ZLOUPOTREBE: Uvjetnu kaznu služi kao direktor osnovne škole, a roditelji ispisuju djecu

20.03.2023.

Šejtanić je osuđen jer je stranačkom kolegi osigurao lažna uvjerenja kako bi dobio mjesto u Federalnom ministarstvu obrazovanja. Također je vodio Fondaciju koja je raspolagala sa 8 miliona KM

Piše: Belmina ČORBIĆ

U obrazloženju Vlade navodi se da su sredstva osigurana kako bi se poboljšala kvaliteta visokog obrazovanja. Odnosno kako bi ga se približilo europskom prostoru visokog obrazovanja kroz podršku projektima međunarodne razmjene i mobilnosti studenata i nastavnika.

No, skoro godinu kasnije umjesto približavanja europskom prostoru, Fondacija je odlukom Federalne vlade prestala sa radom krajem prošle godine.

U šta je utrošeno osam miliona KM iz budžeta sa koliko je raspolagala ova Fondacija, odgovor iz kabineta federalnog premijera do sada nismo dobili.

Zašto su roditelji uznemireni?

Samir Šejtanić uvjetnu kaznu zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja službenih dokumenata služi na mjestu direktora Osnovne škole “Mujaga Komadina” u Mostaru.

Šejtanić je osuđen jer je stranačkom kolegi osigurao lažna uvjerenja kako bi dobio mjesto u Federalnom ministarstvu obrazovanja.

Na račun Šejtanića stižu brojne pritužbe, a zbog “nehumanog pristupa” učiteljice i direktora roditelji ispisuju djecu iz škole.

Krenimo redom. Član Gradskog odbora SDA Semir Šejtanić na funkciji direktora OŠ “Mujaga Komadina” početkom 2017. lažirao je službene isprave kako bi osigurao stranačkom kolegi Aldenu Kajtazu uslove za zapošljavanje u Federalnom ministarstvu obrazovanja.

Šejtanić: Deset mjeseci uvjetne kazne

Presudom Kantonalnog suda u Mostaru 09.07.2021. Optuženi Šejtanić proglašen je krivim “što je dana 27.04.2017. u Mostaru, u svojstvu direktora OŠ “Mujaga Komadina”, svjestan da u službenu ispravu unosi nesitinit podatak, da je Alden Kajtaz u periodu od 12.03.2010 – 12.04.2015. u Školi obavljao poslove nastavnika matematike i fizike. Potom, iako je znao da je sadržaj neistinit, Uvjerenje je ovjerio” stoji u presudi kojom je dobio deset mjeseci uvjetne kazne.

Presuda Općinskog suda u Mostaru

Uprkos presudi, Alden Kajtaz u kratkom vremenskom roku preuzima rukovodstvo Ministarstva obrazovanja.

Kajtaz: U kratkom roku preuzeo Ministarstvo obrazovanja FBiH

A Šejtanić u međuvremenu iskorištava poznavanje procedura.

Uvjerenje o nekažnjavanju

Samo 26 dana prije nego se proknjižila presuda izvadio je uvjerenje da je neosuđivan, konkurisao na mjesto direktora OŠ “Mujaga Komadina” i tamo ostao. Presuda nije bila dovoljna da resorni ministar Rašid Hadžović, konkurs poništi.

Roditelji ispisuju djecu

Optužbama na adresu Šejtanića nije kraj.

“Nehumani odnos” Aide Čolić učiteljice pa i samog direktora prema djeci razlog je zbog kojeg su pojedini roditelji primorani ispisati djecu iz pomenute škole. Na našu adresu stiglo je nekoliko takvih optužbi.

Elvis Redžić, navodi žalbe njegovog djeteta ali i drugih učenika na “loš odnos” učiteljice Čolić

Dijete je pošlo u školu u septembru a već u novembru saznajemo da ga je učiteljica poslala u ćošak kao mjeru odgoja. S obzirom da je to bilo u vijeme restrikcija usljed koronavirusa, javio sam se direktoru porukom i kazao da ne želim takvu praksu nad mojim djetetom. Dobijam uvjerenje od direktora da će upozoriti učiteljicu – tvrdi Redžić.

