TELEVISA PRESENTA Zet Dragana Čovića i suprug međugorske vidjelice prodavali MHE Volujak Elektroprivredi

10.06.2023.

I kad pomislite da je ova priča zapravo televisa presenta, dodatnu dimenziju zanimljivosti daje činjenica da je uz Krezića vlasnik MHE Volujak suprug međugorske vidjelice Mirjane Soldo Marko Soldo, a da je u upravljačkoj strukturi kćerka im Veronika

Piše: Istraživački tim Hercegovina.info

Zet Dragana Čovića, Mario Krezić suvlasnik je projekta male hidroelektrane Volujak u općini Prozor/Rama, koji je pokušao rodbinskim vezama prodati Elektroprivredi HZ HB (u kojoj radi) za čak pet milijuna maraka.

Žitelji Prozor-Rame godinama su se suprotstavljali tom projektu, ne znajući da je u vlasničkoj i osnivačkoj strukturi zet Dragana Čovića Mario, te njegov otac Pavo Krezić. 

Bivši direktor Elektroprivrede Marinko Gilja navodno nije pristao kupiti projekt, te je i to bio razlog smjene koju je svojevoljno potpisao. On o razlozima odlaska iz EP od prvog dana šuti, no u arhivi Elektroprivrede, tvrdi naš izvor, postoje pisani dokazi o ovoj nezavršenoj kupoprodaji, a da je bila namjera ili nalog predsjednika HDZ BiH, ili u najmanjoj ruci ponuda tvrtke MM Energi prema Elektroprivredi, govori činjenica da je Elektroprivreda tražila da vještaci odrede vrijednost projekta, kao i pravna mišljenja o kupnji.

Vještaci su, tvrdi izvor iz EP, dali mišljenje Elektroprivredi da bi vrijednost objekta, MHE sa svim popratnim dijelovima (stanje izgrađenosti) koštala 16 milijuna maraka, dok je vrijednost samog projekta s popratnim dozvolama procijenjena na 3,7 milijuna.

Budući da je od vještačenja prošlo dosta vremena, a kupoprodaja nije završena iz vještačkih krugova saznajemo da je izvjesno da će se ono ponavljati, što opet govori da je i dalje tendencija da se MHE Volujak proda Elektroprivredi HZ HB, o čemu je negativno mišljenje dalo i nekoliko odvjetnika.

Suprug vidjelice i zet Dragana Čovića

Dragan Čović je na mjesto v.d. direktora Elektroprivrede, a što smo i najavili, a potom i objavili instalirao zetova kuma Dragu Bagu. Očekuje se da će upravo Bago dovršiti kupoprodaju za svoga kuma.

Inače, tvrtka koja je vlasnik projekta male hidroelektrane u osnivačkoj strukturi ima Čovićeva ‘prijatelja’, zapravo zetovog oca – Pavu. I kad pomislite da je ova priča zapravo televisa presenta, dodatnu dimenziju zanimljivosti daje činjenica da je uz Krezića vlasnik MHE Volujak suprug međugorske vidjelice Mirjane Soldo Marko Soldo, a da je u upravljačkoj strukturi kćerka im Veronika.

Osim Energija, kao investitor MHE Volujak pojavljuje se M I P d.o.o iz Uskoplja vlasnika Ilije Šandre. Iz Elektroprivrede HZ HB ne odgovaraju na upite jesu li razmatrali kupnju Volujaka, je li suvlasnik Energija njihov zaposlenik, a Čovićev zet Krezić. U Prozor Rami nisu znali da iza ovog projekta stoji Čovićeva rodbina, a izvjesno je da bi otpor sada mogao biti i veći.Eko udruga Volujak – Dobro polje iz Prozor Rame vodila je postupak poništenja ranije okolišne dozvole. Investitori su u međuvremenu ponovno prekrenuli postupak za pribavljanje nove okolišne dozvole.  

Općina Prozor-Rama (kao koncesor) je donijela odluku o dodjeli koncesije za korištenje vodotoka rijeke Volujak, putem samoinicijative ponude, za izgradnju MHE “VOLUJAK”, snage manje od 5 MW za proizvodnju električne energije, broj: 06-33-1527/07. od 10.07.2007. godine, gospodarskom društvu “BOŠNJAK PROMET” d.o.o. Prozor-Rama, Jaklići 110, zastupana po direktoru Šimunu (Ante) Bošnjak, kao koncesionaru,  i sa istim zaključila ugovor o koncesiji, broj. 06-33-2522/07. od 18.09.2007. Općina Prozor-Rama (koncesor) dana 29.06.2010. godine donosi odluku, broj: 01/1-33-2143/10. o jednostranom raskidu ugovora zbog neizvršenja ugovornih obveza. Koncesor je zbog raskida ugovora tužio koncesionara, ali nakon par godina presuđeno je u korist Općine, kažu iz Općine.

Nova koncesija sadašnjem koncesionaru dodijeljena je putem provedenog javnog natječaja broj:01/1-33-1270/12 od 20. 04. 2012. za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju minihidroelektrane na vodotoku rijeke Volujak. Koncesija je tada dodijeljena najpovoljnijem ponuđaču, tvrtki MM ENERGI d.o.o. Prozor – Rama.

Federalno Ministarstvo okoliša i turizma u ožujku ove godine dostavilo je jedinici lokalne samouprave studiju utjecaja MHE Volujak na okoliš, koja je identična studiji koju su slali 2019. godine. Već 2019. godine Općina Prozor-Rama se očitovala te iznijela primjedbe i sugestije naglašavajući potrebu da se studijom obuhvate I problematika postojećih ribljih vrsta i općenito postojeće flore i faune na lokalitetu na kojemu je predviđena gradnja minihidroelektrane. Također su ukazivali na potrebu definiranja zaštite arheoloških nalaza koji se mogu pojaviti na navedenom lokalitetu. Ukazuju i na potrebu da se u proces izdvanja okolišne dozvole uključe obje Elektroprivrede, budući da se voda iz vodotoka Volujak nakon kraćeg kretanja rijekom Ramom ulijeva u Jablaničko jezero. Posebno su naglasili potrebu da se u svim budućim procesima vezanim za okoliš uključi lokalno stanovništvo iz svih naselja koja gravitiraju vodotoku rijeke Volujak i kanjonu Volujak.

To pak znači da Uzdoljane i Donjevaščane, nakon što su dobili prvu bitku za spas Volujaka, očekuje nova i još jedna bitka. Naime, Mjesna zajednica Uzdol s podružnicama Donja Vast, Krančići, Ljubunci i Eko udruga Volijak-Dobro Polje kroz upravni spor oborila je okolišnu dozvolu za MHE Volujak. pokrenuli su upravni spor kod županijskog suda  u Sarajevu.  Ovaj sud je donio Presudu broj: 090 U 034964 19U od 06.11.2020. godine kojom je uvažena Tužba Mjesne zajednice Uzdol i Eko udruge Volijak-Dobro polje te se izdano rješenje poništava i predmet vraća tuženom Federalnom ministarstvu okoliša i turizma na ponovni postupak.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je 23. lipnja  2020. godine Deklaraciju o zaštiti rijeka i izglasao zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na cjelokupnom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Tim se zaključkom Vladi Federacije BiH daje rok od tri mjeseca da provede analizu i predloži izmjene u zakonodavstvu koje bi omogućile provođenje te zabrane u praksi.

Idi naVrh

Don't Miss