ŠIRENJE KANCEROGENIH MATERIJA Hoće li u BiH biti otvoren prvi rudnik litijuma u Evropi?

09.03.2024.

“Priroda ne poznaje ni antitetske ni gradske ni bilo kakve druge granice. Lopare i Tuzla su grad jedan do drugog. Lopare, Tuzla, Čelić, Bijeljina, Kalesija će imati sve negativne posljedice u slučaju izgradnje rudnika litijuma”, kaže Adi Selman iz “Karton revolucije”

Najava otvaranja rudnika litijuma u Loparama privukla je pažnju građana i aktivista ovog kraja. Ekolozi, aktivisti, građani te brojni stručnjaci – ukazali su na sve opasnosti po život ljudi i prirode – koje bi sa sobom donijelo otvaranje. Bio bi to prvi ovakav rudnik na području Evrope.

Istraživanja na Majevici

Istraživanja o bogatstvu litijuma na dijelu planine Majevice koja spaja Lopare, Tuzlu i Čelić pokazala su veoma bogato postojanje ove rude. Istraživanja su odavno završena, ali bez ikakvog znanja javnosti o tome. Sada kada je javnost saznala da bi 2026. godine Švicarska kompanija mogla dobiti koncesiju o iskopavanju opasnog litijuma, žele stati u kraj takvim namjerama stranih investitora.

Mi smo protiv da budemo robovi stranih kompanija koje će nama ostavljati spaljenu zemlju. To je jako važno da znate i jako je važno da znate da priroda ne poznaje ni antitetske ni gradske ni bilo kakve druge granice. Lopare i Tuzla su grad jedan do drugog. Lopare, Tuzla, Čelić, Bijeljina, Kalesija će imati sve negativne posljedice u slučaju izgradnje rudnika litijuma – kaže za BHRT Adi Selman iz “Karton revolucije”.

Dalibor Balian, profesor Šumarskog fakulteta iz Sarajeva pita ko će pomoći svim ljudima koji će stradati od litijuma.

Jer će litijum izazvati mutagene, izazvat će rak kod ljudi, razne tipove raka. Ne samo kod ljudi, već i kod životinja i biljaka – kaže  Balian.

Borba protiv zla

Mi moramo da stanemo i da se borimo protiv ovog zla. U suprotnom, mi nismo zaslužili da živimo na ovom prelijepom prostoru koji se zove Balkan. I ključna riječ je pobuna. Da se borimo i pravnnim sredstvima, ako treba i barikadama. U suprotnom ništa nam drugo ne preostaje osim da nestanem – kaže Aleksandar Jovanović Ćuta, Ekološki ustanak “Srbija protiv nasilja”.

Rudnik litijuma bi bio jedinstven rudnik u Evropi. Tamo gdje ovakav rudnik postoji, primjerice u Australiji, pustinja je. U rasponu od nekoliko stotina kilometara nema nikavog života. A kod nas bi, ovdje između Tuzle i Lopara, rudnik bio naslonjen na poljoprivredne usjeve, voćnjake, rijeke, na Rudnik Soli, ali i prije svega na općine i gradove u kojima živi nekoliko stotina hiljada ljudi.

Idi naVrh

Don't Miss