jajce

Mještani Jezera kod Jajca: Stop bilo kakvim istraživanjima u slivu Plive

15.10.2022.

Jedinstvena borba

Mještani Jezera danas su održali mirni protest ispred Opštine Jezero.

Osim Jezerana ovom skupu pridružili su i Jajčani, Šipovljani kao i nekoliko osoba iz Mrkonjić Grada, piše Jajce Online.

Ovo je prvi neformalni skup mještana koji su izrazili svoju zabrinutost zbog krčenja šume, uništavanja prirodnih izvora, a samim tim i zagađenjem rijeke Plive koja se ulijeva u najveće prirodno jezero u BiH – Veliko Plivsko jezero.

Svi dobro znamo da se Pliva ulijeva u Vrbas, tu vodu ne pije samo Jajce već i Banja Luka. Da ne govorimo da je ta voda pitka i konzumira se svakodnevno sve do Zagreba. Ovaj problem nije samo jezerački! Ovo je problem cijele regije, odnosno sliva rijeke Vrbas – istakao je Aleksić koji je pozvao sve prijatelje Jezera i ljude koje vode porijeklo iz ovog mjesta da se uključe u njihovu borbu.

Policiji prijavili kamione

Jedan od povratnika u Jezero je i Edin Keljalić koji ima svoju transportnu kompaniju u Švedskoj. On se odlučio da sa ženom i djecom živi na rodnoj grudi, čak je pokrenuo biznis u turizmu. Naime, krenuo je u izgradnju bungalova u Jezeru.

Policiji smo prijavljivali kamione i teške mašine koje prevoze ostatke iskopavanja u Jezeru. Nosivost dva mosta u Jezeru je samo 12 tona, a ovi tereti koji prolaze kroz Jezero i teške mašine četiri do pet puta su teži od dozvoljenog. I to sve prevoze među kućama. Na Zapadu rudnici se prave van naseljenih mjesta, a kod nas to nije slučaj. Takve investicije nisu poželjne u Jezeru, mi možemo živjeti i bez njihovih ulaganja. Bolje je uložiti u turizam u našem Jezeru i više će nam se isplatiti, nego sve ovo što nam nude – kazao je Keljalić.

Prisutnima se obratio i predstavnik svih nevladinih organizacija u Jajcu koje su se borile protiv gradnje MHE na rijeci Plivi.

Čim narod negoduje, postoji razlog zbog čega je to tako. Ova ideja u samom startu je suluda, da se govori ili razmišlja o rudarenju, rudnicima ili bilo kakvim kopanjima. Mi imamo potpisan sporazum tri načelnika, Jajce, Jezero i Šipovo o razvoju turizma od kojeg se itekako može živjeti na ovom području. Ovo naše područje je bogato i lijepo i nudi se za takav razvoj privrede. Ovim istraživanjima, Veliko Plivsko Jezero kao nacionalni spomenik BiH je ugroženo, a svi dobro znamo da se te ista voda pije u Jajcu. Trebamo formirati komisiju, staviti naše zahtjeve na papir i posjetiti sve tri načelnika u slivu Plive i oni su obavezni da se s nama bore. Osim Edin Hozana, Milana Kovača i Snežane Ružičić, dužan je da se bori i načelnik Mrkonjić Grada Dragan Vođević – naveo je Velid Hrnjić, predsjednik PD “Ćusine” Jajce.

Svjetski biser

Posljedice geoloških istraživana prva je osjetila porodica Strugalović. Naime, prekinut im je izvor pitke vode, a često se obrušavaju stijene na njihovu kuću.

Cijeli životni vijek koristimo našu izvorsku vodu, sad je nemamo. Iako su mi uveli gradsku vodu, to smo morali platiti, jednostavno uveli su nam dodatni porez na leđa. Ja želim svoju vodu i svoj rezervoar! Uništili su mi dosta zemlje s ovim iskopavanjem. Sav otpad su istresli na moju livadu i tu su naveli da imam samo 50, a ustvari imamo preko 450 m2. Livada koju smo kosili je uništena. U toku noći unuka nas je probudila, na kuću su se obrušile stijene koje su ostale od iskopavanja – kroz suze je rekla Janja Strugalović koja želi i dalje da živi u svome i na svome.

Jedan od zaljubljenika u Jezero i rijeku Plivu je i inženjer u penziji Mumin Keljalić. Veći dio svoga slobodnog vremena on provodi u Jezeru. Stalni je učesnik eko-regata po cijeloj BiH, ali i van nje.

Pliva je svjetski biser, mi smo to pokazali i dokazali mnogo puta kroz rafting. Uživamo svi u takvim aktivnostima! Ovim rudarenjem oni će nam to sve uništiti! Svi znamo sta su teški metali koji nam ne trebaju u ovom prekrasnom slivu Olive – rekao je Mumin.

Za kraj neformalnog protesta i sastanka, Jezerke i Jezerani su se zahvali svim ljudima koji su im pružili podršku u ovoj borbi protiv geoloških istraživanja. Uskoro će se krenuti sa potpisivanjima peticije, tužbama, ali i tražit će tematsku sjednicu Skupštine opštine Jezero da se izjasne na čijoj su strani!

Podsjećamo, u organizaciji Opštine Jezero, u subotu jne u zgradi opštine trebalo je da se održi okrugli stol o ovoj temi, ali je odgođen za ponedjeljak 17. oktobra u 16 sati.

Razlog odgađanja navodno je to što je subota neradni dan pa predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva nisu mogli prisustvovati okruglom stolu.

(Jajce online)

Idi naVrh

Don't Miss