OPASNA OPTUŽBA Iz Švicarske pokrenuli postupak prinudne naplate protiv BiH!

23.02.2024.

Presuda iz 2012. u korist dva dioničara Agrokomerca pokrenula cijelu lavinu tužbi dioničara kojih ima 2.767. Vlada FBiH je mislila da će isplatom 14.400 KM riješiti situaciju

Piše: A. DUČIĆ

Vijeće ministara BiH odobrilo je angažovanje strane advokatske kuće radi pokrenutog postupka prinudne naplate štete po odluci Evropskog suda za ljudska prava iz 2012. godine u predmetu „Murtić i Ćerimović protiv BiH“.

Riječ je o poprilično zamršenom slučaju u koji se uključio subjekt Una Trust & Investment GMBH iz Švicarske, a na osnovu Sudskog platnog naloga Službe za prinudnu naplatu Bern-Mittellandu u Švicarskoj Konfederaciji.

Potez Vlade FBiH

Naime, Fikret Murtić i Raska Ćerimović bili su dioničari Agrokomerca koji su dobili tužbu protiv BiH u Evropskom suda za ljudska prava u Strazburu jer ime je bilo uskraćeno upravljanje svojim dionicama u Agrokomercu. Prema presudi Evropskog suda naloženo je da im se isplati po 7.200 KM plus troškovi spora i zatezne kamate.

Kakve su posljedice za BiH ako se usvoji zakon o stranim agentima?
Vlada FBiH im je u januaru 2012. isplatila taj novac i proglasila je presudu u Strazburu okočanom. Međutim, ova presuda je pokrenula lavinu tužbi budući da u Agrokomercu ima 2.767 dioničara od kojih svaki od njih ima potraživanja.

Rok je istekao

Inače, navedeni postupak prinudne naplate i sudski rok za BiH je već istekao, i to krajem novembra 2023.

Faksimil zapisnika Vijeća ministara o tužbi iz Švicarske

Enes Abdić je za Al Jazeera Balkans izjavio da će odšteta biti naplaćena iz depozita Bosne i Hercegovine i da Sud može doći do sredstava jer u Švicarskoj se nalazi glavna banka za depozit. Dodao je i da je Vlada Federacije BiH i ministrica iz prethodnog mandata Jelka Miličević svjesno doveli državu u prisilnu naplatu.

Naveo je da je angažiran švicarski advokatski tim koji je sagledao cijelu situaciju, a koji je i pokrenuo postupak prinudne naplate od BiH.

(Fokus.ba)

Idi naVrh

Don't Miss