SAZNAJEMO Ubica Anel Bećirović bio zaposlen kao recepcioner na sarajevskom bazenu

14.11.2023.

Bećirović je prije dvije sedmice zaposlen kao recepcioner. Niko nije provjeravao njegovu prošlost. Direktor Bazena kaže: Bećirović nema ni zdravstveno. Ništa ne znam o njemu

Piše: S.K.

Anel Bećirović, koji je jučer u Bosanskoj ulici u naselju Alipašino Polje u Sarajevu usmrtio bivšu suprugu Emiru Maslan (1992) iz pištolja bio je zaposlen u JP  Olimpijski bazen Otoka.

To je za Interview potvrdio direktor Avdija Hasanović.

On nam je pojasnio da je Bećirović na mjestu recepcionera (sportska recepcija) zaposlen 28.oktobra ove godine na dvije godine.

Hasanović  kaže  da je Bećirović zaposlen preko jednog od projekata Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo.  Tim projektima Zavod pronalazi poslodavce, a zaposlenom snosi troškove plate i doprinosa.

Tako je i ubica dobio posao.

Uvjerenje (ni)je potrebno

Hasanović nije bio siguran koje su kvalifikacije Bećirovića, ali pretpostavlja da je riječ o najviše srednjoj stručnoj spremi.

Jeste li Bećiroviću tražili uvjerenje o nekažnjavanju prilikom zapošljavanja – pitali smo.

Hasanović kaže da to nije bilo potrebno i da se to uvjerenje traži samo za izborne zvaničnike.

No, advokat Ifet Feraget objašnjava nam da se uvjerenje o nekažnjavanju ne smije tražiti od građana na osnovu Zakona o krivičnom postupku.

No, kompanija u kojoj se zapošljava radnik dužna je službeno (od MUP-a) tražiti podatke o novom zaposleniku – ističe on.

U Zavodu za zapošljavanje Kantona Sarajevo nismo uspjeli dobiti nikoga od sugovornika da nam objasni da li oni provjeravaju kandidate koje nude za zaposlenje.

Inače, direktor Bazena Hasanović nam je  sam rekao da Bećirović nije imao ni zdravstveno uvjerenje.

Na pitanje da li je i na koji način provjerio zaposlenika koji je prethodno bio osuđivan, kako je naveo Klix, za niz krivičnih djela.

Izvršenim provjerama u Kaznenoj i operativnoj evidenciji koja se vodi kod MUP-a Kantona Sarajevo, za Anela Bećirovića, rođenog 1989. godine u Sarajevu, utvrđeno je da je imenovani ubilježen kao osuđivan za krivično djelo: iz člana 222. stav 1. KZ FBiH Nasilje u porodici, presudom Općinskog suda u Sarajevu od dana 26.06.2023. godine na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, dok je u Operativnoj evidenciji MUP-a Kantona Sarajevo evidentiran ukupno sedam puta, i to za krivično djelo iz člana 359. KZ FBiH Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, iz člana 183. KZ FBiH Ugrožavanje sigurnosti, iz člana 239. KZ FBiH Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, iz člana 238. KZ FBiH Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, iz člana 222. Nasilje u porodici – naveo je Klix.

“Magnetna rezonanca” za zaposlenike

Na pitanje šta čovjek koji je imao dodir s drogom radi na recepciji bazena kojeg svakodnevno posjećuju djeca Hasanović otvoreno kaže:

Ne znam.

Rekao je da je Bećirovića sreo samo par puta, zadnji put četiri-pet dana prije nego što je izvršio femicid.

Inače, dodao je Hasanović, trebala bi mu “magnetna rezonanca” da provjeri sve zaposlenike.

Preko projekata Zavoda za zapošljavanje trenutno je na Bazenima zaposleno  15 osoba.

Emira Maslan svirepo je ubijena jučer u općini Novi Grad Sarajevo.

Nakon što ju je ubio Bećirović je oteo njihovo četverogodišnje dijete, a potom se sakrio na drugu adresu.

I prilikom upada policije bio je naoružan, prijetio je da će se ubiti, tražio od policije da mu se ne približava.

Bećirović je na saslušanju u MUP-u.

Idi naVrh

Don't Miss