/

Dženana Alađuz: Zahiragić Sarajevom hara, postao je kralj trotoara

Ulice u Sarajevu se zatvaraju zbog vjenčanja, misa, predstava, maratona, rudara i političara, sve uz blagoslov Vlade kantona Sarajevo i nisam čula tad su ministri koristili vladine facebook stranice da šire govor mržnje prema ljubiteljima filma, porodice Izetbegović ili trčanja, kao što slušam od dana održavanja treće bh. Povorke ponosa.

Kardinalova misa za Blajburg je proglašena događajem toliko visokog rizika da je u Katedralu pušteno svega 20 molitelja uz Kardinala. Ja se ne sjećam da je Crkva morala platiti 33000 KM za betonske ograde i osiguranje. Ako griješim,  samo mi pošaljite kopiju računa i odmah ću se javno izvinuti.

Naše Sarajevo zna biti blokirano više puta godišnje po 7 h (slovima sedam) radi fudbalske utakmice! I, gdje su protesti?

Koliko znam, porodica Izetbegović nije platila odštetu svim građanima_kama koje je zatvaranje ulica zbog “Vjenčanja godine” oštetilo. Ali možda još nije stigla do Vlade inicijativa Harisa Zahiragića “da Vlada Kantona Sarajevo obešteti sve privrednike i radnike, posebno one koji rade na području općina Stari Grad i Centar, a koji su radi potpune, suvišne i cjelodnevne blokade grada, pretrpjeli značajnu ekonomsku štetu.”  

Moj prvi performans, moja nevinost

Što i ne čudi jer  kad će stići? Njegovo obećanje Sarajevu “ne plaši se Grade, mladosti mi moje, na braniku tvome gazije još stoje” nisu prazne riječi na papiru. Ovaj hrabri zastupnik koji se jednom rukom suprotstavlja ćunama po Sarajevu dok drugom organizira presicu za vlasnice stanova po Turskoj jedini je spreman da zaštiti naše majke koje nikad nisu vidjele ćunu (a svi znamo slovenačka ćuna je 1000 puta opasnija od 100 vladinih respiratora) i spriječi “međusobno uriniranje, općenje s voćem i povrćem.

Ne bi bilo bez pameti da vlasnici_ce dućana sa voćem i povrćem od sad drže voće i povrće ispod tezge kako grešni kupci ne bi došli u napast. Samo provjereni kupci sa SDA iskaznicom mogu kupiti banana i krastavice ili lubenicu iI dinju, ako im je to preferenca. Za nas ostale naravno suv šipak.

Prvu ljubav sretoh tu na ulici

Koliko god sposoban bio, jedan gazija ne može zatvoriti sve sam. Srećom tu je NIP-ov predsjednik Dino Konaković koji priprema novi zakon o okupljanjima na javnim površinama koji će omogućiti da prostestvujemo zbog ubistva naše djece na izolovanim lokacijama nedostupnim medijima ambasadorima i javnosti.

Ne bi bilo zgoreg da se podsjetimo kad je i zbog koga sve Sarajevo zatvaralo ulice (ko zna hoćemo li to ikad više doživjeti).

2022. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Narodnom pozorištu Sarajevo za privremenu izmjenu režima saobraćaja u ulicama Branilaca Sarajeva i Kulovića, radi izvođenja mjuzikla “Kosa” na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se iz potpune obustava saobraćaja u terminu od 19:45 do 22:00.

2022. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je dalo saglasnost Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Vlade RS-a radi provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja danas od 10:00 do 12:00 sati. Danas se obilježava 30. godišnjica od ratnih događaja u Dobrovoljačkoj ulici, a svoj dolazak najavila je delegacija Narodne skupštine RS-a. Privremena izmjena režima saobraćaja, između ostalog, sastojat će se od zabrane saobraćaja za motorna vozila na regionalnom putu R446 (područje Kantona Sarajevo), ulici Derviša Numića, raskrsnici Put Mladih muslimana i ulice Derviša Numića, ulici Zagrebačka, ulici Terezija, ulici Hamdije Kreševljakovića – dionica od raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Hamze Hume “Most na Skenderiji” do raskrsnice ulice Hamdije Kreševljakovića i ulice Ćumurija – At Mejdan, osim unaprijed organizovano – formirane kolone vozila sa sudionicima javnog okupljanja.

Bit će zabranjen i pješački saobraćaj.

2022. GRAS je obavijestio korisnike da će zbog provođenja mjera sigurnosti javnog okupljanja u organizaciji Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” u ponedjeljak, 9. maja 2022. od 11.55 do 13.00 sati doći do privremene zabrane saobraćaja u ulici Maršala Tita.

Zabrana će biti na dijelu spomenute ulice od raskrsnice sa ulicom Kaptol do raskrsnice sa ulicom Koševo, a tramvajski saobraćaj će se odvijati na relaciji Čengić Vila – Željeznička stanica, te neće biti u funkciji na relaciji Tehnička škola – Baščaršija – Tehnička škola.

2021. Zbog vjenčanja godine zatvorene ulice oko hotela Evropa. Danas je u Sarajevu, u Općini Stari Grad, došlo do blokade i zatvaranja određenih ulica zbog današnjih dešavanja u glavnom gradu BiH, potvrđeno je iz MUP-a KS. Kako su kazali, ne znaju tačno koje ulice će biti zatvorene, ali će doći do blokade na Baščaršiji i oko hotela Europa, gdje će se odvijati i proslava “vjenčanja godine”.

