SLUČAJ MEMIĆ Feraget i Perić za “Interview.ba” o ukinutoj presudi

23.03.2023.

Suđenje u slučaju “Memić” kreće od početka. Advokat Feraget tvrdi: Učinjene su bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Sudija Branko Perić kaže: Zašto prave predstavu

Piše: Senka KURT 

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je oslobađajuću presuda u slučaju “Dženan Memić”. Suđenje, koje traje sedam godina, bit će ponovljeno pred ovim Vijećem.

To znači da je u cjelosti ukinuta oslobađajuća presuda  i uvaženi svi žalbeni zahtjevi tužitelja Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čampare.

Utvrđena je bitna povreda odredaba krivičnog postupka, jer prvostepena presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama i ne postiže cilj zakonite i pravilne sudske odluke – objavio je „Avaz“.

Pravila postupka

Također, kako se navodi, predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić morao je dati vrijednosni sud, tačnije izjave za više od 20 svjedoka, što nije učinio, a sudije Apelacionog vijeća su smatrali bitnim tu povredu.

Za Interview.ba advokat Muriza Memića, oca tragično nastradalog Dženana, Ifet Feraget ističe da pravila postupka postoje kako bi se garantiralo donošenja pravilnih i zakonitih sudskih presuda.

U prijevodu, u slučaju kršenja tih pravila, sankcija je ukidanje presude.

Feraget: Sad smo na početku

Feraget ističe da je znao da oslobađajuća presuda ne može opstati, te da je najavljivao njeno ukidanje.

Zašto, pitamo ga:

Zbog učinjenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. Ali i zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja  – kaže nam Feraget.

Zašto je Sebija Izetbegović odlučivala?

I dodaje kako se činjenice odnose na sve optužene i na sve radnje.

Pa zašto je onda Sud odlučivao šta je bitno, a šta nebitno, odnosno ko je bitan, a ko nebitan. Evo, u primjeru dr. Kemala Dizdarevića. On je relevantan svjedok. Zašto je Sud odlučio da ga ne sasluša? Zašto su se formirale jedna, druga, treća komisija? Zašto je Sebija Izetbegović to odlučivala? Da bi jedna vještakinja potvrdila amneziju, a drugi nisu – govori Feraget.

No, dodaje, nije to jedini slučaj. Odbijen je, tvrdi, čitav niz svjedoka, a nije navedeno zašto.

Sudija Branko Perić nije obrazložio zašto su odbijeni mnogi svjedoci i dokazi. Onaj, na primjer, kad je Hasan Dupovac bez naredbe, sa kuće Šerifa Konjevića skinuo dva snimka. Šta je sa majicom Alise Mutap? Kad sam dokazao na Vrhovnom sudu da Dženan nije poginuo u saobraćajnoj nesreći, ta majica je sada bitna. Morala je biti izuzeta – jedan po jedan primjer navodi Feraget.

Teška pravosudna kriza

Dodaje kako bi danima mogao govoriti o odlučnim činjenicama koje Sud nije obrazložio.

Mi smo u teškoj pravosudnoj krizi. Autoreti nam pomrače kvalitete. Elokvencija pomrači činjenice. A odlučne činjenice su ovdje odbačene – ističe on.

Zato tvrdi da je Sud BiH donio odluku na osnovu proizvoljne primjene prava. I dodaje kako osjeća satisfakciju što se sve vraća na početak.

Vraćamo se na nulu. Na to da zakon kaže da niko nije kriv dok se ne dokaže da je kriv. Ali i kaže da će onome ko je kriv biti izrečena kazna. Sad je 0:0, idemo od početka. Mi ne tražimo ništa. Samo primjenu zakona. Pred nama je nova bitka. Neka bude poštena. Pa ko god pobijedi – zaključuje Feraget.

“Svjedoci radi predstave”

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić kratko je za Interview.ba komentirao odluku Apelacionog vijeća i kritike na njegov račun:

Ne znaju šta rade. U odlukama Evropskog suda za ljudska prava istaknuto je da se ne obrazlažu nerelevantni dokazi. Samo iskazi koji se odnose na obilježje krivičnog djela – kaže sudija Perić.

Kaže kako su na suđenje „dovedeni svjedoci radi predstave“. Mnogi od njih, dodaje, nisu ništa znali o onome za šta su se teretili optuženi.

Bio sam jasan

Ja sam bio jasan i rekao da će Sud imati u vidu dokaze koji su izvedeni, a neće se obrazlagati nerelevantni dokazi. Zašto prave ovu predstavu – pita Perić.

Ne uzima k srcu primjedbe koje je dobio od Apelacionog suda. Jer kaže, slušao je razne kritike tokom procesa, a i nakon objavljivanja presude.

Podsjećamo, u ovom predmetu je suđeno Zijadu Mutapu, Alisi Ramić (bivša Mutap), Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

I opet će.

Sve počinje iz početka!

Idi naVrh

Don't Miss