TAJNE INFORMACIJE Šta je po struci novi direktor “Sarajevogasa”?

25.09.2023.

Ima li novi direktor “Sarajevogasa” iskustvo za vođenje ove kompanije, šta je po stručnoj spremi – to su, za predsjednika Nadzornog odbora Afana Kalamujića  podaci zaštićeni Zakonom. Ombudsmeni i TI tvrde drugačije

Piše: Rubina ČENGIĆ

Nadzorni odbor JP Sarajevogas je krajem jula ove godine, nakon ostavke ranijeg direktora, imenovao   novog direktora i to je Hase Tirić (brigadir Armije Republike Bosne i Hercegovine i zlatni ljiljan).

On, prema pisanju medija, dolazi iz kvote ministara koje kandidira grupa nezavisnih poslanika i Pokreta Za nove generacije koju čine Admela Hodžić (nekadašnja zastupnica Stranke za BiH), Redžo Lemezan (bivši član Naše stranke) i Damir Marjanović (ZNG).

Direktor bez iskustva

Aktuelni ministar komunalne privrede u Vladi KS u čijim ingerencijama je ovo javno preduzeće Almir Bečarević  je od NO JP Sarajevogas zatražio informaciju o stručnoj spremi i  ranijem radnom iskustvu novog direktora. Na svoj je zahtjev dobio odgovor da su to podaci koji podliježu zaštiti u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

Za Bečarevića je u novom imenovanju sporno to što direktor Sarajevogasa mora poznavati gasno tržište, a Tirić prema dostupnim podacima nema nikakvo radno iskustvo u ovom sektoru. Prethodno je bio direktor Terapijske zajednice Kampus čiji je osnovač KS.

Ombudsmeni: Nije tako

No, je li tako ne znamo, jer predsjednik Nadzornog odbora Javnog preduzeća Sarajevo gas Afan Kalamujić smatra da su lični podaci o direktoru tog preduzeća, poput stručne spreme i prethodnog radnog iskustva, zaštićeni Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

U Instituciji ombudsmena za ljudska prava ističu da tvrdnje o zaštiti podataka direktora nisu istinite.

Podaci o direktorima javnih preduzeća si javni. Oni apliciraju na javne funkcije i prihvatajući te poslove, odnosno javne funkcije koje su plaćene javnim novcem za rad u javnom interesu znači da građani imaju pravo da znaju koga finansiraju. Fokus je na javnom interesu i ti podaci bi trebali biti dostupni u okviru proaktivnog djelovanja, da ih javna preduzeća sama čine javnim i lako dostupnim, a ne da ih građani ili bilo ko drugi treba tražiti – pojašnjavaju u Instituciji ombudsmena  za ljudska prava u BiH.

TI: Podaci moraju biti javni

I iz Transparency International u BiH upozoravaju da podaci o direktorima javnih preduzeća moraju biti javni.

Možda broj računa i visina prihoda po nekom drugom osnovu koji nisu iz javnih sredstava kao i odbici za alimentacjiu ili kredit mogu biti tajni, ali stručna sprema ili prethodno radno iskustvo nikako, kaže Damjan Ožegović iz TI BiH.

Iz Sarajevogasa do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili da li Kalamujić zaista  smatra da su ti podaci tajni, upravo kako je napisao u svom odgovoru.

Šta kaže Zakon?

Uostalom Zakonu o slobodi pristupa informacijama je jasan.

Navodi kako je cilj

a) ustanoviti da informacije pod kontrolom javnog organa predstavljaju javno dobro od vrijednosti i da javni pristup ovim informacijama promovira veću transparentnost i odgovornost tih javnih organa, te da su ove informacije neophodne za demokratski proces

b) ustanoviti da svako fizičko ili pravno lice ima pravo pristupa ovim informacijama u najvećoj mogućoj mjeri u skladu sa javnim interesom, te da javni organi imaju odgovarajuću obavezu da objave informacije; i

c) omogućiti svakom fizičkom licu da zatraži izmjenu, i daje komentar na svoje lične informacije pod kontrolom javnog organa.

A izuzetak od Zakona je jasno definisan:

Nadležni javni organ može utvrditi izuzetak, u slučajevima kada se otkrivanjem informacije osnovano može očekivati izazivanje značajne štete po legitimne ciljeve sljedećih kategorija u Bosni i Hercegovini: a) vanjska politika, interesi odbrane i sigurnosti, kao i zaštita javne sigurnosti;

b) interesi monetarne politike; c) sprečavanje kriminala i svako otkrivanje kriminala;

d) zaštita procesa donošenja odluke od strane javnog organa u davanju mišljenja, savjeta ili preporuka od strane javnog organa, zaposlene osobe u javnom organu, ili svake osobe koja vrši aktivnosti za ili u ime javnog organa, a ne obuhvata činjenične, statističke, naučne ili tehničke informacije.

Kalamujić očito nije čitao Zakon. Ili je po srijedi čista politika?!

 

 

Idi naVrh

Don't Miss