(Photo: PIXSELL)

SUSJEDI NE ODUSTAJU Je li bitka za Trgovsku goru izgubljena?

06.09.2023.

Prema strategiji o zbirnjavanju radioaktivnog otapada Hrvatske, lokacija Čerkezovac se spominje prvi put 1999. godine. 14 godina kasnije ona je odobrena. Ni 1999, ni 2014. godine niko iz BiH nije reagirao. Je li bitka za Trgovsku goru završena?

Republika Hrvatska, po svemu sudeći, neće odustati od izgradnje skladišta za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

Tokom 2025. godine planirana je njegova izgradnja, a s radom bi trebao početi 2026. godine. Bh. strana tvrdi da će iskoristiti sve pravne i diplomatske alate kako bi spriječila Hrvatsku u njenim namjerama.

Bosanskohercegovačke vlasti i dalje tvrde kako nije izgubljena bitka za Trgovsku goru. Kategorični su kako Hrvatska treba naći drugu lokaciju za skladištenje nuklearnog i radioaktivnog otpada, jer će u suprotnom biti ugroženi životi 250 hiljada građana u 13 općina u slivu Une, navodi BHRT.

“Nismo naivni”

Nismo naivni. Uslijedit će borba i moj poziv je svim nivoima vlasti kako bi Hrvatsku onemogućili u njihovim namjerama – poručuje Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske uskoro bi trebao prezentirati sadržaj Studije utjecaja na okoliš. Studija bi trebala propisati mjere zaštite okoliša kojima se sprječavaju negativni utjecaji prilikom rada skladišta radioaktivnoga otpada na lokaciji Čerkezovac.

Mi smo prije dva, tri mjeseca poslali smo odgovor sa primjedbama bh. strane na sadržinu studije utjecaja na okoliš i sada se čeka njihov odgovor, šta će uraditi sa tim primjedbama. To je njihov zvanični potez, mi smo odgovorili na propisan način, i sada su oni na potezu – tvrdi Nemanja Galić, član pravnog tim BiH.

Smanjiti tenzije

Nuklearni fizičar iz Hrvatske Tonči Tadić ima jednostavan prijedlog. Za početak.

Ja bih naprije zamolio sve u BiH da smanje tenzije. Taj projekt je prošao sve moguće recenzije prije nego što je odobren – poručuje Tadić.

Prema strategiji o zbirnjavanju radioaktivnog otapada Hrvatske, lokacija Čerkezovac se spominje prvi put 1999. godine. 14 godina kasnije ona je odobrena. Ni 1999, ni 2014. godine niko iz BiH nije reagirao. Je li bitka za Trgovsku goru završena?

Institucije BiH nisu pravovremeno reagirale kada se donosila odluka o lokaciji. Sada imamo posljedice jer se implementira strateški plan Republike Hrvatske – smatra kaže Jasmin Emrić, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH.

A šta s nuklearnim otpadom?

A šta je sa radioaktivnim otpadom u BiH, gdje će se on skladištiti?

Nadležni kažu kako se radi o takozvanim potrošenim izvorima, koji još nisu proglašeni radioaktivnim. Riječ je o potrošnem izvorima nastalim u industriji, medicini i nauci. Za njihovo skladištenje se pripremaju lokacije.

Imamo u ovom momentu na dvije lokacije, većina izvora koja smo okupili. Plan je da dobijemo dva kontejnera na dvije lokacije i da počnemo sa njihovim kondicioniranjem, smanjit ćemo volumen koji nam zauzimaju radioaktivni izvori – kaže Emir Dizdarević iz Agencije za nuklearnu i radioaktivnu sigurnost BiH.

Republika Hrvatska planira u izgradnju skladišta na Trgovskoj gori uložiti 220 miliona eura, a prvi spremnici s otpadom iz Nukelarne elektrane Krško očekuju se tokom 2027. godine.

Idi naVrh

Don't Miss