POLA MILIONA MARAKA NA PRLJAVOM ASFALTU: Stanivukovićev novi koncept saobraćaja ispario preko noći

12.11.2023.

Saobraćajni haos, sluđeni vozači, izmijenjena mjesta za polazak autobusa gradskog i prigradskog prevoza, biciklisti čije se staze prekidaju kada stignu do autobuskog stajališta… I sve manje boje na biciklističkom stazama, koja ne nestaje zbog magije, već zato što oni koji su radili posao (i dobro ga naplatili) nisu prije nanošenja boje oprali asfalt!

anja Luka je jutros osvanula kao moderan evropski grad! 

Više od 4 kilometra potpuno novih biciklističkih staza koje će u narednim danima biti fizički odvojene od saobraćajnice.

Posebne saobraćajne trake za javni prevoz i taksiste.

Pametni semafori koji detektuju gužve u saobraćaju i na osnovu toga prilagođavaju svoj način rada.

Nove pješačke zone i parkovi.

Nove kružne raskrsnice koje će omogućiti veći protok automobila i grananje saobraćaja bez zagušenja, što će dodatno dovesti do rasterećenja saobraćajnih gužvi.

Da li ste već isprobali novi koncept saobraćaja i kako vam se dopada?

Dobro uštimane fotografije

Ovako se na društvenoj mreži „X“ 6. novembra pohvalio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, povodom početka jednosmjernog režima saobraćaja u centru Banjaluke. Objavu je „obogatio“ sa četiri dobro „uštimane“ fotografije, na kojima sve izgleda tip-top – od biciklističkih staza, zadovoljnih biciklista, autobusa gradskog prevoza koji se kreću „žutom trakom“…

foto: Grad Banja Luka

U stvarnosti je, međutim, daleko od „magije“, kako je uspostavljanje jednosmjernog saobraćaja u centru Banjaluke nazvao Stanivuković.

Vozači voze u pogrešnom smjeru, automobili voze u traci za javni prevoz i na biciklističkim stazama, prestrojavaju se uz kršenje saobraćajnih propisa … Saobraćajna policija ima pune ruke posla da reguliše saobraćaj, što je paradoks, jer je uspostavljanje jednosmjernog režima saobraćaja imalo za cilj da smanji nesnosne gužve u centru grada. Optimistični Stanivuković tvrdi da će se sve normalizovati za dvadesetak dana.

foto: X

Evidentno je, međutim, da posao nije dovršen do kraja, pa u Vidovdanskoj ulici nema oznaka na stajalištima za autobuse, a oznake za biciklističke staze, od Malte do Narodnog pozorišta, već su se u velikoj mjeri obrisale. Razlog banalan – boja se skida, jer prije njenog stavljanja nije opran asfalt!

Za skoro pola miliona maraka (bez uračunatog PDV-a), koliko je koštao „novi koncept saobraćaja“ u centru Banjaluke, mogli su barem oprati asfalt prije nego što su na njega nanijeli boju za biciklističke staze.

Gradska uprava vršila izmjene dokumenata

Grad Banjaluka je 2. oktobra sa grupom ponuđača, koju čine dvije firme „EURO ZNAK“ i „TELEGROUP“, zaključio ugovor za nabavku opisanu kao „implementacija mjera u cilju uvođenja jednosmjernog režima saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni“. Glavni predmet ovog ugovora su „građevinski radovi niskogradnje osim mostova, tunela, okana i podzemnih željeznica“, a vrijednost zaključenog posla je 487.517,81 KM, bez uračunatog PDV-a.

Indikativno je da je Gradska uprava vršila izmjene i dopune planskih dokumenata da bi u njih uvrstila ovu nabavku. Riječju, radovi na uvođenju jednosmjernog režima saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni nisu bili u prvoj verziji Plana javnih nabavki Grada Banjaluka, već su naknadno uvršteni kroz izmjene i dopune planskih dokumenata. Nije nezakonito, ali jeste sumnjivo to što se ovakva vrsta nabavke naknadno ubacila u plan. Posebno zato što je dostavljena samo jedna ponuda i to ona grupe ponuđača – „EURO ZNAK“ i „TELEGROUP“.

Dostavljanje samo jedne ponude, samo po sebi, otvara sumnju na dvije mogućnosti. Prva, da se u tenderskoj dokumentaciji nalaze neke diskriminatorske odredbe. Druga, da je unaprijed dogovoreno da će biti samo jedan ponuđač, te ko će biti taj ponuđač. Po ustaljenoj šemi, kriterij za dodjelu ugovora i odabir „najboljeg ponuđača“ je „najniža cijena“. U ovom slučaju vrijednost ugovora je bila 500.000 KM, a jedan ponuđač, kojeg su činile dvije firme, „EURO ZNAK“ i „TELEGROUP“, dali su ponudu od 487.517,81 KM. Taman koliko treba da se sve kockice poslože.

Stanivukovićeva „magija“, kako je, dan prije zvaničnog otvaranja rekonstruisanih saobraćajnica, pretenciozno najavio uspostavljanje jednosmjernog režima saobraćaja u centru Banjaluke, nestala je preko noći. Zamijenili su je saobraćajni haos, sluđeni vozači, izmijenjena mjesta za polazak autobusa gradskog i prigradskog prevoza, biciklisti, čije se staze prekidaju kada stignu do autobuskog stajališta…

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss