Smijenjeni ministar Mato Jozić vodi se kao uposlenik Ministarstva pravde, a dobiva i naknadu!

23.11.2023.

Aktuelni ministar pravde Vedran Škobić napravio pometnju odgovoru na poslaničko pitanje s tvrdnjom da je Jozić zaposlena osoba u Ministarstvu kojeg je vodio osam godina

Aktuelni federalni ministar pravde Vedran Škobić (HDZ BiH), slučajno ili ne, u odgovoru na poslaničko pitanje federalnog parlamentarca Admira Čavalića (SBiH), naveo je da je prethodni ministar pravde Mato Jozić (HDZ BiH) zaposlena osoba u ovom ministarstvu, te da ima naknadu za plaće za razrješene dužnosnike!

Ova informacija da je jedan federalni ministar, odnosno politički imenovana osoba, dobila zaposlenje u ministarstvu kojeg je vodio, i to neposredno nakon smjene, ovako kako je to naveo Škobić, predstavlja svojevrsni presedan.

Ko su savjetnici

Naime, Škobić je informaciju o tome da je Jozić, nakon što je imenovanjem novog sastava Vlade FBiH smijenjen s funkcije ministra, zaposlen u Ministarstvu kojeg je vodio skoro osam godina, otkrio iako to federalni zastupnik nije ni pitao. Čavalić je naime postavio pitanje samo o broju zaposlenih u ovom Ministarstvu.

Taj odgovor je i dobio, ima ih 43, ali usput mu je navedena i informacija o zaposlenju Jozića u Ministarstvo. Čavalić je u izjavi za Fokus potvrdio kako je informacija da je Jozić zaposlena osoba u Ministarstvu vrlo čudna zbog čega.

Akt Vedrana Škobića

Iz Ministarstva pravde FBiH su nam odgovorili da član 11. stav 1 Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije BiH u kojem stoji i vremenski period od 12 mjeseci, propisuje naknadu za Jozića.

Jozić razriješio dilemu

Prema Zakonu o pravima izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti FBIH izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija nakon prestanka javne funkcije, a do početka ostvarivanja plaće po drugom osnovu ili do ispunjavanja uvjeta za penziju, prema općim propisima, primjerice, sa preko 25 godina radnog staža, imaju pravo na 12 plaća koje su ostvarivali dok su bili na javnoj funkciji.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja javio nam se i sam Jozić, koji je donekle razriješio cijelu ovu dilemu.

Jeste ja sam i dalje pri Ministarstvu, prihvatila me je Vlada i dobio sam rješenje za „bijeli kruh“ na godinu dana i slijeduje me plaća. Pa, zaposlen sam. Imam pravo na godinu dana. Vlada je donijela odluku da se prebacimo svi na ministarstva. Nisam ratni zločinac, ljudi Božiji – kazao nam je Jozić.

(Fokus)

Idi naVrh

Don't Miss