(Foto: DW)

BH novinari: Dodik, Stanivuković i policija snose odgovornost za nasilje

19.03.2023.

BH novinari, Udruženje “Umbrella”, međunarodni zvaničnici daju punu podršku novinarkama portala eTrafika Vanji Stokić i Melani Isović i fotoreporteru Ajdinu Kamberu. Dodik obećava istragu i kazne za počinitelje

Upravni odbor udruženja/udruge BH novinari (BHN) smatra odgovornim predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanovuković za sinoćnje napade huligana na novinare i aktiviste civilnog društva u najvećem gradu RS, kaže se u saopćenju UO udruženja/udruge BH novinari.

Utjecali na širenje mržnje

Ova dvojica nositelja najviših funkcija su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banjoj Luci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja, direktno utjecali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i nasilničkom ponašanju prema novinarima i aktivistima. Zajedno sa Dodikom i Stanivukovićem, odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) jer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić i Melani Isović, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banjoj Luci – kaže se u saopćenju.

Upravni odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarim i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i istitucionalno podsticano. A sve kako bi se pred građanima i javnosti kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao “neprijatelji” Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta.

Šta je radila policija?

Takvim postupanjem, navedeno je, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna ljudska prava, žele također stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete.

Upravni odbor BHN zahtijeva od MUP-a RS javno očitovanje o nefikasnom postupanju u zaštiti sigurnosti novinara i svih drugih aktivista, čija su prava i fizička sigurnost sinoć prekršeni na najgrubli način. Istovremeno, očekujemo od policije zakonito postupanje u provođenju hitne istrage nasilja, otkrivanje počinilaca i njihovo kažnjavanje – dodaje se u saopćenju.

BH novinari daju punu podršku novinarkama portala eTrafika Vanji Stokić i Melani Isović i fotoreporteru Ajdinu Kamberu, dok sa pravnim timom Linije za pomoć novinarima (FMHL) poduzimaju potrebne mjere pravne i druge zaštite prava na slobodan i siguran rad svih novinara i novinarki u Banjoj Luci.

Iz RS pod pratnjom

Žurnal. info danas javlja kako je upravo priznanjem policije da aktivistima ne može garantirati sigurnost ni u jednom objektu u Banja Luci, sistem priznao da ni svi milioni uloženi u Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ni Specijalna antiteroristička jedinica ni Žandarmerija, ni „atraktivna“ konjica, pa niti službenici u policijskim uniformama nisu u stanju (ili ne žele?) da zaštite, slovom i brojem, 18 napadnutih ljudi.

Oko dva sata jutros, nakon višesatnog davanja izjava u prisustvu pet advokata, pod pratnjom iste policije, izvedeni su iz RS.

Huškači sa društvenih mreža i huligani, koji su u sinoćnjem napadu koristili i flaše, mirno su proveli noć u vlastitim kućama. Niko nije priveden.

Dok je dio javnosti aplaudirao, a dio ostao zgrožen, sinoćnji brutalni napad na novinare i LGBT aktiviste izazvao je mnogobrojne reakcije stranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini.

Oglasila se i „Umbrella“, udruženje koje okuplja 13 nezavisnih, istraživačkih novinara:

Stojimo solidarno uz Vanju Stokić, Ajdina Kambera i sve aktiviste/ice koji su sinoć napadnuti u Banjaluci. Pozivamo nadležne da što prije istraže napad i sankcionišu napadače – navedeno je.

Šta je rekao Dodik?

Predsjednik RS Milorad Dodik, koji je tražio zabranu okupljanja, jutros je obišao teniske terene, koje vlast, i republička i lokalna, potpuno mimo zakona, odnosno bez dozvola, gradi na platou preko puta tržnog centra „Delta Planet“. S njim u društvu bio je i direktor Regulatorne agencije za komunikacije i predsjednik Teniskog saveza RS Draško Milinović.

A potom se i oglasio i najavio da su poznati napadači na novinare i aktiviste i da će odgovarati.

Naravno da imam svoju odgovornost kao predsjednik što se tiče tih događaja. Banja Luka nije grad koji razumije takve događaje, i to je organizovano od strane ljudi koji nisu iz Banja Luke. Pripadam tradicionalnim vrijednostima koje poznaju oca majku, odnosno muškarca i ženu. Nemam nikakav osjećaj grižnje savjesti – istakao je Dodik.

Dodao je da i dalje ostaje pri svom ranije izrečenom stavu, te da je policija jasno rekla da ih ne može zaštititi.

Na pitanje da li je tačno da su navijači iz Novog Sada bili jučer u Banjoj Luci, Dodik je izjavio da on nije carinska služba.

Stanivuković u “prelijepom Splitu”

Iako je prije Lokalnih izbora 2020. godine obećavao grad bez podjela, toleranciju, kao i to da ničije okupljanje nikada više neće biti zabranjeno, a potom se u centru grada fotografisao kod instalacije poznatije kao „megafon za sve građane“, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, okrijepljen suncem „prelijepog Splita“, kao Facebook story je objavio:

Noć nasilja

Policijska uprava Banja Luka je juče, samo devet sati prije najavljenog događaja Bh. povorke ponosa u Banjaluci zabranila događaj. Planirano je bilo prikazivanje filma „Pride“ i diskusija na temu savezništva i zajedničke borbe protiv fašističkih struja koje pokušavaju ugušiti slobodu govora i slobodu okupljanja.

