Birajmo šta čitamo: Medijska pismenost razvija kritičko promišljanje

24.12.2022.

Više od 25 učenika od petog do devetog razreda Osnovne škole „Meša Selimović“ Zenica danas su usvojili ključna znanja, tehnike, alate i metode medijske pismenosti na radionici „Birajmo šta čitamo“.

 Radionica je realizirana u okviru projekta „Medijska pismenost: Birajmo šta čitamo“, koji implementira Fondacija INFOHOUSE uz finansijsku podršku Fondacije UniCredit.

Učenici i učenice istakli su pozitivne, ali i negativne efekte medija.

Tik Tok koristim da pravim kolače i mogu naći super recepte. S druge strane, prekomjerno korištenje medija nije dobro. Mislim da trebamo provoditi vrijeme i sa dragim ljudima – rekla je jedna od učenica.

Koordinatorica projekta Senka Kurt istakla je kako je medijska pismenost sposobnost korištenja medija, društvenih mreža i drugih platformi.

– Ova vrsta pismenosti podrazumijeva razvijanje kritičkog promišljanja, te vještine analize i vredovanja medijskih sadržaja. Nužan preduvjet za svaki demokratski proces su dobro informirani građani –  kazala je Kurt.  

Direktor Osnovne škole „Meša Selimović“ Zenica Enver Halilović istakao je da je medijska pismenost iznimno važna kada je u pitanju edukacija mladih, a osobito učenika osnovnih škola.

Kod djece je medijsku pismenost teže razviti jer ni odrasli nisu pismeni. Tema današnjeg događaja su lažne vijesti. Vjerujem da ni odrasli ne mogu da razaznaju šta je to istina, a šta laž, dok je to djeci sigurno još teže – rekao je Halilović.

 Trener na radionici, Armin Šestić, stručnjak za medijsku pismenost osnovcima je poručio da uvijek trebaju razmisliti o sadržaju koji dijele da li će povrijediti nekoga.

Danas se lako prenose objave na društvenim mrežama bez prethodne provjere. Trudite se da provjerite informacije i da pratite medije koji prenose istinite informacije. U medijima postoji mnogo netačnih informacija kazao je Šestić.

U Zenici je održana posljednja od ukupno tri radionice, koje su realizirane u okviru projekta „Medijska pisemnost: Birajmo šta čitamo“. Prethodno su radionice održane u Sarajevu i Mostaru za učenike osnovnih škola.

 

Idi naVrh

Don't Miss