Prof. Dženan Skeljić: Trpim brutalne posljedice jer nisam pristao na stranačka zaposlenja

17.03.2023.

Šutnja je znak odobravanja, a on je odlučio da ne šuti. Pritisci i prijetnje nisu ga spriječili da glasno govori o neregularnim zapošljavanjima na Univerzitetu u Zenici, koja će ga na kraju, sve su prilike, skupo koštati. Uprkos tome, od istine ne odustaje i rad Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici razotkriva do kosti

Razgovarala: Belmina ČORBIĆ

Profesor psihologije Dženan Skeljić četiri godine na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici trpi nepravdu, šikaniranje i pritiske.

I zato je odlučio da javno progovori, na društvenim mrežama. U jednom statusu podijelio je iskustvo, neregularnog zapošljavanja, odnosa uprava Fakulteta, Tužiteljstva, degradacije. U vrijeme kada počinje priča o neregularnom zapošljavanju na Islamskom pedagoškom fakultetu (IPD) priče Skeljić je bio šef Katedre za psihologiju pri Filozofskom fakultetu na Univerzitetu u Zenici (UNZE).

Visoka cijena glasnog otpora

Interview: Odlučili ste javno progoroviti, kažete – šutnja je znak pristajanja. A Vi, kako tvrdite niste pristali na mobing i nepravdu. Šta se zapravo dogodilo?

Skeljić: U oktobru 2018. kao šef katedre sam potpisivao izvještaje o održanoj nastavi za uposlenike UNZE kad je došla u kancelariju kolegica Anela Hasanagić sa zahtjevom da joj potpišem mjesečni izvještaj za rad na Islamskom pedagoškom fakultetu (IPF). S obzirom da kod zapošljavanja na bilo koju oblast na fakultetu procedura ide preko matične katedre, nisam to mogao uraditi. Postoji procedura, imenovanje komisije za procjenu kandidata i odabir najboljeg kandidata, pisanje izvještaja, A znao sam da nije bilo konkrusa na kojem je kolegica mogla biti primljena u radni odnos. Barem ne prema Pravilnikom i Statutom predviđenim propisima. Zato sam je zamolio da sačeka da provjerim sa našim pravnikom, da li se radi o legitimnom zahtjevu. Poslao sam upit našoj pravnici, rektoru i predsjedavajućem Senata. Rektor i predsjedavajući Senata su mi odgovorili da podržavaju moj stav i da treba poštivati procedure.

Prijetnje su se gomilale

Interview: No, pored te podrške kolegica je ipak dobila posao na IPF. Šta je, odnosno ko razlog njenog zaposlenja?

Skeljić: Ništa se nije desilo. Niko nije ništa poduzeo. Ali, na mene je počeo pritisak, da moram koleginicu primiti na katedru ili ću snositi posljedice. Uskoro je priča dobila i zaplet u vidu incijative Islamskog pedagoškog fakulteta da se kod njih pokrene studij psihologije, da se katedra prebaci pod njihovo okrilje. S obzirom da sam se usprotivio i počeo javno pisati o tome da takav pristup krši elementarne principe na kojima počivaju nauka i struka (a u čemu sam dobio i punu i otvorenu, pismenu, podršku Društva psihologa FBiH), pritisak na mene i šaputanje prijetnji se gomilao i dobijao sve agresivniji karakter. Uskoro je krenula priča da neću biti više šef katedre ukoliko se ne okanim toga.

Interview: Nakon toga, tvrdite, počinju šikaniranja, degradacije. Dakle, cijena glasnog otpora je visoka…

Skeljić: Previsoka. Novi rektor je, s obzirom da nisam podlegao pritiscima, na prvoj sjednici Senata nakon svoga imenovanja za rektora, na mjesto šefa katedre imenovao upravo koleginicu Hasanagić sa Islamskog pedagoškog fakulteta. Napominjem da je ona tada bila vanredni profesor, a ja redovni. To je presedan, s obzirom da se, od kada postoji univerzitet, preferira da redovni profesori obnašaju tu funkciju. Pored toga, Statut UNZE, u tom trenutku, nije omogućavao da koleginica bude imenovana na tu funkciju, jer je uposlenik pridružene članice. Ovu stavku u Statutu će novi rektor izmjeniti tek nakon godinu dana, kako bi retroaktivno pokrio ovo nelegitimno imenovanje.

Tužiteljstvo traži rupe u zakonu

Interview: Sve ste prijavili nadležnom Tužiteljstvu. Tvrdite ne rade svoj posao, traže rupe u zakonu.

Skeljić: Neregularno zapošljavanje najprije prijavljujem Kantonalnom tužilaštvu ZDK. No, oni su procijenili da nema kršenja zakona, jer je Islamski pedagoški fakultet (IPF), prema svome Pravilniku, mogao izvršiti prijem u radni odnos na takav način. Pri tome Tužilaštvo ZDK ne objašnjava, kako je Pravilnik javne ustanove iznad zakona o javnim ustanovama. Taj zakon jasno i striktno, bez izuzetka, podrazumijeva da prijem u radni odnos u javnim ustanovama mora biti po prethodno raspisanom konkursu. Uz to se Tužilaštvo ZDK poziva na to da je 2015. godine bio raspisan konkurs za napredovanje u zvanje vanrednog profesora za koleginicu Hasanagić. Zanemarena je činjenica da konkursi za napredovanje u akademska zvanja nisu povezana sa prijemom u radni odnos. Ja sam bio predsjednik te komisije i prirodno sam najpozvaniji da ustvrdim da li je izvještaj sadržavao stavku o prijemu u radni odnos. S obzirom da je taj konkurs bio tri godine prije nego je IPF primio koleginicu Hasanagić u radni odnos, te da je ona u te tri godine bila uposlenik Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, jasno je i iz te činjenice da je prijem nelegitiman.

Iza njih uvijek stoji politika

Intereview: Govorite i nekim specijalnim statustima Islamske zajednice i „njihovog čeda IPF“ u ovom slučaju. Ko je iznad zakona? Zašto je primljena profesorica toliko važna i za Islamski pedagoški fakultet i za Islamsku zajednicu da se u njenom slučaju toliko krši zakon?

Skeljić: Prijem koleginice Hasanagić bez konkursa nije jedini slučaj. Manje više to je praksa, kada za to postoji interes vladajućih struktura. Slično je npr. došlo do prijema u radni odnos na poziciji nastavnika kolege Sedada Dedića na Pravnom fakultetu u Zenici, kao i nekih drugih kolega i koleginica. No, to se prikriva jer iza njih uvijek stoji politika, odnosno vladajuće strukture (Dedić je član Predsjedništva SDA).  Trpim brutalne posljedice jer nisam pristao na stranačka zaposlenja. Sa druge strane, neko nikako ne može doći do posla, sa ili bez diploma, kao što je slučaj sa mojom suprugom koja u 41. godini, sa dva završena fakulteta i magisterijem, nema posla i jedva da ima par godina nakupljenog staža.

Idi naVrh

Don't Miss