Sud BiH: Novalić osuđen na četiri, Hodžić na pet, a Solak na šest godina zatvora

05.04.2023.

Svi su osuđeni zbog zloupotrebe položaja, ali i krivotvorenja dokumenata u aferi nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,4 miliona eura

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora. Šef Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak osuđen je na šest godina. Fikret Hodžić dobio je također pet godina zatvora, a njegova kompanija „Srebrena malina“ morat će platiti odštetu u iznosu od 200.000 KM i vratiti oko 700.000 KM.

Sva trojica su osuđena zbog zlooupotrebe položaja pri nabavci kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19. Solak je osuđen i zbog krivotvorenja dokumenata.

Milićević oslobođena

Fadilu Novaliću stavljeno je na teret da je osmislio plan da novcem iz budžeta 2020. godine kupi sredstva i opremu za borbu protiv korona virusa. Tereti se da se u tom planu udružio sa Solakom i Hodžićem kako bi “pribavili imovinsku korist”, koju bi potom podijelili između sebe.

Milićević: Bila optužena za nesavijestan rad (Foto: Fena)

Sudnicu je s njima dijelila i federalna ministrica financija Jelka Milićević, osumnjičena da ih nije spriječila u ovom planu. Ona je danas oslobođena krivnje.

Također, Novalić je osuđen jer je osigurao da kompanija „Srebrena malina“ naknadno dobije dozvolu od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, čime je ta kompanija dospjela na listu veletrgovaca lijekovima i medicinskim sredstvima. To „Srebrenoj malini“ do tada nije bilo u opisu djelatnosti.

Fahrudinu Solaku stavlja se na teret i da je nezakonito donio odluku o izuzeću iz Zakona o javnim nabavkama.

Solak: Nezakonito donio odluku o izuzeću iz Zakona o javnim nabavkama (Fena)

Sud je donio zaključak i da je cijena cijena respiratora namjerno uvećana.

Tako je današnjom presudom okončan sudski spor koji traje od 23.februara 2021. godine.

Nabavka bez tendera

Optuženima se sudilo za nabavku stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti od 5,4 miliona eura za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, a u vrijeme najžešće pandemije COVID-a.

Podsjećamo, respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, a  Tužiteljstvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što su mediji prvi na to upozorili. Objavljeno je da je nabavka obavljena bez tendera, direktnom pogodbom s privatnom firmom “F. H. Srebrena malina”, koja se inače bavila trgovinom voćem i povrćem.

Hodžić: Vlasnik “Srebrene maline” (Foto: Fena)

Potom je slučaj preuzelo državno Tužiteljstvo. Optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Javnost je s pažnjom pratila suđenje, posebno nakon što su se u sudnici pojavili vještaci koji su tvrdili da je riječ o respiratorima koji su namijenjeni za korištenje u u vozilima hitne pomoći, a ne u invanzivnom liječenju u bolnicama. Vještaci su tvrdili da se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti za liječenje oboljelih od COVID-19.

Perićev presedan

Odbrana je pak tvrdila da je riječ o adekvatnim respiratorima. To su argumentirali činjenicom da su neke zdravstvene ustanove, poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kupile i koristile ove respiratore.

No, sudac Branko Perić danas je prilikom izricanja presude rekao da su „optuženi su znali da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum zahtijeva za liječenje bolesnika, posebno onih koji boluju od COVID-19“.

Unatoč tome Perić je i danas napravio presedan. Nakon što je pročitana osuđujuća presuda insistirao je da pročita svoje, izdvojeno mišljenje u kojem se ni u čemu ne slaže sa osuđujućom presudom.

Sudija Perić: Izdvojeno mišljenje

Perić je kazao da je svjestan da to nije praksa, ali ipak pročita svoje izdvojeno mišljenje čija je suština da svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo.

Selam gospodine, Asim je rekao da se javim

Prema Periću, tužitelji nisu uspjeli dokazati da se osuđena trojka udružila kako bi na kriminalan način nabavila respiratore. Perić je kazao da su tužioci kao dokaze iznijeli poruke iz Viber grupe iz kojih mnogo toga nije jasno. Kao primjer je istakao izvjesnog Asima.

Naime, cijela afera krenula je Fikretovom porukom Novaliću: “Selam, gospodine Novaliću. Fikret Hodžić je, Asim je rekao da vam se javim”.

Periću, za razliku od ostatka javnosti i medija nije bilo jasno ko je Asim, ni zašato je taj Asim važan. Dodao je kako se Novalić trudio da u teška vremena nabavi prijeko potrebnu opremu.

Novalić nije došao

Novalićeva advokatica Vasvija Vidović tvrdi da je on osuđen zbog politike. On se danas nije pojavio na izricanju presude, a Vidović je to objasnila:

Stranke, po zakonu, nisu obavezne doći na objavljivanje presude. Premijer je imao neodložnog posla. Nije mogao doći u ovo vrijeme.

I Fadil Novalić je na Facebooku napisao da je današnja odluka “nastavak političkog progona” kojem je izložen.

Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka. Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme – napisao je Novalić.

Ambasada SAD: Laž i obmana

Tokom dana, oglasili su se iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH povodom današnje presude u predmetu “Novalić i ostali”.

Kako su rekli, Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužiteljstva i pravosudne institucije koje rade u ime građana ove zemlje na istraživanju, procesuiranju i kažnjavanju korupcije.
Korupcije koja muči demokratiju i ekonomiju Bosne i Hercegovine, i koja uzrokuje mnogi građani ove zemlje otići i graditi živote za sebe i svoje obitelji negdje drugdje –  kažu iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodaju da anketa za anketom i metrika za metrikom naglašavaju da građani nemaju povjerenja u te institucije i da je korupcija sve gora.

Uvijek smo pozivali pravosudne institucije u BiH da moćnike pozovu na odgovornost za svoje postupke. Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojih drugih sudskih postupaka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo – naveli su.

Kako je riječ o prvostepenoj presudi slijedi period žalbi.

Braniteljski tim već je ranije najavljivao da će u ovom postupku, ako bude trebalo ići i do Suda u Strazburu.

 

Idi naVrh

Don't Miss