Photo: Armin Durgut/PIXSELL

DVA MINISTRA, ISTI UKUS Nešić i Helez kupili vozila od firme iz Ljubuškog

Ponudili cijenu koja je samo jednu jedinu marku niža od procijenjene vrijednosti nabavke skupljeg automobila, te deset maraka kada je u pitanju jeftiniji model

Piše: Sanela KARAICA

Ministarstvo sigurnosti BiH izabralo je firmu od koje će kupiti dva automobila. Za ovaj luksuz izdvojeno je oko 200.000 KM budžetskog novca, a znamo da on ne pada sa neba nego iz džepova građana.

Tender za nabavku vozila, podijeljen u dva lota, objavljen je početkom septembra. Pregledom tenderske dokumentacije nije nam bilo teško donijeti zaključak kakve su želje ministra Nenada Nešića.

Specifikacijama su u detalje opisane dvije marke automobila, o čemu je Fokus pisao u tekstu „I Nešić voli luksuz na račun države: Za dva automobila 200.000 KM“

“Crtaju” željene automobile

Nakon provedene tenderske procedure na Portalu javnih nabavki i web stranici Ministarstva sredinom oktobra objavljena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača iz koje je, naprosto, jasno koliko su u kompaniji “M.R.M.” iz Ljubuškog bili sigurni da će odnijeti pobjedu i da neće imati konkurenciju.

Odluka o izboru ponuđača
Obavještenje o nabavci

Procijenjena vrijednost skupljeg automobila bila je 111.111 KM bez PDV-a , a drugog, manje luksuznog, 54.700 KM. Prema onome što je navedeno u specifikacijama pretpostavili smo da se radi o volkswagenovim vozilima „Toureg“ i „T-Roc“.

Pojašnjenja radi, Zakonom o javnim nabavkama zabranjeno je precizirati marka automobila, ali ugovorni organi insistiranjem na nekim detaljima i karakteristikama dobiju upravo ono što žele.

Specifikacije u tenderskoj dokumentaciji

Kako bi provjerili navode iz našeg ranijeg teksta 1. novembra obratili smo se e-mailom Ministarstvu sigurnosti BiH sa pitanjem koji su automobili kupljeni. Međutim, ostali smo uskraćeni za odgovor i nakon nekoliko naknadnih intervencija.

Prema podacima koji su dostupni na Portalu javnih nabavki, firma iz Ljubuškog odlično posluje na račun institucija svih nivoa vlasti u BiH te javnih preduzeća.

Više od četiri miliona u ovoj godini

Naime, nakon ugovora sa Ministarstvom sigurnosti BiH, “M.R.M.” je 7. novembra zaključio ugovor o isporuci više putničkih službenih i specijaliziranih motornih vozila i sa Ministarstvom odbrane BiH. Javna nabavka bila je podijeljena na četiri lota, a spomenuta firma bila je jedini i ujedno izabrani ponuđač za svaki od njih. Ukupna vrijednost ove nabavke je 384.000 KM bez PDV-a ili 450.000 sa uračunatim porezom.

Ipak nešto zajedničko

Izgleda da ministri sigurnosti i odbrane, Nenad Nešić i Zukan Helez, ipak, imaju nešto zajedničko kada je ukus u pitanju, uprkos tome što se u javnosti međusobno „čašćavaju“ uvredama. Podsjećanja radi, nedavno je Helez optužio kolegu Nešića da koristi narkotike, a ovaj mu uzvratio uz opasku da mu je “alkohol poremetio stanje uma”.

nesic helez

No, vratimo se na “M.R.M.”. Samo u prvih devet mjeseci ove godine inkasirao je više od 4,1 miliona maraka, bez PDV-a, od automobila prodatih institucijama, a sklapao je i razne druge ugovore manje vrijednosti.

Teško je nabrojati sve kojima je “M.R.M.” prodao svoja vozila, ali neki od njih su JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, Nezavisni operator sistema u BiH, Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, MUP Zapadnohercegovačkog kantona, SIPA, domovi zdravlja i kantonalne skupštine.

Primjera radi, u septembru je sa Autocestama FBiH sklopljen ugovor za isporuku putničkih automobila u vrijednosti od 398.600 KM i privrednih motornih vozila od 190.000 KM.

(Fokus)

Prethodna vijest

KAKO SISTEM ŠTITI ŽRTVE NASILJA Male kazne za nasilnike, nijednu sigurnu kuću nisu osnovale institucije

Naredna vijest

KTO JE TAJ HNS, DA PROSTIŠ Sabor pod plaštom “dragog vođe”