RAVNOPRAVNOST NA DJELU Od 1037 ulica u Sarajevu tek 17 nosi ime po zaslužnim ženama

27.08.2023.

Podizanje svijesti o neophodnosti nazivanja ulica po zaslužnim ženama BiH mladi su u prethodnom period radili i oslikavanjem mape centra Sarajeva

Piše: S.T.

Nejedankost spolova u Bosni i Hercegovini odavno je očita i ogleda se u svim sferama društva. No, malo se govori o nejednakom zastupanju žena i muškaraca kada je u pitanju davanje naziva ulicama.

Grupa mladih volontera je, vođena očitim disbalansom u broju ulica koje nose ime po muškarcima i ženama, pokrenula projekat “Njena ulica”.

Brojevi govore

Prvi dio projekta odnosio se na istraživanje broja ulica koje nose nazive po zaslužnim ženama. Rezultati projekta su poražavajući.

Na samom početku našeg istraživanja uvidjeli smo stanje, da od ukupno 1.037 ulica grada Sarajeva, samo 17 ulica nosi ime žene –  kaže Layla Jusko, članica projekta “Njena ulica”.

Volonteri su anketirajući stanovnike/ce Sarajeva postavljali samo jedno pitanje -„ Da li možete da nam kažete ime jedne ulice u Sarajevu koja nosi ime žene?“.

Rezultati ankete, primarno su ukazali na to da je nekolicina građana uopšte svjesna ove problematike, te su nam samo rijetki znali reći ime ulice koja nosi ime po ženi – dodaje Jusko.

Podizanje svijesti o neophodnosti nazivanja ulica po zaslužnim ženama BiH mladi su u prethodnom period radili i oslikavanjem mape centra Sarajeva, koja je prikazana na izložbi u galeriji Brodac.

Na izložbi smo predstavili uspješne žene te njihova postignuća i doprinos BiH. Posjetiocima smo dali priliku da pri završetku izložbe samoinicijativno napišu imena žena za koje misle da zaslužuju da budu na mapi grada Sarajeva. Izložba je bila veoma uspješna, te nije samo privukla pažnju na društvenim medijima, već značajan broj posjetilaca, koji svjedoči preovladavajućem osjećaju nezadovoljstva u vezi sa trenutnim stanjem naziva ulica – dodala je Jusko.

Poruke podrške

Grupa mladih je ovaj problem predstavila i na društvenoj mreži Instagram, gdje su redovno objavljivali biografije i uspjehe utjecajnih žena historije BiH.

Kampanja je prikupila znatan doseg i angažman građana, od kojih smo dobili jako mnogo poruka podrške, te su nam se čak javljale žene iz drugih gradova u BiH, ukazujući nam na to da je nezadovoljstvo sa ovakvim stanjem sveprisutno širom naše države – kaže Jusko.

Nakon niza aktivnosti članovi projekta se nadaju i konkretnim akcijama vlasti kako bi uspješne žene iz bh. prošlosti, a kojih itekako imamo, u većem broju počele dobijati svoje ulice.

Projekat je finansirala organizacija “Humanity in action”.

Po kojim biste vi ženema iz BiH dali ime ulicima u Sarajevu i drugim gradovima?

Idi naVrh

Don't Miss