2021. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Fudbalskom klubu Željezničar za privremenu izmjenu režima saobraćaja u ulici Zvornička, na dijelu od raskrsnice sa ulicama Put Mladih Muslimana – Azize Šaćirbegović do raskrsnice sa ulicom Hamdije Čemerlića – Topal Osman paše, kao i na dijelu od raskrsnice sa ulicom Kemala Kapetanovića do raskrsnice sa ulicom Zvornička, danas, u ponedjeljak, 1. novembra 2021. godine, u periodu od 13 do 20 sati. Privremena izmjena režima saobraćaja sastoji se od: potpune obustave saobraćaja, na dijelu ulice Zvornička od raskrsnice sa ulicama Put Mladih Muslimana – Azize Šaćirbegović do raskrsnice sa ulicom Hamdije Čemerlića; potpune obustave saobraćaja u ulici Topal Osman paše na dijelu od raskrsnice sa ulicom Kemala Kapetanovića do raskrsnice sa ulicom Zvornička.

2021. Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost Samostalnom sindikatu radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine za privremenu izmjenu režima saobraćaja na dijelu saobraćajnica Put života – desna kolovozna traka i Hamdije Ćemerlića – krajnja saobraćajna traka koja se prostire neposredno uz zgradu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, sutra 23. novembra, u vremenu od 11.00 do 18.00 sati, radi održavanja mirnih protesta

2021. Zbog programskih aktivnosti 21. Sarajevo Film Festivala, a sve u cilju uspješne realizacije Festivala, u periodu od 14. do 22. avgusta u centru grada u određenim terminima će biti privremeno obustavljen saobraćaj. Privremena izmjena režima saobraćaja odnosi se na ulice Branilaca Sarajeva, od raskrsnice sa ulicom Gimnazijska do raskrsnice sa ulicom Kulovića, te u ulici Ćemaluša i to od raskrsnice sa ulicom Mula Mustafe Bašeskije do raskrsnice sa ulicom Branilaca Sarajeva. U ovim ulicama režim saobraćaja biće izmjenjen u periodu od 14.8. do 22.8. i to u terminu od 18,00 do 24,00 sati.

U periodu obustave biće prilagođeno i održavanje linija javnog gradskog prijevoza u ovom dijelu grada, o čemu će putnike blagovremeno obajvijestiti KJKP „Gras“.

2020. U sarajevskoj Katedrali Srca Isusova danas će u 12:15 sati početi misa posvećena žrtvama Blajburga, a koju će predvoditi vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Zbog provođenja mjera osiguranja danas od 9 sati obustavlja se u Sarajevu saobraćaj (kretanje vozila i parkiranje), kao i kretanje pješaka, na dijelu ulica: Mula Mustafe Bašeskije, Pehlivanuša, Dženetića čikma, Niže banje, Josipa Štadlera, Trg fra Grge Martića, Ferhadija i Štrosmajerova.

2015. Povodom posjete pape Franje, Sarajevu rukovodilac saobraćajnog osiguranja odredio je za danas 6. juna dinamiku odvijanja sobraćaja u Kantonu Sarajevo. U vremenskom periodu od 8 do 10 sati doći će do privremene potpune obustave saobraćaja od Međunarodnog aerodroma Sarajevo do zgrade Predsjedništva BiH,  ulicama Kurta Schorka, Stupska petlja, Džemala Bijedića, Bulevar Meše Selimovića, Zmaja od Bosne, Hiseta, Hamze Hume, Obala Kulina bana, Reisa Džemaludina Čauševića, Maršala Tita i Alipašina.

2014. Obavještavaju se građani da će u petak, 09.05.2014. godine u vremenu od 17.00 do 22.00 sata, doći do privremene potpune obustave saobraćaja radi održavanja ceremonije otvorenja sarajevske Vijećnice, a u sklopu obilježavanja Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom. Saobraćaj će biti obustavljen u ulici Obala Kulina bana od raskrsnice sa ul. Ćumurija do raskrsnice sa ul. Bentbaša, ul. Telali od raskrsnice sa ul. Bentbaša do raskrsnice sa ul. Brodac i Kračule, ul. Brodac od raskrsnice sa ul. Telali do raskrsnice sa ul. Obala Kulina bana, ul. Obala Isa-bega Ishakovića od raskrsnice sa ul. Isevića Sokak do raskrsnice sa ul. Alifakovac i Veliki Alifakovac, ul. Avdage Šahinagića od raskrsnice sa ul. Franjevačka do raskrsnice sa ul. Obala Isa-bega Ishakovića i preko Novog mosta od raskrsnice sa ul. Isa-bega Ishakovića do raskrsnice ul. Obala Kulina bana.

U međuvremenu, na planeti bez vitalnog nacionalnog interesa, postoji jedno Skopje koje je na isti dan održalo Povorku ponosa uz podršku predsjednika Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog i premijera Dimitra Kovačevskog koji je ocijenio da je to “jedan od značajnih demokratskih događaja” u njegovoj zemlji.

Prethodna vijest

Angiologinja dr. Alma Kulenović: Moja je sreća kad pacijenti koji dođu uplakani odu nasmijani

Naredna vijest

Bivšeg direktora „Parka“ istražuju zbog krivotvorene diplome i milionskog duga