NAPETO U RS Izborne prevare, pokušaji snimanja naočalama s kamerom, prijava kupovine glasova, šaka u glavu

02.10.2022.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske dobilo je brojne prijave koje se mogu definirati kao incidenti u izbornom danu

Prema navodima MUP-a RS do podneva su izborni dan obilježili prevare, prijetnje, pokušaji snimanja naočalama sa skrivenim kamerama, pa čak i fizički napadi.

Štab MUP-a RS saopćio je da aktivno prati aktivnosti na terenu u sklopu Općih izbora, a na svojoj stranici su objavili pregled incidenata.
Prvi je zabilježen u 7:50 sati u mjestu Kozluk gdje je pripadnik MUP-a RS prijavio da mu se obratio G. G. i prijavio predsjednika biračkog mjesta Pađine A. S. da mu oko 6:15 sati prilikom prebrojavanja izbornog materijala nije dozvolio da prisustvuje istom kao posmatrač te da je iz tog razloga fizički i verbalno nasrnuo na njega. Međutim, tužilac je kazao da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

U 7 sati biračko mjesto u Hozićima u mjestu Novi Grad nije otvoreno na vrijeme nakon što je primjećeno da se prilikom otvaranja biračkog mjesta u 7 sati, u dvije kutije nalazi određeni broj popunjenih glasačkih listića. Birački odmor je smijenjen, informisan CIK, a s obzirom da se radi o krivičnom djelu “Izborna prevara” uhapšeni su I. Dž., R. H., I. M., E. V. i S. H.

Predsjednik izbornog mjesta u OŠ “Sveti Sava”, općina Istočno Novo Sarajevo u pola osam prijavio je da je V. J. na ovom izbornom mjestu pokušala da naočalama za snimanje nepoznate marke snimi proces glasanja. Naočale su oduzli policajci PS Istočno Novo Sarajevo. O svemu je obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo.

Slična situacija je zabilježena i u 9:30 sati u mjestu Vojkovići, Istočna Ilidža, kada je S. M. snimio izborni listić koji mu je potom oduzet.

U Bijeljini je prijavljeno da je oko 9:30 došlo do svađe između trojice posmatrača iz Čengića u vezi načina glasanja starijih lica, dok je u Doboju u 10:30 došlo do prepirke između članova biračkog odbora.

Nakon toga na isto biračko mjesto došao je B. M. i počeo sa narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom, te se udaljio u nepoznatom pravcu. Po navedenom postupili policijski službenici PS Doboj 1, koji će po pronalasku lica B. M. istog sankcionisati po članu 7. Zakona o javnom redu i miru –  kažu u MUP-u RS.

U Zvorniku su posmatrači ispred jedne političke partije došli ispred zgrade Gradske uprave Zvornik te pobacali akreditacije posmatrača.

U Bijeljini, osoba Z. N. je podnijela pismenu prijavu u ime gradskog odbora jedne stranke, a koju je potpisao predsjednik T. S. u kojoj navodi da su R. P. i nepoznata osoba u prostorijama autopraonice koja se nalazi preko puta OŠ “Knez Ivo od Semberije” davali novčanu naknadu glasačima koji su određeni za glasanje na biračkim mjestima u ovoj školi te je u toku provjera navoda.

U Doboju je na biračkom mjestu 038B008, kako je potvrdio i OSCE, napadnut službenik ove međunarodne organizacije i to šakom u glavu.

 

Idi naVrh

Don't Miss