NAPAD HULIGANA U BANJALUCI: Vanja Stokić: Policajci nam nisu željeli pomoći

18.03.2023.

Tokom napada na novinare i aktiviste “Povorke ponosa” policija nije reagovala na postupke navijača i huligana, čime je, kako su ocijenili, poslala jasnu poruku da „javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam“. Napadnuti aktivsti su na saslušanju u policiji, dok prema trenutnim informacijama niko od huligana nije priveden

Grupa huligana napala novinarke i aktiviste Povorke ponosa. Događaj koji je večeras trebalo da bude održan u organizaciji ovog neformalog volonterskog kolektiva, koji okuplja aktiviste i aktivistkinje iz cijele BiH, ranije danas zabranila je banjalučka policija. Nekoliko njih okupilo se večeras u prostorijama Transparency Internationala u BiH, nakon čega je stigla policija i tražila da se raziđu, a potom su došli i huligani ispred zgrade.

„Transparency international“ je Organizacionom odboru „Bh. povorka ponosa“ i banjalučkom udruženju ’Geto’ ustupio svoje prostorije da bi mogli da održe sastanak večeras u Banjaluci. Aktivisti su se okupili u našim prostorijama, a onda je stiglo upozorenje iz policije da se grupa huligana sprema da ih napadne“, izjavila je za izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić za Žurnal.

Opkolili zgradu

Dodala je da su se nakon policijskog upozorenja aktivisti spremali da napuste prostorije TI-a, a da su u međuvremenu huligani već stigli do zgrade, opkolili je sa svih strana i počeli da fizički nasrću na ljude koji izlaze iz zgrade.

Poruke mržnje na ulicama Banja Luke

Novinarka Vanja Stokić i aktivista Ajdin Kamber su bili u prostorijama TI.

„Kada smo izašli ispred je bilo oko 30 huligana. Razbježali smo se. Mene su stigli i bacili preko jednog zida, povrijeđen mi je lakat, dok su Ajdinu razbili flašu o glavu. Sve su gledali ljudi iz obližnjih zgrada koji su kada sam se umješala između njih da se sakrijem da bi oni rekli huliganima da ja nisam njihova! Ajdin i ja smo uspjeli pobjeći do vozila i kružili smo tražeći ostale kolege. Ugledali smo patrolu policije rekavši im da tuku ljude u blizini, da bi oni rekli da s tim ništa nemaju“, kaže za Žurnal Vanja Stokić.

“Lešinari” s bakljama

Navijači Borca, “Lešinari”, održali su protestnu šetnju u Banjaluci, od od Gradskog stadiona prema Trgu Krajine.

Prilikom šetnje vikali su  “ubij pedera” i bacali baklje. U jednom trenutku to su radili i ispred Palate Predsjednika Republike Srpske.

Kako se vidi na videu objavljenom na društvenim mrežama, niko ih u tome nije spriječavao i oni su hladno nastavili svoju šetnju.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da je zabranila za danas najavljeno javno okupljanje u Banjaluci u organizaciji nezavisnih stavaralaca i aktivista “Geto” iz ovog grada i “BH povorka ponosa” iz Sarajeva.

Zabrana skupa

Kako su ranije naveli, u pitanju je bio događaj u zatvorenom prostoru gdje je trebala biti održana projekcija filma, panel diskusija i party.

Policijska uprava Banjaluka donijela je rješenje o zabrani ovog javnog okupljanja u vremenskom periodu od 17.30 časova do 1.00 čas, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku i Zakonom o javnom okupljanju.

Rješenje je, kako su naveli, doneseno nakon analize “svih sigurnosnih aspekata”.

Ambasada SAD i EU: Osuđujemo napad

Iz Ambasade SAD u BiH oglasili su se povodom večerašnjih napada na LGBT aktiviste i novinare u Banjoj Luci.

Osuđujemo večerašnji nasilni napad na mirne aktiviste u Banjoj Luci. Vlasti moraju identifikovati i krivično goniti one koji su počinili ovaj gnusni čin – naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru.

Najoštrije osuđujemo večerašnje nasilje u Banja Luci, naveli su iz Delegacije EU povodom napada na aktiviste LGT zajednice i novinare.

Riječi imaju posljedice. Kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz RS, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi. Navodi da policija prisutna na licu mjesta nije uspjela spriječiti napade zabrinjavaju, ako su istiniti. Pozivamo vlasti RS da preduzmu neophodne korake da u potpunosti istraže večerašnje nasilje i preduzmu mjere za sprječavanje budućih incidenata – naveli su iz Delegacije EU na Twitteru.

 

Idi naVrh

Don't Miss