OVO JE PROPAST, TVRDI OPOZICIJA Za jedan dan Grad Trebinje se zadužio 10 miliona

11.11.2023.

Dok smo o prvom zaduženju od pet miliona maraka, koje je za projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga, već pisali, odluka o drugom kreditnom zaduženju za novih pet miliona KM, je dodata tek  na  zasjedanju, zbog čega je i bila skupštinska pauza od dva sata

– Oovo je propast, bićemo kao Bileća – moglo se čuti iz opozicionih klupa.

Ovo je crni dan za grad Trebinje – primijetio je odbornik Liste za pravdu i red Slobodan Deretić i pozvao gradonačelnika da bude iskren i kaže da novi kredit diže kako bi mu poslužio za lokalne izbore.

Kritična faza zaduživanja

S njim se usaglasio i odbornik Saša Borjan.

Ovim kreditima idemo prema dužničkom ropstvu, sto je kontinuitet politike koju SNSD ima i na republičkom nivou. Moj kompletan utisak je da Grad ulazi u jednu kritičnu fazu zaduživanja i da će ovo biti značajno opterećenje za budžet i kvalitet života građana Trebinja u godinama koje nam dolaze – rekao je Borjan tokom diskusije u Skupštini Grada Trebinja.

Odbornica Liste za pravdu i red Dajana Milišić je istakla da su oni protiv novih kreditnih zaduženja.
Već su počeli spinovi da ko bude protiv dizanja kredita da je protiv oborinskih fekalnih voda. Mi nismo protiv toga, to se davno trebalo riješiti, mi smo samo protiv zaduženja – istakla je Milišić i upitala zašto je zaduženje sa referentnom kamatnom stopom i je li uopšte obrazložena narodu opasnost od referentne kamatne stope.

Dok smo o prvom zaduženju od pet miliona maraka, koje je za projekat modernizacije vodnih i sanitarnih usluga,već pisali, odluka o drugom kreditnom zaduženju za novih pet miliona KM, je dodata tek  na zasjedanju, zbog čega je i bila skupštinska pauza od dva sata.

Gdje će biti utrošeno novih pet miliona zaduženja?

Prema obrazloženju, u Odluci o dugoročnom kreditnom zaduženju milioni kredita, koja je pred odbornike došla danas, će biti utrošeni za izgradnju i adaptaciju putne infrastrukture 1,5 miliona, uređenje i popločavanje Starog Grada 1,1 milion, izgradnju komunalne infrastrukture 800.000 maraka, za učešće u izgradnji infrastrukture za novu bolnicu 600.000 maraka, za završetak radova na objektu za izbjeglice i raseljena lica 500.000 i za učešće u izgradnji duhovnog centra Mrkonjići biće uloženo 400.000 maraka.

Kako je prethodno navedeno radi se o finansiranju kapitalnih investicija Grada Trebinja.

Kamatna stopa za kredit nije fiksna, a kako je navedeno u Odluci ide do 5.5%, dok je rok vraćanja kredita 10 godina bez uračunatog grejs perioda, koji je od 12 mjeseci.

Ovo nije kredit gradoačelnika, on je bio prijedlog koji su i odbornici podržali, zaključio je gradonačelnik Ćurić i obećao da će “nastaviti putem razvoja”.

Skupština Grada Trebinja prethodno je usvojila i Nacrt budžeta grada Trebinja za 2024. godinu, kojim su planirana ukupna budžetska sredstva u iznosu od 42.191.655 KM.

(Direkt – info)

Idi naVrh

Don't Miss