KTO JE TAJ HNS, DA PROSTIŠ Sabor pod plaštom “dragog vođe”

Za jedne je HNS nevladina organizacija, drugi smatraju da je paradržavna organizacija, treći da je prostor u kom HDZ BiH ucjenuje manje stranke sa hrvatskim predznakom, pojedinci smatraju da je HNS HDZ-ova operativna organizacija. A šta je zapravo HNS, šta je uradio, kome služi, a ko se zaklanja iza njega

Piše: Rubina ČENGIĆ

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH i pojedini ministri su početkom novembra informisali Hrvatski narodni sabor o tome u kojoj su fazi zakoni koji su obaveze Bosne i Hercegovine prema EU i šta bi trebalo biti urađeno prije odluka koje bi trebale biti donesene u Briselu početkom decembra i prije razgovora sa povjerenikom za proširenje EU.

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora je objavilo da su se bavili reformom Izbornog zakona BiH i pravosuđa u BiH nakon čega je predsjednik Dragan Čović novinarima izjavio da će HNS u narednim danima (kraj novembra/početak decembra) intenzivirati aktivnosti oko Izbornog zakona BiH. Kazao je također i da je bilo govora i o reformi pravosudnih institucija, te o svim zakonima koji su već bili u proceduri, a ticali su se između ostalog i europskog puta poput Zakona o sudu BiH, pranju novca, sprječavanju sukoba interesa i drugih.

“Tako je predsjedniče”

Dok pojedinci smatraju da je HNS nevladina organizacija, drugi da je paradržavna organizacija, treći da je prostor u kom HDZ BiH ucjene manjih stranaka sa hrvatskim predznakom, pojedinci smatraju da je HNS HDZ-ova operativna organizacija. 

Da je HNS krovna hrvatska organizacija sjedište im se ne bi nalazilo u HDZ-u, nego u nekoj kulturnoj hrvatskoj instituciji. Ili bi se rotiralo u sjedištima članica, te bi se i na mjestu predsjednika rotirali. Ovako je Dragan Čović bezecirao hrvatstvo, ali ne zbog Hrvata, nego zbog sebe. Koliko nam je dobro radio i radi HNS govore prazni fakulteti i učionice, a pune crkve naših krizmanika i pričesnika u Njemačkoj. U HNS-u se mišljenja razmjenjuju na način da se Čoviću govori “tako je predsjedniče”, nekad se “tako je” zamijeni sa “bravo predsjedniče”. A  često imamo prekopirane, iste zaključke koje donose. HNS nije riješio nijedno hrvatsko pitanje – ni iseljavanja, ni stambenog zbrinjavanja, ni nerada pravosuđa i pravne nesigurnosti. Jer, bavio se prioritetno sobom. U Hercegovačko neretvanskoj županiji smo vidjeli da su stranke HNS-a išle po rezultat da bi u konačnici kajmak pokupio HDZ BiH. I ponovo dokazao da mu je osobni interes iznad onog u koji se zaklinje, da fotelje nije spreman dijeliti. Imali smo ovdje jedinstvenu priliku da arhviramo SDA. Nažalost zadržali smo ih – pojašnjava novinarka i glavna urednica na portalu Hercegovina.info Kristina Spajić-Perić.

Perić: Koliko nam je dobro radio i radi HNS govore prazni fakulteti i učionice, a pune crkve naših krizmanika i pričesnika u Njemačkoj

Hrvatski narodni sabor u BiH (HNS) je, kako piše na njihovoj web-strani,  krovna politička organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom: HDZ BiH,  HDZ 1990, Hrvatski nacionalni pomak, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska stranka prava BiH i Herceg Bosne, Hrvatska stranka prava, Hrvatska seljačka stranka Stjepan Radić, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatski savez HKDU-HRAST, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska kršćanska demokratska unija (HKDU), Hrvatska demokratska unija, Hrvatska nezavisna lista, Hrvatska lista za Livno, Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu,  Hrvatska stranka prava – Pravaši.

Uticaj i prihodi

Rukovodstvo HNS-a čine Dragan Čović kao predsjednik, te Borjana Krišto, Ilija Cvitanović, Ivan Vukadin, Ivanka Barić, Mario Karamatić, Pero Barbarić, Milijan Nakić, Anto Lozančić, Zrinko Čuvalo,  Miro Grabovac, Nikola Raguž, Josip Perić, Pero Previšić, Ivica Kelava, Darijana Filipović,  Anto Bilić, Marina Pendeš, Željko Josić, Lidija Bradara,  Marinko Čavara, Davor Pranjić, Đuro Topić, Toni Kraljević, Vedran Škobić, Zdenko Ćosić, Ljiljana Lovrić, Martin Raguž, Helena Lončar i Mato Matijević.

Od svih ovih stranaka u Parlamentu BiH Klub HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP – HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH čine Predrag Kožul, Darijana Filipović, Marinko Čavara i Slavko Matić, a Klub hrvatskog naroda Marina Pendeš, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović, Dragan Čović i Zlatko Miletić. U Parlamentu FBiH istoimeni klub čini 15 zastupnika dok je u Klubu hrvatskog naroda od 23 zastupnika 17 iz HDZ BiH ili HDZ 1990. U kantonalnim skupštinama uglavnom učestvuju predstavnici HDZ BiH i HDZ 1990.

O snazi i uticaju ovih stranaka govore njihovi prihodi, a prema finansijskim izvještajima podnesenim Centralnoj izbornoj komisiji BiH za 2022. godinu samo HDZ BiH, HDZ 1990 i Hrvatska republikanska stranka imaju prihode koji nisu iz budžeta na nekom od nivoa vlasti .

Sve druge stranke koje čine HNS nemaju prihod od članirine ili donacije, nego samo prihode iz budžeta na nekom nivou vlasti, a većina ih ima i dugove.

Tako je HDZ BiH te godine imao prihode iz budžeta 2,15 miliona KM, a ukupne od 2,4 miliona KM, HDZ 1990 iz budžeta 398.214 KM, a ukupne 452.059 KM;  HSP BiH 62.300 KM; HSS Stjepan Radić 47.866 KM;  HKDU 33.483 KM;  HSS 29.429 KM; HSP Ante Starčević 23.250 KM; HDU 5.700 KM; HKDU-HRAST 5.662 KM i  HSP-Pravaši 1.992 KM. Istovremeno ove stranke imaju i dugove: HDZ BiH 234.412 KM, HDZ 1990 713.173 KM, HRS 28.792 KM, HKDU-HRAST 26.790  KM, HDU BiH 91.670 KM…

Četiri stranke s telefaxom

Zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž naglašava da oni nisu članica HNS-a od 2017. godine, ali da ih nisu obrisali sa web-strane.

Da li HDZ BiH ima opoziciju vidjet ćete kad pogledate kako se u Parlamentu FBiH glasalo za imenovanje Vlade FBiH ili proračun. No, ako govorimo o HNS-u – tamo su možda 4 stranke koje imaju fax, odnosno imaju ured i Čapljinska neovisna stranka – Čapljina u srcu. Ostale Dragan Čović kontrolira kao malu djecu kada im date slatkiše. Sve te stranke su osnovane zbog malverzacija na biračkim mjestima, da bi imale mjesto u biračkim odborima, kojima mogu trgovati . I zbog toga je neophodno što prije izmijeniti Izborni zakon tako da se u izborni proces mogu uvesti nove tehnologije, to će biti kraj izborne korupcije – kaže Raguž.

Ključnim problemima kojima se HDZ BiH ne bavi smatra korupciju, vladavinu prava i nepotizam.

Ni jedan medij blizak HDZ-u BiH ne govori o tome. Mi živimo u inačici Sjeverne Koreje, u kojoj ne možete riješiti ništa ni privatno ni poslovno ako idete kontra politike HDZ-a BiH. Ako išta želite postići morate biti pod plaštom dragog nam vođe. A ako to ne radite onda ćete imati problema. I sigurnosnih i svakih drugih. Da biste shvatili ko su gospodari pogledajte gdje im rade djeca i drugi članovi obitelji – kaže Raguž.

Na pitanje ima li dokaze za teške optužbe kaže da ih je lako naći. Kaže, dovoljno je “samo malo progooglati”.

Ni trafiku nisu napravili

Bivša zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine iz HDZ 1990  Diana Zelenika smatra da HDZ BiH nema opoziciju u hrvatskom političkom korpusu u BiH i da i u tome leži razlog postojanja HNS-a.

Ovo verbalno što možemo čuti nije vjerodostojno, a odanost HDZ-u BiH se pokriva podrškom za izmjene izbornog zakona, što nije nikakav doprinos kvalitetu života. Prava oporba bi govorila o  kriminalu, korupciji, nepotizmu, ljudskim problemima, inflaciji… I kada smo bili protiv odluka u Hrvatskom narodnom saboru, ja sam tražila da držimo press konferencije i objašnjavamo s čim se ne slažemo, jer kako će drugačije ljudi znati naše stavove. Ali drugi se nisu slagali, odlučivali bi da izađu prije glasanja ili bojkotiraju glasovanje što praktički nije ništa. Jer na kraju zvanična informacija bude da su odluke HNS-a donesene jednoglasno ili sa 95 posto glasova za. HDZ BiH je svakako medijski najistureniji i to je to. HDZ BiH do sada ni trafiku nije napravio na način da narod ima koristi od nje – kaže Zelenika.

Smatra da je prvi prioritet izmjeniti Izborni zakon na način da u izborni proces budu uvedene nove tehnologije.

Oni sada objašnjavaju da se to kosi sa zakonom o zaštiti ličnih podatak. Pa nije to da tamo snimaju nekoga, nego samo skeniraju listić. Bez toga se ništa neće promijeniti. Izborni zakon i zapošljavanje. Prošlo je više od 30 godina od rata, a mi se i dalje  nadmećemo ko je veći Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Dok svi živimo loše, a oni se u Parlamentu dogovore da se ne dogovore, mlataraju i onda odu na burek i jagnjetinu – kaže Zelenika.

Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović kaže da su oni opozicija HDZ-u BiH.

– Mi samo podržavamo zahtjev za izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona, u svim drugim pitanjima smo opozicija – kaže Cvitanović u kratkom telefonskom razgovoru.

Nije nam se javio nakon sastanka, kako je obećao.

Ni, naredna tri dana nije odgovarao na pozive. Doduše, slao nam je poruke da će se javiti. Ali, nije.

No, javio nam se sociolog sociolog Slavo Kukić.

On je jedan od rijetkih koji već godinama tvrdi da HDZ BiH nema opoziciju.

Hrvatska republikanska stranka ima elemente opozicije jer pokušava graditi vlastiti identite daleko od HDZ BiH. I  iako je taj identitet na istoj liniji na kojoj i druge stranke s hrvatskim predznakom, a to je hrvatstvo, nekada i radikalniji od HDZ BiH,  oni ipak ukazuju na korupciju, kriminal i pokušavaju da pročiste redove unutar hrvatskog dijela političke scene. Ako njih izuzmemo, ne možemo govoriti o opoziciji. HDZ 1990 ima elemente potrebne za opoziciju. Ali ne funkcioniraju kao opozicija jer prihvataju da je HDZ BiH vodeća stranka. To je neprihvatjivo za one koji žele da djeluju opoziciono i prihvataju HNS kao krovnu organiazciju. A i to je pogrešno jer je HNS paradržavna tvorevina, koja ima funkciju da građanima prodaje maglu. HNS navodno pokazuje da među Hrvatima postoji koncenzus oko svih važnih pitanja. A taj koncenzus kreira HDZ BiH dok su drugi samo operativci na terenu. S druge strane, nekada prvi čovjek HDZ 1990 Božo Ljubić je danas najgorljiviji zastupnik filozofije HDZ BiH. A to je od njega preuzeo i aktuelni prvi čovjek HDZ 1990 koji, iako verbalno zna zvučati kao opozicija, ne ponaša se tako, no po Hercegovni se priča da mu je Čović pomogao oko stana i njegovoj supruzi oko zapošljavanja u Elektroprivredi HZ HB, pa to vjerovatno mora platiti – kaže Kukić.

Za druge stranke iz HNS kaže da su virtualne.

– Uglavnom nemaju članstvo i najveći broj Hrvata ne zna za njih. Hrvatska demokratskoj uniji BiH ima za predsjednik izvjesnog Titana, ratnika, HSS i Karamatić su osvojili jedva 50 ili 70 glasova, predsjednica Hrvatske stranka prava HB  je izvjesna Vesna… Te pravaške stranke su uglavnom bez članstva i osnovao ih je sam Čović, obezbjedio im po koje mjesto u kantonalnim skupštinama I drži ih vezane za sebe, a oni već godinama nisu nastupili kao partije koje se po bilo kom pitnaju ne slažu s HDZ-om BiH, nego pojačavaju dojam jedinstva, pojašnjava Kukić

Nema oporbe

Spajić-Perić  podsjeća da je Dragan Čović nedavno, u emisiji Odbrojavanje BHRT-a kazao da HDZ nema prave oporbe u hrvatskom narodu.

Nažalost, biti će ovo iznimna prilika da se makar jednom u životu složim s onim što je rekao premda se upravo on godinama brinuo da ta oporba spava. HDZ nema prave oporbe, a više je razloga. Imali smo to nacionalno okupljanje oko Udruge Hrvatski narodni sabor koja je ponajmanje služila narodu, a ponajviše Čoviću i predsjednicima oporbenih stranaka. Pojedini su oporbenjački lideri ili liderice iskamčili od Čovića plaćanje nekog starog duga, drugi zaposlili članove obitelji u Elektroprivredi i kako onda očekivati od njih da “udaraju” onog od kojeg su nešto tražili i on im davao – kaže Spajić-Perić.

Izdvaja Hrvatske republikance i Ramsku stranku Joze Ivančevića.

-Republikanci, čini mi se, gube energiju dokazujući hrvatstvo umjesto prokazujući domaći hrvatski kriminal. Češće im je u fokusu SDA, nego HDZ kojem bi morali biti oporba, dok Ramska stranka zasad kunja. Od osnutka do danas pamtimo samo osnutak Ramske stranke. Tako je Dragan Čović, nažalost u pravu. Hoće li se ijedna od ovih stranki probuditi i srčano raditi ostaje vidjeti, zaključuje Spajić-Perić.

Smatra da je žalosno da je jedino hrvatski narod uskraćen da bira u široj ponudi, za razliku od ostala dva.

 

Prethodna vijest

DVA MINISTRA, ISTI UKUS Nešić i Helez kupili vozila od firme iz Ljubuškog

Naredna vijest

Smijenjeni ministar Mato Jozić vodi se kao uposlenik Ministarstva pravde, a dobiva i naknadu!