Obilježena dječija nedjelja u ZDK

07.10.2022.

Osnovna škola „Meša Selimović“ u Zenici danas je bila domaćin centralne manifestacije povodom obilježavanja Dječije nedjelje.

Za mališane je priređen bogat edukativno-kreativni i zabavni i sportsko-rekreativni program s ciljem da njihova nedjelja bude zabavna i nezaboravna. Recitirali su i pjevali, a članovi folklora u narodnim nošnjama izveli su tradicionalne plesove. Organizator ovog događaja je Udruženje „Medica“ Zenica.

Na posebnim radionicama djeca će imati priliku da se informiraju o svojim pravima, cayber nasilju, ali i o tome kako da zatraže pomoć i zaštitu.

Cijeli oktobar djeca će imati edukativne radionice posvećene njihovim pravima zahvaljujući projektu „Za našu bolju budućnost“, koji implementira „Medica“ Zenica u partnerstvu sa Institutom „Krog“ iz Slovenije i CEI NAHLA iz Sarajeva. Finansijsku podršku pruža Evropska unija u BiH i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK. U ovoj centralnoj svečanosti osim zeničke djece, ugostili smo i djecu iz Kaknja, Žepča, Vareša, Maglaja i Zavidovića, a u partnerstvu sa neformalnim i formalnim grupama žena. Za djecu smo pripremili brojne aktivnosti kao i poklon pakete – kazala je Sabiha Husić, direktorica „Medice“ Zenica.

„Medica“ će, zajedno s partnerima, osim ove centralne manifestacije, organizirati još niz aktivnosti tokom oktobra. To je mjesec kada djeca, između ostalog, crtaju o svojim pravima, a osam najboljih likovnih radova biće nagrađeno.

Vlada ZDK u kontinuitetu podržava održavanje Dječije nedjelje. Ove godine nam je poseban fokus na podizanju svijesti o pravima i zaštiti djece s poteškoćama u razvoju i djece koja su žrtve nasilja – kazao je Edin Arnaut, pomoćnik ministrice za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Direktoru JU OŠ “Meša Selimović” Zenica Amiru Zukiću Udruženje „Medica“ dodijelilo je certifikat za trenera iz oblasti dječijih prava i prevencije nasilja.

Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo danas domaćini centralne manifestacije obilježavanja Dječije nedjelje u ZDK. Naš cilj je da skrenemo pažnju na važnost dječijih prava, ali i da djecu naučimo tome šta su njihove obaveze. Uz to radimo i na edukaciji nastavnog osoblja kako bi i na tom polju pojačali znanja o dječijim pravima – rekao je direktor Zukić.

U okviru centralne manifestacije povodom obilježavanja Dječije nedjelje organizirane su i sportske aktivnosti.

Sport djeci mora biti dostupan stalno, a možemo primjetiti da je sve manje igrališta, te da se djeca sve manje kreću zbog modernog načina života. Upravo zato bilo nam je važno da djeca danas imaju priliku učestvovati u sportskim aktivnostima. To je jedan od načina da im pokažemo da je sport nešto što treba da im bude dostupno tokom cijele godine – kazao je Ermin Zukić, predsjednik Sportskog društva „Winner“ Zenica.

Dječija nedjelja obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra u svrhu promocije prava djeteta, poboljšanja društvene brige o djeci i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanja šire javnosti sa potrebama djece.  Ovo je ujedno i prilika da se ukaže na obavezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, koja predstavlja međunarodni dokument, usvojen na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1989. godine, a sadrži univerzalne standarde koje države potpisinice Konvencije moraju garantovati svakom djetetu.

Idi naVrh

Don't Miss