VLASENICA Pakleni plan o spalionici propao zbog sukoba Miće Kraljevića sa Rusima

09.06.2023.

Nakon što je ukinuo vatrogasce, načelnik Vlasenice smislio je graditi spalionicu u krugu nekadašnje fabrike, čiji je on, po svemu sudeći, direktor, odnosno suvlasnik s ruskim državljaninom čečenskog porijekla. No, nekadašnje partnerstvo pretvoreno je u skandal

Piše: Edin SKOKIĆ

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, kojega u polušali nazivaju „vlasnik grada“ uspio se posvađati i sa Rusima što je u Republici Srpskoj malo kome pošlo od ruke.

Kraljević, kome se pred Sudom BiH sudi za najmonstruoznije ratne zločine nad Bošnjacima, poznat je i Vlaseničanima, ali i šire po nezakonitim radnjama koje bez ikakvih problema provodi.

Upravo smo nedavno pisali kako je Kraljević ukinuo Vatrogasnu jedinicu jer su „odbili poslušnost“, odnosno pojedini vatrogasci nisu željeli da hodaju po mitinzima njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-a).

Tek nakon što je ugasio vatrogasnu jedinicu, Kraljević je došao na novu ideju. Otvaranje spalionice plastike u krugu nekadašnje fabrike „Finali“, a sada „Ecoplast“ čiji je on, sudeći po dostupnoj dokumentaciji, direktor, odnosno suvlasnik sa ruskim državljanom čečenskog porijekla Aslanbekom Rostakhanovim.

Građanski bunt

Prije nego što je „pukla tikva“ između Kraljevića i Rostakhanova prvi put u poslijeratnoj historiju Vlasenice dogodio se građanski bunt. Naime, peticiju protiv otvaranja spalionice potpisalo je više od 2.000 građana. No, u opštinskoj administraciji nije je htio protokolisati Branislav Petković koji se u Vlasenici smatra Kraljevićevimm poslušnikom.

Petković je tako počinio krivično djelo, ali nas nije spriječio u organizaciji protesta. Mi smo održali proteste uprkos etiketiranjima da imamo stranačku pripadnost, da smo u partnerstvu da udruženjima iz Federacije BiH i još mnogo toga – kazao nam je Siniša Purtić, član neformalne grupe ekoloških aktivista iz Vlasenica.

Kada su se u priču o zaštiti životne sredine ne samo Vlasenice nego i šireg regionalnog područja uključili aktivisti „Karton revolucije“ iz Tuzle to je bio signal za Kraljevića i vlasenički SNSD da ponovo zaigraju na kartu podgrijavanja nacionalnih strasti.

Vrlo brzo su izdali saopštenje u kojem grupa građana navodno traži da se smanji ton ezana sa gradske Hajrija džamije.

Nakon što je pokušaj podizanja nacionalnih tenzija propao, Kraljević je potpisnike peticije stranački etiketirao, a lokalni SNSD ih je kvalifikovao kao izdajnike.

Ipak, građanski bunt nije spriječen i građani Vlasenice su prvi put poslije rata digli glas, kako kažu, protiv Kraljevićeve diktature.

Protesti su organizovani 15. aprila, a građani su poručili kako ne žele spalionicu plastike pored svojih kuća jer su dimnjaci od stambenih zgrada udaljeni svega stotinjak metara.

Kraljević se nije obazirao na bunt građana, a za sve je optužio opozicione stranke i udruženja iz Federacije BiH koji su, kako je naveo, oskrnavili pripreme za veliki pravoslavni praznik Vaskrs 16. aprila.

Zahtjev ministarstvu

Ubrzo su iz firme „Ecoplast“ uputili zahtjev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za otvaranje spalionice plastike u Vlasenici.

Neformalna grupa ekoloških aktivista tvrdi kako je Kraljević dobio odbijenicu i da je to bio okidač za svađu s ruskom partnerima koja će uslijediti i koja će imati filmski scenarij.

Kraljević i njegovi saradnici su izračunali da je gubitak zbog neotvaranja spalionice plastike na vrijeme oko 1.5 milion KM.

Te navode smo pokušali provjeriti s Miroslavom Kraljevićem, ali on na upućene e-mailove nije odgovarao.

Nismo uspjeli provjeriti i da li je Kraljević podnio tužbu protiv Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za nadoknadu štete u pomenutom iznosu.

Uglavnom plastika bi se uvozila iz Poljske i spaljivala u „Ecoplastu“ Vlasenica i to oko 280 tona dnevno. Biznis je, očito, ranije razrađen, ali Kraljević nije računao na otpor građana i odbijenicu resornog ministarstva jer su sve njegove inicijative na republičkom nivou prolazile jer je član SNSD-a.

Sukob sa partnerom

Dok je pleo mrežu resornom ministarstvu i nije se obazirao na proteste građana Kraljević je došao u sukob sa ruskim partnerom.

