Photo: Armin Durgut/PIXSELL

DVA MINISTRA, ISTI UKUS Nešić i Helez kupili vozila od firme iz Ljubuškog

22.11.2023.

Ponudili cijenu koja je samo jednu jedinu marku niža od procijenjene vrijednosti nabavke skupljeg automobila, te deset maraka kada je u pitanju jeftiniji model

Piše: Sanela KARAICA

Ministarstvo sigurnosti BiH izabralo je firmu od koje će kupiti dva automobila. Za ovaj luksuz izdvojeno je oko 200.000 KM budžetskog novca, a znamo da on ne pada sa neba nego iz džepova građana.

Tender za nabavku vozila, podijeljen u dva lota, objavljen je početkom septembra. Pregledom tenderske dokumentacije nije nam bilo teško donijeti zaključak kakve su želje ministra Nenada Nešića.

Specifikacijama su u detalje opisane dvije marke automobila, o čemu je Fokus pisao u tekstu „I Nešić voli luksuz na račun države: Za dva automobila 200.000 KM“

“Crtaju” željene automobile

Nakon provedene tenderske procedure na Portalu javnih nabavki i web stranici Ministarstva sredinom oktobra objavljena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača iz koje je, naprosto, jasno koliko su u kompaniji “M.R.M.” iz Ljubuškog bili sigurni da će odnijeti pobjedu i da neće imati konkurenciju.

Odluka o izboru ponuđača
Obavještenje o nabavci

Procijenjena vrijednost skupljeg automobila bila je 111.111 KM bez PDV-a , a drugog, manje luksuznog, 54.700 KM. Prema onome što je navedeno u specifikacijama pretpostavili smo da se radi o volkswagenovim vozilima „Toureg“ i „T-Roc“.

Pojašnjenja radi, Zakonom o javnim nabavkama zabranjeno je precizirati marka automobila, ali ugovorni organi insistiranjem na nekim detaljima i karakteristikama dobiju upravo ono što žele.

Specifikacije u tenderskoj dokumentaciji

Kako bi provjerili navode iz našeg ranijeg teksta 1. novembra obratili smo se e-mailom Ministarstvu sigurnosti BiH sa pitanjem koji su automobili kupljeni. Međutim, ostali smo uskraćeni za odgovor i nakon nekoliko naknadnih intervencija.

Prema podacima koji su dostupni na Portalu javnih nabavki, firma iz Ljubuškog odlično posluje na račun institucija svih nivoa vlasti u BiH te javnih preduzeća.

Više od četiri miliona u ovoj godini

Naime, nakon ugovora sa Ministarstvom sigurnosti BiH, “M.R.M.” je 7. novembra zaključio ugovor o isporuci više putničkih službenih i specijaliziranih motornih vozila i sa Ministarstvom odbrane BiH. Javna nabavka bila je podijeljena na četiri lota, a spomenuta firma bila je jedini i ujedno izabrani ponuđač za svaki od njih. Ukupna vrijednost ove nabavke je 384.000 KM bez PDV-a ili 450.000 sa uračunatim porezom.

Ipak nešto zajedničko

Izgleda da ministri sigurnosti i odbrane, Nenad Nešić i Zukan Helez, ipak, imaju nešto zajedničko kada je ukus u pitanju, uprkos tome što se u javnosti međusobno „čašćavaju“ uvredama. Podsjećanja radi, nedavno je Helez optužio kolegu Nešića da koristi narkotike, a ovaj mu uzvratio uz opasku da mu je “alkohol poremetio stanje uma”.

nesic helez

No, vratimo se na “M.R.M.”. Samo u prvih devet mjeseci ove godine inkasirao je više od 4,1 miliona maraka, bez PDV-a, od automobila prodatih institucijama, a sklapao je i razne druge ugovore manje vrijednosti.

Teško je nabrojati sve kojima je “M.R.M.” prodao svoja vozila, ali neki od njih su JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar, Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, Nezavisni operator sistema u BiH, Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, MUP Zapadnohercegovačkog kantona, SIPA, domovi zdravlja i kantonalne skupštine.

Primjera radi, u septembru je sa Autocestama FBiH sklopljen ugovor za isporuku putničkih automobila u vrijednosti od 398.600 KM i privrednih motornih vozila od 190.000 KM.

(Fokus)

Idi naVrh

Don't Miss