Redžić: Direktor umanjio ozbiljnost situacije

Dodaje da se dijete požalilo i da ga je učiteljica u maju 2021. udarila u leđa.

Supruga je razgovarala sa direktorom, a on joj je u zamjenu za izvinjenje ili neku mjeru prema učiteljici dao loptu, da ponese djetetu. Poslije škole izašli su da se igraju što nije dugo potrajalo, no, ista učiteljica upozorila da je igranje ispred škole zabranjeno. Tada smo odlučili da dijete ispišemo iz škole – navodi Redžić.

Slično ponašanje prijavila je još jedna majka ( ime poznato redakciji), čije dijete je išlo u mostarsku OŠ “Mujaga Komadina”. Navodi da je njen sin dobio prijetnje ” da će ukoliko ne skrati kosu biti izbačen iz škole”.

Direktor škole je zahtjevao (poruka preko učiteljice) da moj sin i još nekoliko dječaka skrate kosu. Navodno je bila duža od direktorovog standarda dužine kose za dječaka. A ako to ne učine, izbacit će ih iz škole  – kazala je ova majka.

Ona je za Interview.ba ustvrdila da joj je direktor škole, nakon što ga upozorila da je BiH potpisnica Konvencije o pravima djeteta, poručio kako “ratifikovana Konvencija, u BiH ostaje samo na ratifikaciji”.

A Fondaciji 150 hiljada KM

Iz Osnovne škole “Mujaga Komadina” za Interview.ba negiraju optužbe. Navode da se poštuju i uvažavaju ljudska prava, navodeći da se radi o lažnom predstavljanju.

Osoba koja vam je dostavila mail već duže vrijeme se lažno predstavlja kao roditelj naše škole nastojeći da diskredituje našu školu i njene zaposlenike. Iako niste naveli o kome se radi, školi je poznato da se radi o osobi incijala E. R. koja pokušava da gradi političku karijeru kroz diskreditaciju naše škole. Škola odbacuje sve navode – stoji u odgovoru.

Interesantno je da ni presude ni prijave nisu bile dovoljne da se barem na trenutak poljulja pozicija direktora.

Ne samo da je Šejtanić i dok je bio deset mjeseci na uvjetnoj kazni bio i direktor. A istovremeno i predsjednik Upravnog odbora Fondacije za mobilnost studenata i nastavnika FBiH.

Fondacija sa godšnjim budžetom od skoro osam miliona KM, 2021. godine od Vlade Federacije BiH dobila je dodatnih 150.000 KM za sufinansiranje.

U obrazloženju Vlade navodi se da su sredstva osigurana kako bi se poboljšala kvaliteta visokog obrazovanja. Odnosno kako bi ga se približilo europskom prostoru visokog obrazovanja kroz podršku projektima međunarodne razmjene i mobilnosti studenata i nastavnika.

No, skoro godinu kasnije umjesto približavanja europskom prostoru, Fondacija je odlukom Federalne vlade prestala sa radom krajem prošle godine.

U šta je utrošeno osam miliona KM iz budžeta sa koliko je raspolagala ova Fondacija, odgovor iz kabineta federalnog premijera do sada nismo dobili.

Niko nije nadležan

U federalnom Ministarstvu obrazovanja ističu da „niti jedna nadležna institucija nije naložila bilo kakvo postupanje u vezi sa navedenim pitanjima. A pitali smo hoće li razmatrati smjenu Šejtanića i Kajtaza sa njihovih pozicija.

Odgovor inismo dobili ni iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja HNK, do kada će Šejtanić ostati na poziciji direktora Osnovne škole “Mujaga Komadina”.

Odgovora nema ni zašto Alden Kajtaz koji je dokazano zaposlen na osnovu krivotvorene konkursne dokumentacije i dalje na poziciji sekretara Ministarstva obrazovanja FBiH.

 

 

Idi naVrh

Don't Miss