Još jedna uspješna godina: Tekstovi koje ste najviše čitali tokom 2022.

30.12.2022.

Već tradicionalno, godinama, baš na ovaj dan osvrćemo se na prethodnih 12 mjeseci. Analiziramo rezultate, postavljamo ciljeve za Novu.

I moramo priznati, ponosni smo na vjerne čitatelje, koji su tokom godine na izmaku s nestrpljenjem čekali naše priče iz cijele BiH, razgovore s političarima, stručnjacima, ali i običnim ljudima.

Prošlu godinu na portalu Interview.ba obilježili su tekstovi kolegica i kolega iz svakog kraja naše zemlje, donosili su priče koje su nerijetko uzdrmale javnost, izazivale snažne reakcije. Otkrivali smo ono o čemu se nije puno pričalo. Sve uz uvjerenje, koje se ponekima čini naivno, da možemo jednim tekstom mijenjati puno.

Naš cilj je da i u 2023. godini budemo medij čije tekstove ćete rado čitati, a u nastavku vam donosimo listu 10 najčitanijih tekstova na našem portalu tokom 2022. godine.

1. Slučaj diploma: Sebiji Izetbegović prijeti oduzmanje akademskog zvanja

Prvi smo, još u martu ove godine, objavili ono što se mjesecima kasnije i obistinjuje. Nakon što je skinut veo tajne s postdiplomskog studija direktorice KCUS u Zagrebu dva su moguća rješenja – Univerzitet ima mehanizme da oduzme akademsko zvanje koje nije stečeno na zakonit način. To je na nivou Univerziteta. Sud samo može ustanoviti je li Izetbegović krivotvorila podatke.

2.  Osuđeni falsifikator Sakib Pleh: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor

Sakib Pleh je presuđen jer je falsifikovao diplomu. No, vratio se u fotelju direktora. Ne razmišlja o ostavci, za njega je to završen slučaj. Radnici Biblioteke za slijepa i slabovidna lica šokirani. Ovaj tekst oborio je rekord u broju prenošenja. Koliko smo uspjeli prebrojati, prenijelo ga je čak 32 medija iz BiH, ali i regiona.

3.Nermin Šehović, kandidat za glavnog tužitelja BiH: Kad razvališ državu možeš krasti i ubijati koliko hoćeš

Interview sa Nerminom Šehovićem izazvao je veliku pažnju čitatelja. Bio je ekskluzivan, jer Šehović u to vrijeme nije htio puno u medije, a svojim je izjavama ukazivao na slabosti sistema, zadaću Tužiteljstva. Nedugo zatim Šehović se našao upleten u neke političke igre. Šteta!

4. Zahiragić svijetom hara, postao je kralj trotoara

Naša kolumnistica Dženana Alađuz u svom je stilu komentirala izjavu SDA uzdanice Harisa Zahiragića da Vlada Kantona Sarajevo obešteti privrednike i radnike koji su istrpili štetu zbog blokade ulica tokom Povorke ponosa.

Alađuz je podsjetila kako se ulice u Sarajevu zatvaraju zbog vjenčanja, misa, predstava, maratona, rudara i političara, sve uz blagoslov kantonalne Vlade. Pa je podsjetila da zna biti blokirano više puta godišnje po 7 h (slovima sedam) radi fudbalske utakmice! Pa i to da porodica Izetbegović nije platila odštetu svim građanima_kama koje je zatvaranje ulica zbog “Vjenčanja godine” oštetilo.

