RAD I UVJETI RADA Najavljen program 18. Pravo Ljudski Film Festivala

09.10.2023.

Ovogodišnje 18. izdanje kroz jednu od četiri programske sekcije stavlja u posebnom fokusu rad brige i njege, te društvenu reprodukciju kroz neplaćeni ženski kućanski i reproduktivni rad

U srijedu, 11. oktobra, bit će otvoreno 18. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala (PLJFF18) čiji će program kroz šest festivalskih dana biti posvećen kreativnom dokumentarnom i eksperimentalnom filmu.

PLJFF18 nastavlja da istražuje moguće i nemoguće forme, prakse i dijeljene prostore filma i audio-vizuelne umjetnosti, te produbljuje kontinuirani fokus na kinematografiju koja propituje antropocentrične narative, rad i uvjete u radu u današnje vrijeme.

21 film

Ovogodišnje 18. izdanje kroz jednu od četiri programske sekcije stavlja u posebnom fokusu rad brige i njege, te društvenu reprodukciju kroz neplaćeni ženski kućanski i reproduktivni rad.

O programu 18. PLJFF govorile su selektorica programa Kumjana Novakova i selektorica programske sekcije Njega i briga kao politički prostor, antropologinja Nejra Nuna Čengić.

Ovogodišnji festivalski program je rezultat dugog promišljanja i rada Pravo Ljudski tima, a s ciljem da se odgovori na promjene koje su rezultat različitih dinamika, kao što je to bila pandemija, ali i prezasićenost ne nužnim sadržajima kojima smo svi konstantno izloženi. U duhu koncepta odrasta (degrowth), odnosno prekida sa imperativom rasta, Pravo Ljudski već nekoliko izdanja zaredom kvantitativno smanjuje svoj program, a kako bi dostigli cilj da na programu imamo samo sadržaj za koji smatramo da je apsolutno nužan. U Kinu Meeting Point predstavićemo jedan izuzetno koherentan filmski program sačinjen od 21 filma u 4 programske sekcije kojih prate jedno javno predavanje i jedna javna rasprava, pored redovnih razgovora sa autorima i autoricama nakon filmskih projekcija – navodi selektorica programa Novakova.

Četiri ovogodišnje programske sekcije: Historija, inače: Kritičke kartografije, Lektira, U ime zdravlja… i Njega i briga kao politički prostor, povezane su kroz društvenu i političku uglavnom žensku nevidljivost na raskrižju između rada i politike.

Program insistira i kruži oko problematike nevidljivosti ženskog i/ili „tuđeg“ rada – od nevidljivog i neplaćenog ženskog kućanskog rada i ženskog rada društvene reprodukcije, do brisanja umjetnica iz “kanona” umjetnosti i kinematografije.

Istraživati, zamišljati, doprinositi

Selektorica programske sekcije Njega i briga kao politički prostor, Nejra Nuna Čengić, u odnosu na program u fokusu, naglašava:

Iako je jedan od ciljeva pokazati značaj i neplaćenog i plaćenog rada brige i njege za društvenu reprodukciju, nije nam želja doprinijeti jednom postojećem moralističkom patrijarhalnom diskursu o brizi i njezi, gdje se one kao predstavljeni prirodni ženski kvaliteti i veličaju i obezvrjeđuju. Projekcijom 5 filmova, kroz 3 diskusiju sa autorima i autoricama filmova, te dva javna razgovora, cilj nam je naime, zajednički istraživati, zamišljati i doprinositi kreiranju boljih infrastruktura brige i njege, a time i boljih društava.

Radujemo se zajedničkom gledanju filmova, razgovorima i propitivanju ovih tema tokom Festivala, od 11. do 16. oktobra u kinu Meeting point, poručili su organizatori.

Ulaz na sav program je besplatan, a više o sadržaju i terminima projekcija možete pronaći ovdje.

Idi naVrh

Don't Miss