Aktivisti su se zatim okupili u uredu Transparency Internationala. Niti su šetali, niti nosili obilježja. Tada se pojavio, kako je za Žurnal ispričala jedna aktivistkinja, policijski inspektor:

Rekao nam je da moramo da odemo, jer nismo bezbjedni. Kada smo pitali garantuje li nam policija bezbjednost, rekao je da to nije moguće. Potom smo krenuli ka smještajima da pokupimo stvari, ali ispred prostorija već su nas čekali. Sve se desilo u pet-deset minuta. Samo jedan policajac/inspektor znao je rutu našeg kretanja – posvjedočila je.

U tom momentu pred prostorije TI stigla je i urednica „E-trafike“ Vanja Stokić, koja je trebalo da bude panelistkinja na zabranjenom događaju, kao i njen kolega, snimatelj Ajdin Kamber.

“Nije ona naša, ona je njihova”

Stokić je opisala šta se dogodilo.

Došla sam da se pozdravim s prijateljima koji kreću na put. U tom momentu zaustavilo se jedno ili dva policijska vozila, a za njima odjednom je došlo i tridesetak huligana sa kapuljačama. Dio aktivista uspio je da se vrati u prostorije TI, dio pobjegao, a Ajdin i ja nismo imali kuda. Sakrila sam se među okupljene komšije koje su povikale: ‘Nije ona naša. Ona je njihova’. Tada su me zgrabili i bacili preko zida, povrijedila sam lakat. Ajdina su tukli i razbili mu flašu o glavu. Uspjeli smo da se izvučemo i krenuli smo kolima po naselju, da tražimo ostale, ako je nekome pomoć potrebna. U drugoj ulici naišli smo na patrolu pollicije i rekli: ‘Tuku ljude’, oni su ćutali. Kad smo ponovili isto, rekli su nešto poput – nije to naša stvar. Nisu nam dali svoje podatke, ali imamo brojeve sa registarske tablice“.

Flašom u glavu

U posljednjoj javnoj Facebook objavi je napisala:

Ljudi, Ajdin Kamber i ja smo dobro, koliko to možemo biti u ovim okolnostima. Hvala vam na svim vašim pozivima, porukama, nuđenju pomoći, donošenju hrane u policiju. Grupa od 20-30 huligana je večeras napala grupu od 15 ljudi, većinom djevojaka. Povrijeđena je jedna djevojka iz Povorke i Ajdin i ja. Ironično, došli su da tuku gejeve, a istresli se na strejt paru. Moj momak je večeras dobio flašu u glavu. Mene su baciti sa jednog zidića i poderali mi ruku. Imam mnogo mučnih detalja koje sam podijelila sa policijom i medijima.  Za sve ovo su odgovorni Draško Stanivuković, Milorad Dodik i onih 13 organizacija koje su im pisale. Vi ste nahuškali huligane na nas. Vi ste stvorili ovu atmosferu. Spavate li mirno, Kolo srpskih sestara i Humanitarno udruženje žena Duga? Gadite mi se svi.

Netom prije napada kroz centar grada i pored Palate predsjednika RS, s kapuljačama na glavama, bakljama i topovskim udarima, neometano je prošla veća grupa huligana skandirajući: „Ubij, ubij, ubij pe*ra“ i„Živjela kraljevina Srbija“.  

Banja Luka je uoči događaja bila oblijepljena porukama mržnje

Novinari okupljeni ispred zgrade Policijske uprave Banjaluka jasno su čuli skandiranja „ubij, zakolji, da pe*er ne postoji“, koja su dopirala sa Gradskog stadiona, gdje je igrana utakmica između fudbalskih klubova Borac i Leotar.

Šest okupljenih policajaca obećalo im je zaštitu, a potom se povuklo u prostorije policije „da ubace dva-tri zalogaja u usta“.

Aktivisti ispred zgrade PU Banjaluka (Foto: Žurnal)

TI: Prestanite s targetiranjem

Transparency International u BiH ispred čijih prostorija je došlo do napada na novinare i LGBT aktiviste osuđuju incident koji se dogodio za vrijeme održavanja internog sastanka aktivista.

TI BiH smatra da je ovaj napad direktna posljedica poruka poslanih sa najvišeg nivoa vlasti koje idu u smjeru etiketiranja i zastrašivanja aktivista koji se bore za ljudska prava. Ovakve poruke su dale podsticaj za nasilje od strane organizovane grupe huligana koje je dovelo do povreda i ugrožavanja života pojedinaca – naveli su.

TI BiH poziva da se ovi, a i svi drugi napadi koji su se dogodili u prethodnom periodu, što prije istraže i oštro sankcionišu, te obezbijedi zaštita građanima.

Također, pozivamo vlasti u Republici Srpskoj da prestanu sa targetiranjem i huškanjem javnosti na aktiviste, novinare, kako bi se spriječili novi napadi i dalja eskalacija nasilja – poručili su.

Na licu mjesta

Policija je nakon brutalnog napada na novinare i aktiviste saopćila.

Policijskoj upravi Banjaluka večeras je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u prostorijama jedne nevladine organizacije. Narušavanje javnog reda i mira Policijskoj upravi Banjaluka je prijavljeno u 18.45 časova. Policijski službenici su na licu mjesta i preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti“. 

Idi naVrh

Don't Miss