Prema tvrdnjama ruske državljanke Natalije Stanisavljević, pravne zastupnice preduzeća „MS Milošević“, koja ima objekte unutar kompleksa „Ecoplast“, Miroslav Kraljević joj je upućivao prijetnje i tražio od nje da kod notara ovjeri svoju ostavku.

Natalija Stanisavljević dobila prijetnje

Ona je ustvrdila da joj je Kraljević rekao da će imati problema, da ima porodicu i da treba misliti na njih.

Ozrenka Jakšić, advokatica Natalije Stanisavljević, kaže kako je uputila pismo Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo u kojem je iznijela sve pojedinosti vezano za slučaj iz Vlasenice.

Kada su Natalija, Rostakhanov i drugi državljani Ruske federaciji krenuli iz Vlasenice oni su zaustavljeni na području Grada Zvornik ispod Hotela „Vidikovac“. Službenici policije su ih legitimisali, a potom priveli u Policijsku stanicu Zvornik. Urađeno je to, kako mi je rečeno, po nalogu tužioca iz Vlasenice. Bez obzira na sve okolnosti na takav način se ne može postupati, ne može se praviti barikada na putu i neko privoditi. Poslije su rekli da su oni svjedoci, ali u kom predmetu i protiv koga su svjedoci? Ako je Nataliji Stanisavljević na teret stavljeno da je uzela pečat firme čiji je zakonski zastupnik i dan danas, ključeve od prostorija i ključeve od dokumentacije firme, zašto joj se to stavlja na teret kada je ona dužna da se na taj način stara i o imovini i o pečetu i ne možeš neovlašteno davati i ustupati određenu dokumentaciju – kaže advokatica Jakšić.

Diplomatski skandal

Suvlasnici preduzeća na čijem je čelu Natalija Stanisavljević su dva ruska državljanina i njoj je, kako kaže advokatica Jakšić, bila najavljena smjena, ali nije dobila nikakvu odluku ili rješenje o razrješavanju dužnosti. Primopredaja bi se trebala izvesti prema zakonu…

Oni su bili zadržani u pritvorskim prostorijama dok nisam došla. Svjedoci se ne zadržavaju u pritvorskim prostorijama. Nemaju primjedbi na ponašanje policije, ali nije jasno ko je izdao nalog, ko je odredio njihovo zadržavanje i zašto. Nismo uspjeli saznati da li ih je prijavilo ovlašteno lice, jer moralo je biti nešto konkretno, neka sumnja za počinjenje krivičnog djela, pa da se oni privode. Ali ako nema nikakve sumnje o počinjenju krivičnog djela ne možete bilo koga privoditi – kaže advokatica.

Ona napominje da se sve može i te kako iskomplikovati.

Ovo može prerasti u diplomatski skandal, oni su nazvali ruske ambasade i u Srbiji i u BiH. Dobili su pravnu pomoć, pa sam i ja angažovana. Prijetnje koje je dobijala Natalija Stanisavljević je prijavila policiji koja ju je saslušavala. Rekla im je da je pozvana kod Kraljevića na razgovor, te da se tokom razgovora osjećala ugroženom – navela je Jakšić.

Dodala je da se sada čeka očitovanje Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Šta će biti od spalionice?

Natalija Stanisavljević, prema tvrdnji advokatice Jakšić, nema nikakve veze sa firmom „Ecoplast“ čiji su osnivači Kraljević i Rostakhanov.

Međutim, preduzeće „MS Milošević“ unutar kompeksa gdje je planirana spalionica ima halu i to je, pretpostavalja se, bio povod za Kraljevićeve prijetnje i ucjene.

Iz neformalne grupe ekoloških aktivista ističu da vjerovatno od projekta spalionice u Vlasenici nema ništa jer se Kraljević zamjerio Rostakhanov, koji mu ne može oprostiti što ga je policija zaustavila na ulici i uhapsila.

Nakon izlaska iz pritvora Rostakhanov je napustio Bosnu i Hercegovinu, navodno se nalazi u Srbiji, a ekološki aktivisti su dobili informaciju kako on ne želi više surađivati sa Kraljevićem.

U cijeloj priči postavlja se pitanje zašto šute Milorad Dodik i SNSD jer je u vrijeme privođenja ruskih državljana u PU Zvornik predsjednik RS-a bio na sastanku kod Vladimira Putina u Rusiji.

Navodno je Putini diplomatskim putevima obaviješten o hapšenju, ali se o tome nije očitovao Dodik.

Ne znamo ko koga, žargonski rečeno, ima u šahu. Da li tajnu kriju kamere u Sportsko-rekreativnom centru „Igrišta“ kod Vlasenice ili otmica vijećnika prije 15-ak godina u Osmacima kod Kalesije. Mislimo, nakon svega, da od spalionice u Vlasenici neće biti ništa, a kako će završiti sukob Kraljevića i Rusa, e to ćemo tek saznati – rekli su na kraju članovi neformalne grupe ekoloških aktivista iz Vlasenice.

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss