BANJALUČANI ĆUTKE PLATILI BAHATOST Grad potvrdio da je nabavio beauty uređaj za vatrogasce

23.02.2024.

Gradska uprava vatrogascima i roniocima kupila je hiperbaričnu komoru koja se koristi u salonima ljepote, SPA i beauty centrima. Višestruko naduvanu cijenu uređaja, 46.800 KM sa uračunatim PDV-om, niko nije komentarisao. Isplatiće se, kažu. U skladu sa dosadašnjom samohvalom Draška Stanivukovića, naglašeno je da je komora prva tog tipa u regionu i šire. Ovo priznanje ni sada nije natjeralo nadležne pravosudne organe da reaguju na neopravdano trošenje javnog novca.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, tačnije njegov Tim za komunikaciju, potvrdio je pisanje Žurnala – Gradska uprava vatrogascima i roniocima kupila je hiperbaričnu komoru koja se koristi u salonima ljepote, SPA i beauty centrima. Višestruko naduvanu cijenu uređaja, 46.800 KM sa uračunatim PDV-om, kupljenog od sportske ambulante „Orthosport“ – niko nije komentarisao.

Da bismo, kako je navedeno u odgovoru redakciji, bolje razumjeli inače nerazumnu odluku, potrebno je „poznavati način, težinu i opasnost posla koju obavljaju ove službe, a samim tim i potrebe unapređenja uslova rada i zaštite zdravlja pripadnika ove jedinice“.

Kao da ne postoje ronioci, vatrogasci i medicinski stručnjaci, press služba je istakla da će kapsula služiti za „oporavak vatrogasaca nakon svakodnevnih teških intervencija, kao i za slučajeve hipoksije ronilačke ekipe“.

„Riječ je o profesionalnoj komori, koja je namijenjena profesionalnim sportistima za pomoć u oporavku i za koju nije potreban stručni nadzor“, potvrdili su i ovo pisanje Žurnala.

Svakodnevne teške intervencije? Na društvenim mrežama Vatrogasne jedinice nije teško provjeriti koliko su intervencije teške, a i kada to zaista jesu – vrlo su rijetke.

Hipoksija?

„Najopasnija pojava koja se javlja pri ronjenju na dah je hipoksija, odnosno pad parcijalnog pritiska kisika u krvi. Javlja se bez ikakvih znakova, dovodi organizam u nesvjesno stanje, izaziva potpuni stres i bez intervencije spašavanja nastupa sigurna smrt“, kažu iskusni ronioci.

Opravdanje za nabavku hiperbarične komore, dakle, ne postoji.

U nastavku dopisa Tim je dodao.

„U proteklom periodu jedinica je opremljena i najsavremenijim trenažnim spravama, a sve u cilju bolje pripreme i podizanja efikasnosti rada jedinice. Uređaj koji je predmet nabavke namijenjen je isključivo za fizički oporavak vatrogasaca nakon teških intervencija. Imajući u vidu fizičko stanje i starosnu strukturu u profesionalno-teritorijalnoj vatrogasnoj brigadi, ova komora je bila prijeko potrebna radi bržeg oporavka vatrogasaca“, zaključili su.

U skladu sa Stanivukovićevom dosadašnjom samohvalom, naglašeno je da je komora, smještena u Vatrogasnom domu u Banjaluci, prva tog tipa u regionu i šire. Ovo priznanje ni sada nije natjeralo nadležne pravosudne organe da reaguju na neopravdano trošenje novca građana.

Neimenovani stručnjaci usmeno rekli da je komora potrebna

Iako hiperbaričnu komoru, doduše onu „hard“ varijantu za koju je potreban nadzor ljekara, ima Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, u Gradskoj upravi tvrde da im takav nije potreban i da će ovaj biti isplativiji. Kupovinu javnim novcem opravdali su im neimenovani „stručnjaci iz ove oblasti“. Analizu, preporuku, pohvalu – niko nije vidio.

„Ideja za nabavku hiperbarične komore dobila je sve pohvale i preporuke od strane ljekara i stručnjaka iz ove oblasti, zbog čega je i donesena odluka da se za potrebe Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice nabavi komora koja može da se upotrebljava bez nadzora stručnih lica. S tim u vezi sprovedeno je istraživanje tržišta, te je odlučeno da se pokrene otvoreni postupak. Postupak je ponavljan tri puta, a svi ponuđači, koji se bave ovim poslom imali su priliku da se prijave i dostave svoju ponudu. Ugovor je dodijeljen firmi ‘Orthosport’. Polazeći od činjenice da će ovaj uređaj u značajnoj mjeri koristiti za očuvanje zdravlja i fizičkog stanja vatrogasaca, uređaj će se već kroz kratko vrijeme upotrebe isplatiti. Osim toga, cijene ovih usluga su visoke, te se nabavka uređaja pokazala kao dugoročno isplativije, ali i efikasnije rješenje, s obzirom na to da je riječ o prenosivom uređaju za koji nije potreban medicinski nadzor, koji je lak i jednostavan za upotrebu, te je samim tim i brže dostupan u slučaju potrebe“, stoji u dopisu.

“Orthosp pri ruci mamurnim vatrogascima

Zapravo, najiskreniji u postupku ove nabavke bio je komandir Vatrogasne brigade Miroslav Malinić. U jednom od razgovora s vatrogascima rekao je:

„Kad na posao dođete mamurni, samo vas ubacimo i bićete kao novi“, ispostavilo se zaista, vatrogasci i ronioci dobili su uređaj koji se koristi u beauty salonima.

Gradska uprava uredno je nabavku zavela u planu provođenja tendera za prošlu godinu, a potom krenula u „potragu“. Prvi poziv dobavljačima objavljen je 11. aprila 2023. Javio se „Orthosport“ u vlasništvu Aleksandra i Bojane Jakovljević i to sa ponudom identičnom ovoj pobjedničkoj.

„Minimalni rok važenja ponude: 60 dana. Ponuđač je u obrascu za ponudu naveo da ponuda važi 30 dana, računajući od isteka roka za prijem ponuda tj. do 4.6.2023. godine. Odredbom člana 60. stav (1) Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH, broj 39/14 i 59/22) je propisano: ‘Period važenja ponude određuje ugovorni organ u tenderskoj dokumentaciji. Period važenja ne može biti kraći od roka navedenog u tenderskoj dokumentaciji, ali ugovorni organ ne može da utvrdi rok kraći od 30 dana. Ako ponuđač u ponudi ne navede period njenog važenja, smatra se da ponuda važi za period naznačen u tenderskoj dokumentaciji’. S obzirom na navedeno, Komisija je jednoglasno predmetnu ponudu ocij enila kao neprihvatljivu za ugovorni organ“, objavljeno je u odluci o poništenju postupka.

Uslijedio je novi – 21. juna prošle godine. Ponovo je stigla jedna ponuda. Tender je poništen uz isto obrazloženje – nije prihvatljiva. Treći pokušaj zabilježen je 20. oktobra, jedna ponuda i ugovor za „Orthosport“ bio je spreman 17. januara ove godine.

Eksperti za javne nabavke i ljekari objasnili javnosti

Spornom nabavkom bavili su certifikovani eksperti za javne nabavke portala „Pratimo tendere“:

„Ove komore imaju ‘soft’ i ‘hard’ varijante. ‘Hard’ se isključivo koriste uz nadzor stručnog medicinskog osoblja, ‘soft’ mogu i bez kontrole ljekara. Recimo, ima ih u salonima ljepote, SPA i beauty centrima. Za njih ne treba stručni nadzor, jer nemaju dovoljan pritisak. Prema tenderskoj specifikaciji, Gradska uprava Banjaluka kupila je soft varijantu, jer ne nudi pritisak veći od 1,3 ATA. Zašto su to kupili i zašto je dato na korištenje Civilnoj zaštiti ili vatrogascima, zaista je nelogično, jer poveznice nema, a ta usluga može koristiti u zdravstvenim ustanovama ili bolnicama. Radnici su svakako zdravstveno osigurani“, objasnio je jedan od monitora.

Na primjer, na stranicama klinika koje nude ove usluge piše:

„Terapijski efekti hiperbarične oksigenoterapije javljaju se tek na pritiscima višim od 1,3 bara uz korištenje 100 posto kiseonika, što je nivo oksigenacije koju je moguće obezbijediti samo u ‘tvrdim’ hiperbaričnim komorama, ali i korištenje ‘soft’ komora sasvim sigurno ima odrđeni pozitivan efekt na zdravlje i ima svoje mjesto u unapređenju zdravlja.“

Ipak, Žurnalov izvor istakao je da je skoro 47.000 KM za ovaj uređaj daleko više od realne cijene uređaja, koji na tržištu može da se nađe po cijeni od 2.000 do 20.000 američkih dolara (3.600 do 36.000 KM). Jednostavnom pretragom ponuđača i ova informacija je itekako dostupna.

Soft kapsula za tvrdi dogovor 

Odabrani „Orthosport“ osnovan je 21. januara 2021. godine, smješten je nadomak zgrade Gradske uprave. Za tri godine postojanja nije zabilježena nijedna nabavka, što znači da, do mekog tla za poslovne dogovore poznatog kao gradonačelnik Banjaluke, nisu prodali ništa.

Prema mišljenju monitora „Pratimo tendere“, po srijedi je bio unaprijed postignut dogovor.

„Svakako je riječ o nesvrsishodnoj nabavci kada je riječ o Gradu Banjaluka, jer razloge nabavke i trošenje budžetskih sredstava, uz smisleno opravdanje zaista nemaju“, zaključili su.

Zanimljivo, provjerio je Žurnal, upravu ovu uslugu „Orthosport“ nudi u svojoj ambulanti.

(zurnal.info)

 

Idi naVrh

Don't Miss