Šest medicinara u Sarajevu uhvaćeno s lažnim diplomama, sve povezane s jednom školom

05.08.2023.

Škola u Tuzli spominjana je u više slučajeva kao ustanova odakle su stizale lažne diplome, jednako kao i istoimena škola u Sarajevu

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Tužilaštvu Kantona Sarajevo prošlog mjeseca podneseno je više izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, a koja se odnose na krivotvorenje isprava u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Kako saznaje Fokus, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS utvrdio je da čak šest zaposlenika Doma zdravlja KS imaju lažne diplome, te je zadokumentovao ove predmete i uputio ih Tužilaštvu Kantona Sarajevo na daljnje procesuiranje.

Osim što je zabrinjavajuće da medicinski radnici s lažnim diplomama obavljaju ovaj posao koji bi trebao biti častan te da su, praktično, podvalom došli na pozicije na kojima su u neposrednom kontaktu s pacijentima, kako smo dodatno uspjeli saznati, svih šest zaposlenika DZKS pribavili su navedene diplome iz jedne te iste škole.

saobracajna skola tuzla
FOTO: Tuzlanski.ba  Mješovita srednja saobraćajna škola u Tuzli

Lažne diplome u Brčko Distriktu

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je za Fokus da su zaprimljene navedene prijave te da se po njima postupa. Kao što je to bio slučaj i s ranijim prijavama Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS po ovom, ali i drugim pitanjima.

Navedena srednja škola u Tuzli, prema istraživanju koje smo proveli, u više navrata je obuhvaćena u izvještajima o počinjenim krivičnim prijavama, zatim u optužnicama kao i presudama kao ustanova čije su lažne diplome pribavljali pojedinci i jedna je od nekoliko obrazovnih ustanova za koje se uvijek iznova vežu određeni slučajevi krivotvorenja diploma.

Pojavljuju se u niz drugih istraga

Međutim, Mješovita srednja saobraćajna škola u Tuzli spominjana je i u istragama drugih institucija u kontekstu lažnih diploma, jednako kao i Mješovita srednja saobraćajna škola u Sarajevu.

Dvije godine ranije procesuiran je čak 21 zaposlenik u Vladi Brčko Distrikta za koje je utvrđeno da su imali falsificirane diplome. Neke od navedenih osoba su imale i falsificirane diplome Mješovite srednje saobraćajne škole u Tuzli.

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je 11. aprila ove godine podiglo optužnicu protiv H. B. (1979) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – krivotvorenje isprave.

On se tereti da je 14. aprila 2021. godine u Mostaru, prilikom prijave na Javni poziv za prijem namještenika na radno mjesto – viši referent VKV automehaničar u Odjelu prometne tehnike naoružanja i tehničke zaštite MUP-a HNK Mostar, predao ovjerenu kopiju lažne diplome izdate od Mješovite srednje saobraćajne škole u Sarajevu i na to radno mjesto je i izabran. Nakon provjere, utvrđeno je da mu ta škola nije izdala navedenu diplomu.

Slučaj „Sakib Pleh“

Prema podacima Ureda za borbu protiv korupcije KS koje datiraju iz marta ove godine, čak 47 diploma za koje je utvrđeno da nisu vjerodostojne, pojedinci koji su ih krivotvorili naveli su da potječu iz Srednje saobraćajne škole u Sarajevu.

U toku provođenja navedene aktivnosti Ured je do dana sačinjavanja analize objavljene u martu ove godine, za ukupno 95 osoba, uputio krivične prijave Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, i to zbog postojanja osnova sumnje da su ove osobe počinile krivično djelo „krivotvorenje isprave“ na način što su prilikom prijema u radni odnos predale (upotrijebile) diplome za koje je naknadnim provjerama utvrđeno da nisu vjerodostojne.

Podaci Ureda za borbu protiv korupcije o otkrivenim lažnim diplomama
FOTO: Fokus.ba Podaci Ureda za borbu protiv korupcije o otkrivenim lažnim diplomama

Najviše krivotvorenih diploma, kada je riječ o KS-u, utvrđeno je u KJKP „Rad“ (23), GRAS-u (14), Vodovodu (9), Sarajevo-šumama (8).

Prema podacima iz prošle godine, Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je 12 optužnica na osnovu 79 krivičnih prijava koje je zbog nevjerodostojnih diploma podnio Ured za borbu protiv korupcije KS.

Jedan od slučajeva o kojem je Fokus pisao, a koji je čak završio i presudom, odnosi se na Sakiba Pleha višegodišnjeg direktora Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH. Općinski sud u Sarajevu lani je donio nepravosnažnu presudu protiv njega zbog krivičnog djela krivotvorenje isprave te ga je osudio na godinu i po zatvora.

Fokus je lani otkrio i da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo istragu protiv Safeta Baltića, bivšeg direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) „Park“, zbog krivotvorenja diplome.

Njega se teretilo da je prilikom prijema u radni odnos u JU „Fond Memorijala KS“ upotrijebio diplomu o završenom studiju za sticanje visoke spreme Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – zanimanje ekonomist, navodno izdatu 20. januara 1988. godine, za koju je naknadnim provjerama utvrđeno da nije vjerodostojna. Saznajemo da se protiv njega trenutno vodi krivični postupak u Općinskom sudu Sarajevo.

Ožegović: Oni su dobro uvezani

Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH kaže za Fokus da je ovaj problem podjednako zastupljen i u privatnim i u javnim školskim ustanovama, a korupcija u obrazovanju, prema iskustvima tužilaštava u prethodnih nekoliko godina, potpada pod organizirani kriminal.

– Dakle, broj lica koja su uključena nije mali i oni su dobro uvezani, a cilj je sticanje materijalne dobiti. Pozitivan iskorak je načinjen u Unsko-sanskom kantonu gdje je Vlada prihvatila inicijativu Radnog tijela za borbu protiv korupcije koja je podrazumijevala  provjere diploma zaposlenih u organima uprave i svim institucijama kojima je osnivač USK i koje se finansiraju iz budžeta ovog kantona, te je usvojeno Uputstvo za provjeru diploma u institucijama Unsko-sanskog kantona. Ovim uputstvom uređuju se metodologija provjere vjerodostojnosti diploma, obuhvat, ciljevi i smjernice provjere, te faze provođenja revizije, a predviđeno je da se provjere diplome svih zaposlenih u institucijama – kaže Ožegović.

Naglašava kako treba imati u vidu da je sektor obrazovanja veoma podložan koruptivnim rizicima. Pogotovo u oblasti zapošljavanja i da su gotovo sve školske ustanove postale samo partijski plijen. Iz toga ishode sve ostale nepravilnosti, uključujući i trgovinu diplomama. Zbog toga je vrlo važno ojačati pravnu podršku potencijalnim zviždačima i ohrabriti ih da progovore.

medicinari lazne diplome grafika
Idi naVrh

Don't Miss