STATISTIKA: Parovi iz dijaspore dolaze u BiH da se razvedu jer su troškovi i do deset puta niži

Tokom 2021. godine razveden je 2.871 brak ili oko 22 odsto. A najčešći razlozi za „pucanje“ bračnih ugovora su uglavnom nekompatibilnost, novčani problemi, emocionalno udaljavanje, nepoštovanje partnera, ljubomora, alkoholizam, kocka

Piše: Edin SKOKIĆ

Pandemija COVID-19, pa nestabilna ekonomska, pa onda i politička situacija. Svakodnevna nesigurnost, trka za vremenom, novcem, stres oko posla i egzistencije.

No, sve to očito nije stalo na put ljubavi. I brakovima.

Tako je, prema podacima Agencije za statistiku 2021. godine sklopljeno 17.835 brakova. U odnosu na 2020. mladenci su rekli da 2.910 puta više.

No, tokom 2021. godine razveden je 2.871 brak ili oko 22 odsto. A najčešći razlozi za „pucanje“ bračnih ugovora su uglavnom nekompatibilnost, novčani problemi, emocionalno udaljavanje, nepoštovanje partnera, ljubomora, alkoholizam, kocka…

Razvod više nije sramota

Advokat iz Tuzle Azur Prnjavorac ističe kako je najviše brakova u BiH sklopljeno 2007. godine – ukupno 23.494. Najmanje je vjenčanja bilo 2013. godine – 17.623.

Najmanje su se parovi razvodili 2008. godine  – 1.369, a najviše u 2015. godini  –  ukupno 2.963.

Razvesti se više nije sramota, kao što je to nekada bilo. Promijenio se stav javnosti o razvodu. Donedavno se na razvod gledalo kao na nepoželjan oblik ponašanja. Stigmatizirani su supružnici, da budemo iskreni, najčešće žene. Ali, s vremenom, razvod se se sve češće percipira kao rješenje nepodnošljivih bračnih odnosa. Više od trećine ljudi raspad braka doživljava kao osobni neuspjeh, bilo da se smatraju krivima jer su odabrali lošeg životnog partnera ili jer nisu uspjeli pronaći zajednički jezik. Unatoč tome što su vjerovali da će ostati zajedno dok ih „smrt ne rastavi“ – kaže advokat Prnjavorac.

Nerijetko se da naši državljani koji žive u dijaspori i koji su zaključili brak u inostranstvu taj brak razvedu u BiH. Troškovi su i do deset puta niži. Pored toga, u mnogim zemljama Europske unije razvod braka nije moguće pokrenuti ukoliko bračni partneri nisu jednu godinu odvojeno živjeli prije pokretanja postupka razvoda braka.

Sudska procedura i cijena

Prije pokretanja bilo kakve procedure za razvod braka, ističe advokat Prnjavorac, dobro je pokušati pronaći kompromise i „spasiti“ brak ako je to moguće.

Postupak brakorazvodne parnice pokreće se tužbom ili sporazumnim prijedlogom za razvod braka. Za svaki postupak advokata potrebno je uplatiti 360 KM+PDV.  

Koliko će trajati brakorazvodna parnica, zavisi od toga da li je u pitanju sporazumni razvod ili među bračnim partnerima nema dogovora. Ukoliko bračni par ima zajedničku djecu, obavezno je i mišljenje centra za socijalni rad ili privatnog posrednika. A to može da potraje i do šest mjeseci. Međutim, ukoliko nema saglasnosti, volja i postupak se vodi po tužbenom zahtjevu jedne strane, izvodi se više dokaza, odlučuje se o starateljstvu, visini alimentacije, načinu viđanja djece. I to može da potraje i duže od godine do prvostepene presudeobjašnjava advokat.

Kada su narušeni bračni odnosi onda se najčešće to reflektira na malodobno dijete. Djeca, zavisno od uzrasta, različito reagiraju na razvod braka.

Podjela imovine

Posebna imovina je ona koju je bračni partner stekao prije sklapanja braka. A zajednička je ona imovina koju su bračni partneri stekli radom tokom trajanja bračne zajednice.

Sva zajednička imovina koja je stečena u vrijeme trajanja bračne zajednice dijeli se na pola. Takođe, jednako se dijele i svi dugovi stečeni za vrijeme trajanja bračne zajednice.

Bračni partneri mogu zaključiti sporazum o podjeli zajedničke imovine ugovorom, a ako se bračni partneri ne mogu dogovoriti, podjelu vrši sud.

Advokat Prnjavorac: Postupak brakorazvodne parnice pokreće se tužbom ili sporazumnim prijedlogom za razvod brak

Imovinsko-pravni odnosi bračnih partnera mogu se urediti predbračnim ili bračnim ugovorom, sačinjenim pred notarom u BiH. Veliki broj bračnih nesporazuma javlja se baš zbog imovine. Praksa pokazuje da do promjene u odnosima partnera dolazi i u slučaju gubitka posla. Tada supružnici testiraju kakva je realna situacija. Osoba koja ima iskrene namjere obično u ovim incidentnim situacijama saznaje da je sama, u tom slučaju je dobro da su se supružnici ranije dogovorili. U praksi potpisivanje predbračnih ugovora ili bračnih ugovora koji se rade kod notara iznose od 300 do 2.400 KM zavisno od vrijednosti imovine – ističe naš sagovornik.

Advokat Prnjavorac nadalje navodi da se (pred)bračni ugovor obično potpisuje ako jedna osoba ima enormnu imovinu pa se iz nje stječe dodatno imovina u toku braka. Ali i kada neko stupa u brak drugi put pa iza sebe već ima stečenu imovinu.

Vanbračni partneri u BiH

Kad je riječ o vanbračnoj zajednici, prema Zakonu, ona nastaje nakon najmanje tri godine zajedničkog života. Ili kraće ako je u njoj rođeno dijete.

Imovina koju su vanbračni partneri stekli radom u vanbračnoj zajednici smatra se njihovom zajedničkom imovinom. I po Zakonu se tretira kao i imovina bračnih partnera.

Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva u FBiH ima 9.443 vanbračnih zajednica, od kojih 4.580 bez djece, a 4.863 s djecom.

Vanbračna zajednica izjednačuje se u pogledu nasljeđivanja sa bračnom zajednicom.

Kod nas je problem što se vanbračna zajednica teže dokazuje. Tako se prilikom potražnje određenih usluga ili prava pred državom kada se trebaju ustanoviti porodični odnosi, proces dokazivanja koji bi se mogao riješiti uvođenjem dokaznog dokumenta odugovlači ili postaje čak neizvodljiv. Kako bi se izbjegli sudski postupci oko dokazivanja postojanja vanbračne zajednice u slučaju smrti pa se dešavaju sporovi između nadživjelog vanbračnog partnera i djece umrlog ili braće i sestara koji su jako dugotrajni i skupi, svoje klijente uvijek savjetujem, da sačine svojeručno izjave u kojima će se potpisati i navesti od kojeg datuma su u vanbračnoj zajednici. Jer u BIH na žalost ne postoji registar vanbračnih zajednica kao u državama Europske unije – zaključuje advokat Prnjavorac.

Prethodna vijest

PALE, OPŠTINA DVIJE PORODICE: Fotelja za Jugovića, Stanišiću javni radovi

Naredna vijest

Tiranija i mobing u školi u Sarajevu: Zaposleni traže i ljekarsku pomoć