5. Zato, o zato, Bakire Izetegoviću

Kolumna naše urednice Senke Kurt, na kojoj odgovara na jadikovke Bakira Izetbegovića zašto su se „svi ujedinili protiv njega“. Pa je kratko odgovorila, a izdvajamo tek nekoliko razloga: Zato što je Izetbegoviću Stranka važnija od države. Zato što nema ni ideja, ni vizije, već glasačima nudi samo obećanja. Zato što niti jedan proces s Čovićem i Dodikom nije donio rezultat. Zato što smo siromašniji. Zato što nas je sve manje. Zato što je za njega Asim Sarajlić maloljetni borac, a Dragan Vikić bivši komandant. Zato što je novim funkcijama nagrađivao kriminalce i korumpirane. Zato što je netalentiran za politiku. Zato što je umislio da mu je otac u amanet ostavio i stranku i državu. Zato što je u ratu bio iza linije i na liniji. Zato što je za Fadilove respiratore rekao da nisu neka klasa, ali je i Jugo ’45 auto koje vas može spasiti. Zato što je doktore s Kliničkog centra u Sarajevu nazvao neradnicima. Zato što je iftare pretvorio u političke tribine. Zato što je obmanuo javnost i žrtve oko revizije tužbe protiv Jugoslavije, a okrivio savjetnike. Zato što je upravo ponovno stavljanje revizije na dnevni red nazvao temom iz naftalina. Zato što se ne brine dok god su pune džamije. Zato što se ne brine što su sve punije javne kuhinje.

Nakon ovog teksta STAV je objavio listu sa 100 (a možda i više) razloga zašto glasati za Izetbegovića? Očito je, nije im lista nešto!

6. SUDBINE Šta ako se vila u kojoj žive Riteri uruši?

Još jedna sjajna priča, gotovo roman Edine Kamenice o posljednjem stanaru jedne bivše austrougarske vile u Sarajevu. Ta bi vila mogla biti ukras grada, a postala je ruglo, opasno po život. I čini se da je na piku moćnika, koji bi srušili staro, ma kako vrijedno bilo, da sagrade nešto novo, svoje, neki tržni centar, moćnu zgradu s fensi apartmanima za nove bogataše ili parking.

7. Farsa na Medicini: Natjerali profesore da potvrde da je diploma Sebije Izetbegović „u redu“

Prirodan nastavak sage o diplomi direktorice KCUS-a, a nakon odluke Senata UNSA da ad hoc komisija mora dostaviti dokumentaciju. Neviđena farsa, kazao je o sjednici Vijeća Medicinskog fakulteta, jedan od sudionika. Profesor, koji je zajedno sa svojim kolegama, morao prisustvovati vanrednoj sjednici. Na kojoj se, vjerovali ili ne, razmatrao izvještaj ad hoc Komisije, osnovane na osnovu zahtjeva Senata Univerziteta u Sarajevu.

8. Goražde: Bitka za poziciju koordinatora kvalitete u bolnici

Uhljebljenje. Kako to gordo i poznato zvuči. Slađan Tomić istraživao je da li je mjesto koordinatora kvalitete u Kantonalnoj bolnici u Goraždu izmišljeno za kantonalnog zastupnika (SBB) Muradifu Kanlića. To je pitanje uznemirilo Goražde u julu, kad je tekst objavljen. Opozicija je tvrdilapozicija se namješta radi uhljebljenja, a Kanlić  – sve je po zakonu jer traži sigurniju egzistenciju.

9. Diskriminacija: Kako su lokalni moćnici odlučili koji učenik u Kantonu Sarajevo više vrijedi

Učenici od 1. do 4. razreda u općinama Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Ilidža dobit će udžbenike besplatno. U Vogošći, Starom Gradu, Hadžićima, Ilijašu i Trnovu neće, unatoč reakcijama roditelja, upornim molbama, dopisima.  U Vogošći nekadašnji ministar  kulture KS spušta roditeljima slušalicu, u Starom Gradu pričaju mitove o stipendijama. Epilog: Nakon teksta Sanele Karaice javili su se neki načelnici, a drugi bez najave odlučili učenicima osigurati udžbenike. Sretne vijesti javljali su nam roditelji.

10. Čitaj više, misli više: Senad Avdić, novinar: Ako ne bude grijanja u decembru meni možete odma’ hatmu proučiti

Jedan od najboljih (ili najbolji) bh. novinar Senad Avdić govorio je za naš podcast „Čitaj više, misli više“ precizno tačno, ironično, sarkastično, duhovito. Ali prije svega iskreno. Avdić je Rubini Čengić otvoreno govorio o zdravlju, o bitnom i nebitnom, o tome šta je radio 28 godina nakon Drugog svjetskog rata, šta misli o cijenama krompira, a šta o prijetnjama da neće biti plina… O Dodiku, Izetbegoviću, Čoviću, Komšiću, Radončiću, Suljagiću i mladim lavovima u politici.

Idi naVrh

Don't Miss