je godinama bio uposlenik upravo ATV-a.

Koliko dobro ide firmi A Media svjedoče i podaci da je za nepuna tri mjeseca ove godine inkasirala od javnih institucija i preduzeća u RS više od 600.000 KM – što je više od vrijednosti svih poslova koje su dobili tokom prošle godine. Najveći udio u ovom impozantnom iznosu imaju entitetska preduzeća iz oblasti elektroprivrede, koja uprkos svom monopolskom položaju smatraju da se trebaju ili moraju reklamirati upravo preko A Medije.

Međutim, nisu samo dobrostojeća preduzeća široke ruke kada je riječ o tenderima za A Mediju. Iako su Željeznice Republike Srpske već godinama u finansijskoj dubiozi i na rubu propasti, A mediji su ovog i prošlog mjeseca za oglašavanje dali ukupno oko 140.000!

Ipak, rekordne izdatke za medijsko oglašavanje imale su ZP Hidroelektrane na Drini (posluju untar Mješovitog Holdinga ERS-MP a.d. Trebinje) koje su za ove svrhe izdvojile gotovo 300.000 KM s PDV-om.

Foto: akta.ba

Iako se, dakle, prošle godine u ovu medijsku kuću iz sličnih izvora slilo nešto manje od pola miliona KM, već do sredine marta ove godine ta cifra je nadmašena.

Vlasnička struktura krovne firme, ATV-a, u javnosti se često dovodila u vezu sa Igorom Dodikom. Početkom 2022. godine Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji Banjaluka. Američko Ministarstvo finansija navelo je tada da je ATV u vlasništvu kompanije blisko povezane s Dodikovom porodicom, kao i da sam Dodik iza kulisa vrši ličnu kontrolu nad ovom medijskom kućom.

Makar je vlasničku strukturu A Medije i ATV-a teško raspetljati, sasvim je jasno da se ove firme finansijski, ali i uređivački, nisu odmakle od vladajuće strukture u RS.

Poslovne poveznice A Medije i ATV-a upućuju na firmu Infinity Media d.o.o. Banja Luka, koje su, opet povezane sa Una World Network d.o.o. Banja Luka i Infinity International Group d.o.o. Banja Luka. Član posljednje kompanije je Prointer ITSS d.o.o. Banjaluka, koji se u javnosti takođe dovodi u vezu sa Igorom Dodikom.

(Valter portal)

Idi naVrh

Don't Miss