Republika Srpska „spašava“ međunarodni ugled sa 30 hiljada KM!?

07.08.2023.

Vlada Republike Srpske na prijedlog ministra privrede i preduzetništva Vojina Mitrovića odobrila je isplatu 30.000 KM iz budžeta Srpske potpuno nepoznatom Centru za evropske integracije RS (CEI) iz Laktaša

Piše: D. MOMIĆ

Famozni CEI na čijem čelu je član nadzornog odbora agencije Srna Goran Đurić koji je širu popularnost stekao prije nekoliko godina kada su mediji objelodanili da je srednju školu završio u 32. godini života u Centru za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, za 30.000 KM planira promociju Republike Srpske i njenih potencijala širom Evropske unije, ali i Sjeverne Amerike i daleke Australije.

„Davanje budžetskih sredstava za tako nešto bukvalno predstavlja bacanje para i nije uopšte jasno na osnovu čega i zašto je ministar Vojin Mitrović predložio Vladi Srpske da podrži taj projekat“, kaže naš sagovornik upućen u cijeli „projekat“ famoznog udruženja iz Laktaša.

On ističe da pored miliona maraka koji se daju lobističkim kućama i Predstavništvu RS u Vašingtonu, davanje 30.000 KM potpuno nepoznatom i neafirmisanom udruženju iz Laktaša sa očekivanjem da će da privuče strane investitore predstavlja najblaže rečeno naivan potez.

Centar za evropske integracije RS polovinom marta ove godine uputio je Vladi RS zahtjev za podršku projektu pod nazivom „Otvorena Srpska“ koji, kako se navodi, za cilj ima promociju mogućnosti za ulaganja u Republici Srpskoj.

“Razvoj domaće privrede kroz otvaranje novih radnih mjesta, transfer tehnologija i znanja, kao i unapređenje poslovnog upravljanjastrateški su benefiti projekta“, navodi se u zahtjevu CEI.

U okviru projekta „Otvorena Srpska“, navodi se dalje, planirano je povezivanje sa potencijalnim partnerima u inostranstvu, organizacija poslovnih susreta između predstavnika domaćih i stranih kompanija u zemlji i inostranstvu i posredovanje prilikom pojedinačnih posjeta stranih kupaca domaćim kompanijama.

„Pored toga, planirano je i organizovanje studijskih putovanja u zemlji i inostranstvu, posjeta sajmovima, kao i organizacija seminara i obuka u Republici Srpskoj i inostranstvu za predstavnike domaćih kompanija, lokalnih uprava i organizacija koje okupljaju privrednike“, navodi se u zahtjevu CEI.

Takođe, ističe se dalje, planirana je medijska promocija projekta „Otvorena Srpska“, kao i potencijala Republike Srpske posredstvom medija u Evropskoj uniji, SAD, Kanadi i Australiji.

Prije nego što je Vlada Srpske na prijedlog ministra privrede i preduzetništva Vojina Mitrovića prošle srijede usvojila zaključak kojim se famoznom Centru za evropske integracije RS odobrava 30.000 KM, pismo podrške projektu ovog udruženja Vladi RS upućen je iz opštine Kotor Varoš.

CEI promoviše i Puteve RS

Istoga dana kada je Vlada RS usvojila zaključak kojim se Centru za evropske integracije odobrava 30.000 KM, ovo udruženje dobilo je od Puteva RS 5.850 KM za usluge promovisanja ovog javnog preduzeća.

Interesantno je da se na zahtjevu za podršku projektu „Otvorena Srpska“ upućenom Vladi RS kao adresa CEI navodi Ulica Mihajla Pupina u Laktašima, dok se u APIF-u kao adresa na kojoj je sjedište udruženja navodi Ruska bb.

To pismo u čijem posjedu je CAPITAL potpisao je Nemanja Panić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Kotor Varoš i funkcioner DEMOS-a kojim vedri i oblači Goran Đurić.

U pismu se doslovno navodi sve isto što i u zahtjevu CEI-a i ističe da je planirano da u projekat „Otvorena Srpska“ bude uvrštena i opština Kotor Varoš i još 15 lokalnih zajednica u Srpskoj. U pismu se precizira da je „u periodu od 1. juna ove do 1. juna 2024. godine planirana medijska promocija projekta posredstvom medija u Evropskoj uniji, SAD, Kanadi, Australiji“.

Prema zvaničnim podacima iz APIF-a, Centar za evropske integracije RS nema nijednog zaposlenog i u posljednjih pet godina ostvario je ukupni prihod od oko 80.000 KM zbog čega se s pravom postavlja pitanje odakle jednom takvom udruženju kapacitet da bilo gdje promoviše Republiku Srpsku, a kamoli po SAD, Kanadi i Australiji.

(Capital)

Idi naVrh

Don't Miss